Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Grujica Spasović (1950-2020): Novinarski uzor sa instinktom dobrote
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 10. 2020.

Autor: Aleksandra Popović Izvor: Danas

Preminuo jedan od osnivača i prvi glavni i odgovorni urednik Danasa

Grujica Spasović (1950-2020): Novinarski uzor sa instinktom dobrote

Prvi glavni i odgovorni urednik i jedan od vlasnika i osnivača lista Danas Grujica Spasović preminuo je juče u 70. godini, posle duge i teške bolesti.

Spasović je bio glavni urednik Danasa od njegovog prvog broja 9. juna 1997. do 2006. godine. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Novinarstvom je počeo da se bavi u beogradskom listu mladih Susret, da bi karijeru nastavio u Večernjim novostima. Od 1980. je glavni i odgovorni urednik Omladinskih novina. Pre odlaska u Borbu, 1989, bio je jedno vreme glavni urednik revije Duga.

Nakon što je Miloševićev režim preuzeo Borbu, sa većinom kolega prelazi u Našu Borbu, a nekoliko godina kasnije učestvuje u osnivanju Danasa, u kojem je glavni urednik od prvog broja.

Prošao je s listom sve njegove najteže faze, pogotovo one pre demokratskih promena 2000, držeći se nepokolebljivo kursa otvorenog, profesionalnog i nezavisnog novinarstva.

Nakon „urednikovanja“ u Danasu postaje ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini, te se vraća u Danas, u kojem se poslednjih godina bavio izdavačkom delatnošću. Autor je knjige „Danas, uprkos njima“ (u izdanju Dan Grafa), u kojoj je pisao o prvih 1.000 dana rada Danasa.

Saradnici i prijatelji Grujice Spasovića i njegovog doprinosa novinarstvu u Srbiji na ovim stranama opraštaju se od velikog novinarskog uzora, šarmantnog i zarazno optimističnog čoveka koji je imao „instinkt dobrote“.

Zdravko Huber, jedan od osnivača i vlasnika Danasa, ističe kako je sa Grujom prvo bio kolega i saradnik početkom osamdesetih godina.

– Tada smo u posttitovskom socijalizmu naslutili da je moguće širiti medijske i druge slobode u zemlji u kojoj smo živeli i koju smo istinski voleli. Mi smo to u omladinskoj štampi radili iz sve snage, ali su stvari krenule u drugom pravcu. Umesto demokratskog socijalizma, pobedio je Miloševićev nacikomunizam, objasnio je Huber, nastavljajući sa konstatacijom da je takvoj politici glavno središte medijskog otpora bio list Borba, u kome su se zatekli i on i Gruja.

– Tada započeta druga faza naše saradnje trajala je do juče, kada je stigla vest da Gruje više nema. Ponosim se što smo mi „omladinci“ zajedno sa starim Borbašima imunim na nacionalizam, od tih novina napravili veliki svetli izuzetak u medijskom mraku koji je vladao na građanskim ratom zahvaćenom prostoru Jugoslavije, naglasio je Huber.

On kaže i da su svoje ideale visokoprofesionalnog novinarstva najdoslednije nastojali da ostvare u listu Danas koji su pokrenuli oni, novinari omladinsko-borbaškog porekla.

– Gruja je bio punih devet godina na čelu ovog lista, trpeći najžešće udare svih kojima je smetalo ovakvo glasilo beskompromisne demokratske liberalne orijentacije. Ovakvo shvatanje novinarstva Gruja je preneo na generacije mlađih novinara u čijim je rukama današnji Danas. Teško je prihvatiti da više neće biti njegovih bučnih, veselih dolazaka u redakciju, šarmantne i tople komunikacije sa svima. Trajno sećanje na Gruju iskazaće se najbolje istrajavanjem na konceptu novina čije je temelje on postavio, naglasio je Huber.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi