Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prinudna naplata u SOS kanalu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2012.

Autor: B. Bilbija Izvor: Politika

Prinudna naplata u SOS kanalu

Viši privredni sud doneo rešenje o skidanju 4,5 miliona dinara sa računa sportske televizije

Na adresu beogradske sportske televizije SOS kanal, ovih dana stiglo je rešenje Višeg privrednog suda u Beogradu, na osnovu zahteva Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel), da im prinudnim putem skinu sredstva sa računa, u iznosu od 4,5 miliona dinara.


Dragiša Kovačević, vlasnik i direktor SOS kanala, tvrdi za „Politiku” da je reč o svojevrsnom pritisku i ugrožavanju slobode medija.

– Oni žele da SOS kanal prestane da radi pre nego što se sudski proces završi. Najveći nonsens je što se to desilo upravo na 17. rođendan naše televizije. Već petu godinu vodimo spor sa Ratelom i RRA, jer smo na konkursu dobili regionalnu frekvenciju koja je neispravna.

Na 36. kanalu koji nam je dodeljen na javnom konkursu, emituje se Drugi program rumunske državne televizije, sa hiljadu puta jačom snagom od SOS kanala. Dozvolu su nam izdali Ratel i Republička radiodifuzna agencija (RRA), s tim što je Ratel zadužen da napravi plan i slobodne frekvencije stavlja na javni konkurs – objašnjava Kovačević.

Direktor ove televizije podseća da su već kroz dva-tri dana po dobijanju dozvole shvatili da imaju ozbiljne smetnje na frekvenciji.

– Nebrojeno puta smo se obraćali Ratelu. U početku nisu ni prihvatali razgovor, više od pola godine. Onda su, juna 2007, izvršili merenje i ustanovili da je kanal neispravan i da Rumuni emituju na istoj frekvenciji. Presavili smo tabak i od kraja 2007. tužimo se sa Ratelom. Isto to je ustanovio i sudski veštak: da je kanal međunarodno nekoordinisan i kao takav nije ni smeo da bude u proceduri za dodeljivanje na javnom konkursu.

Zatim je sudski veštak finansijske struke, koga je sud odredio, ustanovio da je šteta SOS kanala više od 650 miliona dinara – navodi naš sagovornik.

Drugotuženi RRA, u međuvremenu, predlaže Ratelu da izvrše poravnanje, ali je on to odbio, dodaje Kovačević.

– Pre mesec dana, Ratel je angažovao novog advokata, Radeta Bulatovića, koji je u vreme kada je SOS dobio frekvenciju bio šef BIA. Mi i dalje insistiramo da se dogovorimo, što je i stav RRA. Ali, sada imamo obrt, Ratel traži da platimo nadoknadu za korišćenje frekvencije, odnosno za uslugu koju nismo nikada koristili, jer je kanal bio praktično neupotrebljiv.

Sa kamatama, to iznosi oko 4,5 miliona dinara. Još pre godinu dana, nama je sud po njihovom zahtevu blokirao račun i skinuo oko milion dinara. Obratili smo se Ratelu i oni su prihvatili da sačekamo da se spor kod Privrednog suda završi i da se onda raskusuramo, da vidimo ko kome duguje – napominje direktor.

Prema njegovim rečima, kompletnu dokumentaciju predali su još pre dve godine predstavnicima Evropske komisije u Beogradu i oni su je prosledili u Brisel.

– Odgovorili su nam da su veoma zabrinuti zbog ove situacije i da će pratiti stanje, ali da se neće mešati u sudski postupak. Tvrdim da je Ratel nama dao frekvenciju za koju je unapred znao da nije ispravna. Jedino što mi nikad nije bilo jasno: ko je i zbog čega želeo da ugasi SOS kanal – pita Kovačević.

Aleksandra Stefanović, savetnica za odnose sa javnošću u Ratelu, kaže za naš list da u ovoj instituciji za sada nemaju komentar.

Ratel ne želi da komentariše sudski postupak koji je u toku, da ne bismo na taj način vršili pritisak na sud. Kada se završi sudski postupak, tada ćemo izaći u javnost. Mi nemamo razloga da bilo šta krijemo – napominje predstavnica Ratela.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi