Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fabrici: S Misijom OEBS u Srbiji potpisan grant od 300.000 evra pomoći medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 09. 2020.

Autor: FoNet Izvor: N1

Fabrici: S Misijom OEBS u Srbiji potpisan grant od 300.000 evra pomoći medijima

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je sa Misijom OEBS u Srbiji potpisan grant za naredne tri godine u iznosu od 300.000 evra za pomoć slobodi medija, što je dodatni novac uz 2,4 miliona evra iz fondova EU, koji su odobreni za medijski sektor pre 10 dana.

Fabrici je, drugog dana regionalne konferencije OEBS posvećene slobodi medija i bezbednosti novinara, konstatovao da je sloboda izražavanja važna i velika tema, ali da je jasno svima da su u proteklih 10 godina ceo medijski sektor i industrija pred velikim izazovima.

Ekonomski sistem, digitalizacija su veliki izazov pred medijima, a nezavisni i profesionalni mediji su preduslov za sve ostalo, ocenio je Fabrici na onlajn konferenciji.

Pitanje je, ocenio je Fabrici, kako da obezbedimo podršku predstavnicima medija i medijskoj industriji u rešavanju svih izazova a da ostanemo lojalni principima nezavisnog, objektivnog i profesionalnog informisanja.

U procesu pristupanja Srbije EU, rekao je Fabrici, objavili smo brojne analize u svojim godišnjim izveštajima kako EU vidi situaciju u Srbiji i važno je podsetiti na zajednički napor sa prijateljima iz OEBS i drugim u brojnim projektima kako reformisati medijski sektor u Srbiji.

Neka od glavnih pitanja je kako obezbediti ekonomsku stabilnost medijskih kuća, medijski pluralizam, transparentnost vlasništva medija, bezbednosti novinara, rekao je Fabrici.

Početkom godine usvojena je Medijska strategija koja je identifikovala brojne inicijative koje se moraju ispuniti i kako bi se rešili neki od ovih izazova, dodao je on.

Fabrici je ukazao da je pandemija donela nove teškoće, kako u drugim zemljama, tako i u Srbiji, a to je značilo nove pritiske na novinare, gubitak prihoda, pad tiraža, teži pristup informacijama koje se odnose na mere u borbi protiv kovida.

Na konferenciju se uključio i šef Misije OEBS Andrea Oricio koji je isto potpisao sporazum o saradnji sa EU na projektu jačanja slobode medija i izražavanja.

Norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Gjelstad rekao je da su informacije u doba pandemije i zdravstvene krize posebno značajne i slobodan protok informacije je tada od suštinske važnosti.

Nezavisni, odgovorni i obrazovani novinari i mediji su osnovno pravo svake evropske konsolidovane demokratije, bez obzira da li je država članica, kandidat ili praktično, a ne i formalno član Unije, poput Norveške, rekao je Gjelstad u ranije snimljenoj video poruci.

Gjelstad je ocenio da novinari imaju posebnu ulogu kao nadzorni organ u radu vlasti tokom ograničenja koja su prouzrokovana zdravstvenom krizom, uz napomenu da su infodemija i pandemija išle "ruku pod ruku".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi