Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Građani Gornjeg Milanovca: Novac na konkursu treba da bude raspodeljen lokalnim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

19. 02. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Građani Gornjeg Milanovca: Novac na konkursu treba da bude raspodeljen lokalnim medijima

Želimo da novac iz budžeta bude raspodeljen lokalnim, a ne medijima čijim smo radom nezadovoljni, zatražili su na protestu građani Gornjeg Milanovca.

U zahtevima građana koji su objavljeni u Fejsbuk grupi „Gornji Milanovac“ stoji da lokalna samouprava prilikom raspodele novca iz budžeta namenjenih medijima treba da se rukovodi javnim interesom.

„Komisija za dodelu sredstava projektima treba da se formira od predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, a ne od kadrova iz udruženja koja su bliska vladajućoj garnituri. Građani žele jake i nezavisne medije u lokalnoj sredini“, navodi se u zahtevima građana Gornjeg Milanovca, objavljenih na Fejsbuku.

Inače, na Konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u 2017. i 2018. godini u Gornjem Milanovcu od ukupno 3,5 miliona dinara, trećinu novca dobili su lokalni mediji.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal Pres je juna 2018. godine protestovala zbog odluke predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića da u Komisiju za ocenu medijskih projekata izabere radnika opštinske službe za informisanje, formalno angažovanog u Kulturnom centru Gornjeg Milanovca Bojana Neškovića.

Koalicija je u saopštenju navela da Nešković nije nije nezavisni medijski stručnjak i medijski radnik, kako je navedeno u Rešenju o formiranje komisije u 2018. godini, već „PR opštinske uprave koga novinari svaki dan sreću na događajima i koji im snimke prosleđuje sa zvanične imejl adrese opštinske uprave“.

Inače, Nešković je i 2017. godine, osim Dragane Čabarkape (PROUNS) i Miladina Vukosavljevića (Udruženje sportskih novinara) bio član komisije za ocenjivanje projekata u Gornjem Milanovcu koja je „podelila novac građana po volji lokalne samouprave“, navela je Koalicija u saopštenju. Ovo je potvrdio i član komisije za sufinsiranje medijskih projekata Miladin Vukosavljević, gostujući u emisiji čačanskog radija Dženarika.

Zbog nezakonito formirane komisije, portal GM info iz Gornjeg Milanovca 2017. i 2018. godine nije prihvatio dodeljeni novac na Konkursu za sufinansiranje medijskih projekta.

Inače, u Gornjem Milanovcu lokalni medija koji proizvode informativni program su nedeljnik „Takovske novine“, portal „GM info“ i regionalna televizija „Telemark“ koja ima dopisništvo u Gornjem Milanovcu. Osim ovih medija, u Gornjem Milanovcu postoji i radio „Gogi“ koji osim muzičkog programa, objavljuje i servisne informacije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi