Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA budno gleda „Avalu”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 05. 2012.

Autor: A. Apostolovski Izvor: Politika

RRA budno gleda „Avalu”

- Nismo zvanično u štrajku, ali ne emitujemo program uživo već 20 dana. Ne prikazuje se ni program iz naše produkcije. Zaposleni ne dolaze na posao i na jednoj vrsti su kolektivnog godišnjeg odmora. Novinarima, snimateljima i toncima je rečeno da uopšte nema potrebe da dolaze u redakciju. Ovo je kratak opis situacije na Televiziji „Avala”, koju nam je skicirao jedan od zaposlenih, Aleksandar Šubarić.

Radnici TV „Avala” su zimus dva meseca štrajkovali zbog neisplaćenih zarada, a onda su 4. maja ponovo obustavili realizaciju „živog” programa.

– Ni nakon dvadeset dana nijedna od nadležnih institucija nije reagovala. Zaposlenima se duguju plate od decembra prošle godine, dok se honorarnim saradnicima duguje od novembra 2011. godine – naglašava Šubarić.

Zaposleni postavljaju pitanje Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), kako je moguće da televizija sa nacionalnom frekvencijom već tri nedelje ne emituje program iz sopstvene produkcije, što je u obavezi da čini.

Šubarić podseća da je prema elaboratu, za koji je dobijena nacionalna frekvencija 2006. godine, svaka televizija u obavezi da ima najmanje 25 odsto programa sopstvene produkcije. Član Saveta RRA i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Goran Peković kaže da se struktura programa meri na godišnjem nivou.

– Periodična odstupanja u programima se pojavljaju i kod televizijskih stanica koje nisu u problemima. Ako bi TV „Avala” duže od šest meseci emitovala isključivo strani program, RRA bi intervenisala i tražila da nadoknade tu razliku. RRA budno prati program i finansijsko stanje TV „Avala”, jer nas kao regulatorno telo interesuje da li emiter može da raspolaže ovim vrednim nacionalnim resursom – napominje Peković.

Antrfile : Željko Mitrović: Rešenje za dve nedelje

– Zaista dajem maksimum od sebe da se iznađe rešenje i pored veoma teške ekonomske situacije. Očekujem ga u narednih 15 dana – kaže jedan od vlasnika, Željko Mitrović.

U vlasničkoj strukturi „Avale”, kompanija „Grinberg invest”, u vlasništvu Austrijanca Johanesa Vernera Krausa, učestvuje sa 48,41 odsto, biznismen Danko Đunić sa 45,65 odsto, dok Mitrović poseduje 4,95 odsto vlasništva.

Ekonomski institut iz Beograda, vlasnik je 0,99 odsto akcija televizije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi