Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Udruženja: Konkurs nelegitiman – ministar i državni sekretar moraju da odu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

08. 06. 2018.

Udruženja: Konkurs nelegitiman – ministar i državni sekretar moraju da odu

Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) smatraju da su rezultati konkursa za medijske projekte i način na koji je on sproveden u potpunom neskladu sa tvrdnjom Vlade Srbije da je spremna da, u saradnji sa relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, rešava brojne, nagomilane probleme na medijskoj sceni.

Novinarska i medijska udruženja smatraju da su smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića jedini logičan potez Vlade Srbije posle ovog, najnovijeg skandala za koje je odgovorno Ministarstvo kulture i informisanja.

Novinarska i medijska udruženja ističu da rezultati konkursa za medijske projekte Ministarstva kulture i informisanja Srbije svedoče da se katastrofalno loša praksa konkursnog sufinansiranja sa lokala preselila na republički nivo, i da su naša udruženja bila u pravu kada su se povukla iz rada komisija, ne želeći da daju legitimitet jednom u potpunosti nelegitimnom procesu.

Kvalitete pristiglih projekata procenjivale su, u pretežnoj meri, stručnoj javnosti potpuno nepoznati “medijski stručnjaci” ili kompromitovane osobe iz udruženja koja su već poznata po aktivnom učešću u obesmišljavanju procesa konkursnog sufinansiranja na lokalnom nivou, odnosno usmeravanju novca građana ne za javni interes nego ka medijima bliskim vlastima.

Udruženja žale zbog toga što su kandidati Udruženja novinara Srbije učestvovali u radu komisija i time na sebe preuzeli dobar deo odgovornosti za njegove katastrofalne rezultate.

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 8. juni 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija Lokal pres

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

10.06.

2018.

novinar [neregistrovani] u 14:34

Plodovi

Da li ova udruženja zaboravljaju kad su u komisijama bili nazastupljeniji njihovi članovi i onda mesili finansijski kolač po svom receptu. Zaborvili su i to, da sada ubiru plodove sopstvene setve, odnosno kreiranja i insistiranje na usvajanju baš ovakvog zakona.

Odgovori
pet

08.06.

2018.

Novinat [neregistrovani] u 14:59

Konkurs

Da li to znaci da ova udruzenja nece da sprovode projekte koje su dobili i da li znaci da se odricu tog milionskog novca? Zasto nam tu najvazniji stvar nisu saopstili? To bi bilo principijelno sa njihove strane ...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi