Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Što veći budžet, to manje novca za javni interes
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

10. 02. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: boom93.com

Što veći budžet, to manje novca za javni interes

Do sada su tri lokalne samouprave u Braničevskom okrugu raspisala konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Činjenica je da što je budžet opštine veći, to se manje izdvaja za javni interes u medijima. Opredeljeni iznosi su višetruko niži od 2 odsto godišnjih budžeta, za šta se javno zalaže Udruženje novinara Srbije.

Tako je Požarevac u nedavno raspisanom konkursu izdvojio 3.420.000 dinara za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Ukupni bužet Požarevca u 2018.godini je oko 5 milijardi dinara, što je jedva 0,07 odsto za medije, ne računajući novac koji se na druge načine dodeljuje.

Kada bi Požarevac novac za medije isključivo dodeljivao za javni interes u visini 2 odsto budžeta, medijima bi pripalo ukupno 102 miliona dinara!

U opštini Petrovac na Mlavi, konkurs za medije je raspisan za iznos od 5 miliona dinara. To je skoro 1,5 put više od Požarevca, s tim što je budžet Petrovca oko 960 miliona dinara. U jednom budžetu Požarevca je 5 petrovačkih.

Kada bi Petrovac izdvajao 2 odsto, a ne 0,5 kao sada, na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja medijima bi trebalo da pripadne 19,3 miliona dinara.

Među ove tri opštine, Žagubica ima najniži budžet, ali najviše novca izdvaja na konkursu za medije, čak 6 miliona dinara, što je 1,2 odsto budžeta. Žagubica za tri četvrtine više novca izdvaja za javni interes nego Požarevac, a kada bi medijima preko konkursa pripalo 2 odsto budžeta, Žagica bi dodeljivala 9,7 miliona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi