Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Odgovor Aleksandra Gajovića na NUNS-ovo saopštenje “Ponovo nezakonit konkurs Ministarstva: Dva miliona državnom listu Novosti”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

31. 07. 2019.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Odgovor Aleksandra Gajovića na NUNS-ovo saopštenje “Ponovo nezakonit konkurs Ministarstva: Dva miliona državnom listu Novosti”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) objavilo je saopštenje u kojem postavlja pitanje zašto se javnim novcem finansira Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD koji je, kako navode “gotovo potpuno u državnoj svojini iako to nedvosmisleno zabranjuje Zakon o javnom informisanju i medijima kojim je uređeno budžetsko sufinansiranje medijskih projekata”.

Ujedno u saopštenju NUNS-a posebno se naglašava da je tema projekta “’Osam vekova Srpske pravoslavne crkve’ pre istoriografsko-kulturni, nego medijski projekat, uz to preambiciozan za ‘izveštavanje’ tabloidnih novina”, što je kao konstatacija frapantno nepoznavanje osnovnih medijskih pojmova. 

Napominjemo da se Ministarstvo kulture i informisanja u potpunosti pridržava Zakona o javnom informisanju i medijima tokom procesa sprovođenja Konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja.

Član 21 Zakona o javnom informisanju i medijima glasi: “Pravo učešća na konkursu ima: izdavač medija koji je upisan u registar medija; pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija. Pravo učešća na konkursu iz člana 18. stav 1. tačka 2) ovog zakona ima svako pravno lice, odnosno preduzetnik, izuzev lica predviđena članom 44. stav 1. ovog zakona. Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda”.

Iz pomenutog člana jasno je da pravo učešća na konkursima Ministarstva nemaju mediji koji se finansiraju iz javnih prihoda i ukazujemo da se Novinsko-izdavačko društvo kompanija Novosti AD ne finansira iz javnih prihoda što znači da su imali pravo učešća na Konkursu Ministarstva. Svaki drugi stav ili odluka bi bila gruba diskriminacija navedenog medija.

Najzad, osim što NUNS sebi dozvoljava da po svom nahođenju tumači pomenuti član Zakona o javnom informisanju i medijima i pri tom sasvim proizvoljno tumači šta jeste, a šta nije informacija ili tema od javnog značaja za građane Republike Srbije, ovo Udružnje se uopšte ne bavi pitanjem, a trebalo bi, kvaliteta samog projekta Večernjih Novosti, kao ni legitimnošću petočlane konkursne komisije Ministarstva kulture i infromisanja, koja je jednoglasno donela odluku o sufinansiranju projekta ”Osam vekova Srpske pravoslavne crkve”, o čijoj važnosti, verujemo, ne bi trošili reči.   

Aleksandar Gajović

državni sekretar

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi