Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Otkaz u RTS-u zbog pokušaja emitovanja filma koji je dobio najviše novca na Konkursu MKI
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

22. 02. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Otkaz u RTS-u zbog pokušaja emitovanja filma koji je dobio najviše novca na Konkursu MKI

Izvršni direktor programske podrške Radio-televizije Srbije (RTS) Aleksandar Đorđević dobio je otkaz zbog namere da mimo procedura emituje film „Srbija-100 godina nakon Soluna“ na RTS-u u proizvodnji produkcije „Essentis“ koja je za ovaj projekat dobila najviše novca na Konkursu Ministarstva kulture i informisanja (MKI) u 2018. godini – 4, 9 miliona dinara.

Otkaz Đorđeviću, prema saznanjima UNS-a, usledio je nakon drugog pokušaja da film produkcije „Essentis“ bude emitovan na Javnom medijskom servisu.

Đorđević je potvrdio UNS-u da je dobio otkaz u RTS-u zbog filma „Srbija-100 godina nakon Soluna“, da njegova namera nije bila da se film emituje, kao i da „ne može da kaže“ na čiji nalog ga je prosledio redakciji TV programa.

Nisam imao nameru da film pustim na RTS. Samo sam ga prosledio redakciji. Svi su znali u RTS-u o tom filmu. On nije bio nikada u programskoj šemi“, rekao je UNS-u Đorđević.

Podsetimo, u prijavi na Konkurs MKI, produkcija „Essentis” navela je da će film „Srbija-100 godina nakon Soluna“ biti objavljen na RTS-u.

Kao dokaz da će film biti emitovan na Javnom medijskom servisu „Essentis” je uz prijavu na konkurs dostavio potvrdu, koju je potpisao tadašnji odgovorni urednik redakcije „Aktuelnosti“ Dragan Stojanović. U potvrdi stoji da će RTS bez finansijske naknade, u skladu sa programskim standardima emitovati film „Srbija-100 godina nakon Soluna“.

Podsetimo, Dragan Stojanović koji je potpisao ovu potvrdu, od 1. aprila 2018. godine je u penziji i nije više urednik redakcije „Aktuelnosti“.

Na pitanje UNS-a da li je ovaj dokument dovoljan da film bude emitovan, jula 2018. godine u RTS-u su rekli da su dali „načelnu saglasnost, pod uslovom da sadržaji ispunjavaju programske standarde Javnog medijskog servisa“.

RTS: Film nije, niti će biti emitovan

Prvi put film „Srbija-100 godina nakon Soluna“ trebalo je 27. decembra 2018. godine da bude prikazan na Drugom programu RTS-a u 14.24 sati, što je najavljeno u programskoj šemi na sajtu ove medijske kuće. Ipak, to se nije desilo.

UNS-u su tada na pitanje zašto film nije prikazan, u Javnom medijskom servisu odgovorili da „pomenuti sadržaj nije, niti će biti emitovan, jer nisu ispoštovane interne procedure RTS-a“. „Po našim saznanjima, to će biti emitovano na drugoj televiziji“, rečeno je tada UNS-u.

RTS do danas nije odgovorio UNS-u o kojim procedurama je reč i ko ih nije ispoštovao.

Prema saznanjima UNS-a, film je bio postavljen na serveru za emitovanje i 8. februara 2019. godine, ali zbog nepoštovanja procedura film je skinut sa servera. Umesto njegovog prikazivanja, Đorđevića je zbog pokušaja emitovanja filma mimo procedura, dobio otkaz.  

Vlasnik „Essentisa“ Ministarstvu kulture tvrdi suprotno

Serijal „Srbija-100 godine nakon Soluna“ emitovan je decembra 2018. i januara 2019. godine na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine, u četiri epizode, navodi se u pravdanju projekta produkcije “Essentis” Ministarstvu kulture, u koje je UNS imao uvid.

Vlasnik produkcije „Essentis“ Vladimir Đurić naveo je, uz pravdanje projekta Ministarstvu kulture, da film nije emitovan na RTS-u.

„Usled velike gužve i prebukiranosti programske šeme pred Novu godinu na RTS-u film nije emitovan, iako je najavljen u programskoj šemi. U toku 2019. godine, a najkasnije do 31. 12. biće emitovan u prigodnom trenutku na nacionalnom servisu“, navodi se u obrazloženju Ministarstvu kulture produkcije “Essentis”, a koje je potpisao Vladimir Đurić.

Međutim, obrazloženje Đurića suprotno je odgovoru UNS-u iz RTS-a u kojem stoji da film „nije, niti će biti emitovan“, kao i činjenice da je zbog pokušaja emitovanja filma „Srbija-100 godina nakon Soluna“ izvršni direktor programske podrške Aleksandar Đorđević dobio otkaz.

Zašto film koji je sufinansiran sa najviše novca na Konkursu MKI nije emitovan na RTS-u?

Film „Srbija-100 godina nakon Soluna“, prema saznanjima UNS-a, nije emitovan na Javnom servisu zato što se nije prijavio na konkursu „za izbor programskih sadržaja koji će se emitovati na programima“ RTS-a.

Na pitanje UNS-a zašto film nije emitovan vlasnik produkcije „Essentis“ Vladimir Đurić u januaru odgovorio je da je „to pre svega pitanje za RTS, a možda i za UNS, a ne za njih“.

Inače, produkcija „Essentis“, nakon što je dobila novac na Konkursu MKI, promenila je vlasnika, pa je umesto dotadašnje vlasnice Tatjane Lukić, upisan Đurić.

UNS je prošle godine pretraživanjem javno dostupnih podataka utvrdio da je novi vlasnik firme „Essentis“ Vladimir Đurić zapravo Đura Mornar. Međutim, Đurić je tada negirao da je to on.

Odgovori na ranija UNS-ova pitanja koje je potpisao Vladimir Đurić stigli su januara 2019. godine. Na pitanje UNS-a da li je on potpisao odgovore, Đura Mornar je odgovorio potvrdno.

Inače, Vladimir Đurić je u 2018. godini, kao nezavisni stručnjak, bio i u komisiji za ocenjivanje medijskih projekta na Konkursu MKI.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi