Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  BIRODI: Od januara 2021. monitoring cenzure na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i na N1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 12. 2020.

Izvor: Beta

BIRODI: Od januara 2021. monitoring cenzure na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i na N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da od januara 2021. godine počinje monitoring javnosti, odnosno cenzure, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i na televiziji N1, u okviru njihovih dnevnika.

U saopštenju se navodi da je cilj monitoringa da se utvdi koji mediji i na koji način izveštavaju o događajima u društvu koji su plod društvenih, ekonomskih, političkih i međunarodnih procesa, odnosno događaja koji su organizovani od strane države, političkih stranka, nevladinih organizacija, neformalnih društvenih grupa, sindikata, strukovnih udruženja, akademske zajednice i medija.

Rezultat projekta će biti registar društvenih događaja.

Kako se navodi, monitoring će obuhvatiti i formiranje onlajn panela čiji članovi će biti građani koji će biti u prilici da putem istraživačke platforme www.tvojstav.com ocene relevantnost događaja koji su se pojavili u centralnim informativnim emisijama i navedu šta su to njihove medijske potrebe.

BIRODI navodi da na ovaj način želi da doprinese unapređenju javnosti u Srbiji koja je po istraživanjima značajno zamrla, a čemu "u značajnoj meri doprinose sadržaji centralnih informativnih emisija u kojima dominiraju državni akteri, o kojima se promotivno i propagandno izveštava bez prostora za relevatne teme i dijalog o ključnim društvenim pitanjima".

BIRODI će ovaj projekat realizovati u naredne dve godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi