Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Medijski konkursi: Svima pomalo, a nekima malo više
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

10. 06. 2018.

Medijski konkursi: Svima pomalo, a nekima malo više

Na osam konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ove godine je iz budžeta za proizvodnju medijskih sadražaja od javnog značaja, dodeljeno ukupno 261,8 miliona dinara.

Na osam konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ove godine je iz budžeta za proizvodnju medijskih sadražaja od javnog značaja, dodeljeno ukupno 261,8 miliona dinara.

Na konkursu namenjenom televiziji najveći iznosi pripali su pojedinim, javnosti gotovo nepoznatim produkcijama, među kojima je i firma registrovana za proizvodnju audio -video sadržaja neposredno nakon raspisivanja konkursa.

Za razliku od prethodnih godina, u donošenju odluka o dodeli sredstava medijima, ovoga puta nisu učestvovali predstavnici nekih od najvećih novinarskih i medijskih udruženja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija Lokal pres su povukli svoje predstavnike iz komisija za ocenjivanje medijskih projekata. Kako su saopštili, razlog za to su sastavi konkursnih komisija u koje je Ministarstvo imenovalo "kompromitovane medijske i paramedijske radnike, iz fantomskih ili vlasti bliskih udruženja".

Podsetimo, novinarsko udruženje Društvo novinara Niša imalo je najviše predstavnika u komisijama, duplo više nego što je pripalo najvećim udruženjima UNS-u i NUNS-u.

Više poverenja, Ministarstvo je imalo i u Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) koje je osnovano pre nepune četiri godine, što znači da je po Zakonu o javnom informisanju tek steklo pravo da imenuje svoje članove u komisije.

Nakon objavljivanja rezultata konkursa, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres su saopštili da su ti rezultati nastavak "katastrofalno loše prakse konkursnog sufinansiranja koja se sa lokala preselila na republički nivo".

Zatražili su ostavku ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajović, ali ne i poništavanje konkursa.

Na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja bilo je prijavljeno ukupno 1.298 projekata, sredstva je dobilo njih 418, dok je 881 projekat odbijen. Na primedbe da su u konkursnim komisijama marginalizovana reprezentativna udruženja, ministar Vladan Vukosavljević je nedavno za Insajder rekao da je to preoštra ocena a da je Ministarstvo želelo da obezbedi decentralizaciju, uz veći broj predstavnika lokalnih udruženja.

"Ljudi nikad nisu zadovoljni. Ako se uzmu samo predstavnici ovih nekoliko, bez sumnje relevantnih udruženja, onda se optuži za beogradizaciju jer predstavnici lokalnih medija nisu zastupljeni. Kada su oni zastupljeni onda je problem što su ovi, kako vi kažete, marginalizovani. Istina je negde na sredini", tvrdi Vukosavljević.

Novac je po različitim projektima dodeljen i novinarskim i medijskim udruženjima čiji su predstavnici izašli iz konkursnih komisija.

NUNS-u je odobreno 1.250.000 dinara za tv projekat "Ožiljci profesije" kao 900.000 dinara i za unapređenje profesionalnih standarda u oblasti slobode medija. U istoj oblasti Asocijacija nezavisnih elektronskih medija je za svoj projekat dobila 1.200.000 dinara, a Lokal Press 700.000 dinara.

Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) je sa 800.000 dinara sufinansirana stručna konferencija, a sa 600.000 dinara i projekat ovog udruženja u oblasti informisanja nacionalnih manjina. Novoj produkciji najviše novca Kao i tokom prethodnih godina, Ministarstvo kulture i informisanja sufinansiralo je medijske sadržaje sa uglavnom ujednačenim iznosima.

Zanimljivo je, međutim, da su najveći iznosi pripali pojedinim, javnosti gotovo nepoznatim produkcijama kao i da su se neka imena našla na spiskovima onih kojima su odobrena sredstva na više različitih konkursa - od štampe i interneta do informisanja nacionalnih manjina.

Na konkursu za sufinansiranje sadržaja namenjenih televiziji najviše novca dodeljeno firmi Essentis doo, koja je na konkursu dobila 4,9 miliona dinara za dokumentarni serijal 100 godina nakon Soluna. Prema zvaničnim podacima ova kompanija osnovana je 2008. godine, a tek 7. marta 2018, mesec dana nakon raspisivanja medijskih konkursa, izvršila je preregistraciju delatnosti sa konsultanstkih usluga na proizvodnju audio-vizuelnih proizvoda.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja tokom poslednje dve godine nije imala ni prihode ni rashode. Iako, zvnično nema nijednog zaposlenog, u obrazloženju rezultata konkursa navodi se da Essentis kao predlagač projekta " poseduje visoke stručne i profesionalne reference".

Posle firme Essentis, najviše novca za televizijske sadržaje dobile su manje poznate produkcije Ray Dream iz Novog Sada kao i firma G.F.C iz Beograda.

Ministarstvo je u ovoj oblasti podržalo i državnu strategiju za povećanje nataliteta pa su tako odobrena sredstva za nekoliko projekata koji se bave ovom tematikom. Među njima su TV Zona plus, televizija u vlasništvu sina Bratislava Gašića, koju je Ministarstvo sufinansiralo s dva miliona dinara je za projekat "Ima da nas ima".

Istu sumu dobila je TV Happy za emisiju "Prelo u našem sokaku". Prema projektu ova emisija će osim nataliteta o istom trošku obrađivati i niz drugih tema - zaštitu dece, starih, ravnopravnost i unapređenje položaja određenih društvenih grupa, uz predstavljanje nepoznatih krajeva Srbije.

Između ostalih na ovom konkursu novac su dobile i produkcijska kuća Mreža, TV Šabac, Kanal 9 iz Novog Sada. Za serijal o Narodnom muzeju, dva miliona dinara dodeljeno je i kompaniji Adria Media Group, koja izdaje dnevne novine Kurir.

Adria Media Group je dobila i blizu pola miliona dinara na konkursu za sufinasniranje sadržaja namenjenih štampanim medijima i novinskim agencijama. Najviše novca u ovoj oblasti dodeljeno je agenciji Fonet - 2.000.000, dok je 1.300.000 pripalo Narodnim novinama iz Niša, a 1.200.000 časopisu NIN.

RTV Vranje i Studio 101 dobili novac za po četiri projekta Kada je u pitanju konkurs za sufinasniranje sadržaja za radio i internet medije, većina medija je morala da se zadovolji sa prosečnim iznosom od pola miliona dinara.

Ipak, duplo više odobreno je projektu o Nikoli Tesli, Udruženja Tesla Global forum iz Novog Sada kao i RTV Studio B za radijske emisije "Bez nasilja u školi". Po četiri projekta na više različitih konkursa odobreno je Radio televiziji Vranje i Agenciji za proizvodnju radio i televizijskih programa Studio 101 - Zoran Nikolić PR.

Pozitivno su ocenjeni njihovi projekti namenjeni radiju, internetu, ali i nacionalnim manjinama i osobama sa invaliditetom. Direktor RTV Vranje je Zoran Veličković koji je ujedno na čelu udruženja PROUNS a Zoran Nikolić ispred agencije Studio 101, član Nadzornog odbora medijskog uduženja RAB.

Na više različitih konkursa sredstva su dobile i niška televizija Zona Plus, iza koje stoji sin Bratislava Gašića kao i niški mediji u vlasništvu porodice Radomirović, Tv Bella Amie i Narodne novine. Isti ovi mediji dobili su nedavno i najviše novca na lokalnom konkursu u Nišu, zbog čega je portal Južne vesti odlučio da ne prihvati sredstva koja je grad odobrio za njihov projekat.

Južne vesti su navele da je skoro 70 odsto novca iz budžeta grada Niša dodeljeno televizijama koje su poznate po promotivnom izveštavanju i bliskosti sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi