Naslovna  |  Aktuelno  |  Šta je UNS rekao, a šta (ni)je objavljeno  |  Demanti UNS-a koji nedeljnik "Novosadski reporter" nije objavio
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Šta je UNS rekao, a šta (ni)je objavljeno

19. 08. 2015.

Izvor: UNS

Demanti UNS-a koji nedeljnik "Novosadski reporter" nije objavio

Demanti je poslat glavnom i odgovornom uredniku Novosadskog reportera Miloradu Bojoviću, 11. avgusta 2015. godine.

Poštovani g. Bojoviću,

U Novosadskom Reporteru od 6. avgusta 2015. na stranama 10 i 11 objavili ste tekst „Konkurs kao lični novčanik“ autora Siniše Kostića u kom su tema konkursi za sufinansiranje medijskih projekata, a sadrži netačne informacije.

Udruženje novinara Srbije (UNS) dobilo je elektronskom poštom dva pitanja Vašeg novinara Kostića 4. avgusta i sutradan, 5. avgusta, smo odgovorili. Uprkos toj činjenici u tekstu stoji kako nijedno od novinarskih i medijskih udruženja koja ste kontaktirali „nije poslalo odgovore“. Zanimljivo je da posle te tvrdnje s početka teksta, na samom kraju objavljujete deo odgovora UNS-a. Zbunjujuće za čitaoce, ali ovu kontradiktornost sami mogu zapaziti.

Ipak ono što čitaoci Novosadskog Reportera ne mogu da znaju jeste da je novinar Kostić u tekstu naveo kako nije dobio odgovor na četiri pitanja, a da je zapravo poslao samo dva, na koja smo i odgovorili.

Pitanja koja je poslao:

- Da li su vam bila poznata imena tih novinara pre nego što ste uputili saopštenje?

- Da li je možda razlog vašeg obraćanja to što udruženjima koja predstavljate ovoga puta nisu dodeljena novčana sredstva iz gradskog budžeta?

A evo i odgovora:

-U rešenju o formiranju komisije ne piše koja su novinarska i medijska udruženja predložila kandidate koje je novosadska vlast izabrala da odlučuju o budžetskom novcu za medijske projekte. UNS je najbrojnije novinarsko udruženje u Srbiji i razumljivo je da predloži kandidata. To je bila Kristina Kovač, koju vlast nije imenovala u komisiju. NUNS i NDNV su predložili Vladana Filipčeva, a ANEM i Lokal Pres Mitka Jakovlevskog, koji takođe nisu izabrani. Vlast, po Zakonu o javnom informisanju,  bira komisiju u kojoj većinu čine predstavnici udruženja. Valjda treba da smeta što nema odgovora, a ne što postoje pitanja na osnovu kojih kriterijuma je birana komisija, koga predstavljaju oni koji dele budžetski novac i kako ga dele. Za svaki konkurs, pa i ovaj, pitanje je kakvi su projekti nagrađeni, u čemu je njihova originalnost i koji je javni interes da budu finansirani, da li su održivi ili svake godine ista organizacija dobija za istu ideju novac poreskih obveznika. To je javni proces od kog zajednički mediji i građani treba da imaju korist. 

- UNS nije imao predlog projekta na novosadskom konkursu, niti bilo kom drugom gradskom i opštinskom konkursu.

Osim što je prećutao odgovor da UNS nije konkurisao ni na jednom lokalnom konkursu, pa ni novosadskom, Vaš novinar Kostić je dopisao dva pitanja koja nije ni postavio:

- Da li smatrate da su vaši projekti toliko dobri da su morali dobiti novac iz budžeta?

- Smatrate li da udruženja novinara moraju da dobijaju novac na svim konkursima bez obzira na to kakve projekte predaju?

Dakle, Vaš novinar Kostić je eliminisao nepoželjan odgovor jer mu ruši tezu, osmislio dodatna pitanja, isključio mogućnost da i na njih dobije odgovore i objasnio da se tekst zasniva na „sprovedenom istraživanju“. Izgleda da je istraživanje pokazalo samo o kakvom se istraživaču radi.


Srdačan pozdrav

Dragana Bjelica                                            Beograd, 11. avgust 2015.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi