Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  I u Vranju: Provladinim medijima najveći deo novca iz gradske kase
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

09. 05. 2018.

Izvor: Južne vesti

I u Vranju: Provladinim medijima najveći deo novca iz gradske kase

Članovi konkursne komisije, uglavnom nepoznati čak i dugogodišnjim medijskim uposlenicima, najviše para na tek okončanom gradskom Konkursu za finansiranje mediijskog sadržaja u Vranju dodelili su medijima bliskim lokalnim vlastima, dok su predlozi dva najnagrađivanija i najčitanija portala sa juga Srbije - Vranjskih i Južnih vesti, ocenjeni kao loši, pa i ostali bez novca.

Na konkursu koji je raspisao Grad Vranje za sufinansiranje projekata u oblasti javnog finansiranja odobren je novac za 17 projekata, od 42 koliko je stiglo na konkurs.

Po drugu godinu zaredom, članovi konkursne komisije u Vranju su se opredelili da uglavnom podrže projekte kojima su aplicirali mediji koji važe za "lojalne vlastima", a bez novca su ostali oni koji u svom izveštavanju imaju kritički osvrt na rad lokalne samouprave, a sa druge strane po svim relevantnim parametrima spadaju u najčitanije na jugu Srbije, poput portala Info Vranjske i Južne vesti.

Konkurs u Vranju od samog početka prate sumnje u neregularnost. Naime, najpre je odluka da se za televizije unapred odvoji 13,5 miliona dinara, a za ostale radio stanice, štampane medije i portale ukupno 3,5 miliona dinara, naišao na brojne diskusije.

Zatim je usledio izbor članova komisije, koja po zakonu predlaže raspodelu novca na konkursu. Za predsednicu je imenovana Danijela Ivanović, zamenica glavnog i odgovornog urednika niške TV Zona plus, koja je u vlasništvu porodice direktora BIA Bratislava Gašića, a za članove Emil Ivanović iz prilično nepoznatog Udruženja građana "Nova Mreža Srbije" i Đorđe Kovačević za koga u Gradskoj upravi Vranja kažu da je "nezavisni medijski stručnjak", mada njegovo ime nije poznato ni medijskim poslenicima sa višedecenijskim stažom.

Vranjski novinar Radoman Irić, koji se novinarstvom bavi preko 40 godina, kaže da nije iznenađen rezultatima konkursa, s obzirom na to, kako kaže, ko je sedeo u komisiji koja je odlučivala. Bez ideje da nekog uvredim, ali tamo je bilo ljudi koji u životu nisu napisali jednu vest. Ako je bilo deset kriterijuma po kojima se odlučivalo, oni su su se pridržavali jedanaestog. Sva druga merila su bila u opticaju osim onog najvažnijeg, a to je - kvalitet projekta - kaže Irić.

Inače, u konkursnoj komisiji se nije našao nijedan od kandidada koje su predložila najveća nacionalna novinarska i medijska udruženja - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal Pres. Pritom, gradske vlasti nisu dale nikakvo obrazloženje u vezi sa izborom članova konkursne komisije, pa tako građani ne znaju po kojim kriterijumima je bilo ko izabran.

Podsetimo, slična situacija se već nekoliko godina ponavlja u mnogim gradovima i opštinama na jugu Srbije. Uz Niš i Leskovac, gde sudovi već nekoliko puta poništavaju konkurse, scenario skoro identičan sadašnjem se desio u Vranju i prošle godine. Tada su predstavnici nekoliko nezavisnih medija javno protestovali ispred Skupštine grada, a najveća novinarska i medijska udruženja konkurs ocenila kao "skandalozan".

Praksa skrivanja kriterijuma izbora članova konkursknih komisija je takođe sve rasprostranjenija. Najnoviji slučaj je primer Gradske uprave Niša koja, i pored jasnog obećanja da će to uraditi, nije objavila obrazloženje, ali ni kriterijume po kojima su imenovani "stručnjaci" koji će odlučivati o rezultatima konkursa. Da se problem ne zaustavlja na lokalnom nivou, pokazuje i primer skandaloznog konkursa koji u ovom trenutku sprovodi i Ministarstvo kulture i informisanja.

Kome ide novac građana?

Novac poreskih obveznika Vranja će, odlukom gradskih vlasti, biti dodeljen za 17 medijskih projekata - od 42 koliko je stiglo na konkurs.

Reč je o projektima koji se odnose na internet, radio i štampane medije, kao i novinske agencije, dok je za televizije Grad raspisao poseban konkurs, za koji je izdvojeno 4 puta više para. Sa po 100.000 dinara sufinansiraće se projekti internet portala Vranje.net, Bujanovačkih, Adria Media grup Beograd, Novosti dana, portala Čuvari Srbije i Informativnog press Centra Vladičin Han.

Projekat portala OK radija podržan je sa 350.000, portala TV Vranjska plus sa 400.000, leskovačkih portala Jugmedija i JUGpress sa po 150.000, dok su projekti portala Radio televizije Vranje i Vranje News podržani sa po 250.000. Od radio stanica sufinansiraće se projekti medijske kuće Radio Ritam Vranjska Banja sa 200.000 dinara, OK radija sa 550.000 dinara, a Radio Vranja sa 400.000 dinara.

Što se tiče štampanih medija, novac poreskih obveznika Vranja će biti dat i za realizaciju projekata Srpskog venca i Slova juga sa po 100.000 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi