Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Nepropisivanje maksimalnog i minimalnog iznosa koji se može dodeliti projektu najčešća nepravilnost konkursa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

09. 08. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Nepropisivanje maksimalnog i minimalnog iznosa koji se može dodeliti projektu najčešća nepravilnost konkursa

Najčešća nepravilnost konkursa lokalnih samouprava za sufinansiranje medijskih sadržaja je neodređivanje najvišeg i najnižeg iznosa koji se može dodeliti po projektu, pokazuju podaci kojima raspolaže Udruženje novinara Srbije (UNS).

Ta nepravilnost ponavlja se u tekstu 18 konkursa lokalnih samouprava u ovoj godini, od 46 koje je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zabeležila kao neregularne u momentu raspisivanja, a svih 18 opština i gradova ispravilo je svoje konkurse nakon reagovanja Koalicije.

Prema Pravilniku kojim se uređuje sufinansiranje medijskih projekta u oblasti javnog informisanja određivanje najnižeg i najvišeg iznosa koji se može dodeliti po projektu je obavezno.

Lokalne samouprave su uvažile primedbe Koalicije i konkurse prilagodile propisima u ukupno 39 od 46 uočenih slučajeva. 

Od decembra 2016. godine do danas, lokalne samouprave raspisale su ukupno 112 konkursa za ovu godinu, Ministarstvo kulture i informisanja sedam, dok je Pokrajinski sekretarijat raspisao šest konkursa od kojih su dva u toku.

Osim izostavljanja najvišeg i najnižeg iznosa koji se može dodeliti po projektu, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja uočila je da prilikom raspisivanja 17 konkursa nisu objavljeni obrasci za prijavu, ili su ponuđeni stari, koje je nadležno Ministarstvo kulture i informisanja propisalo prethodnim Pravilnikom.

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti nisu bili u skladu sa Pravilnikom u tekstu pet konkursa, a dva konkursa predvidela su isključivo učešće medija koji se distribuiraju ili emituju na teritoriji ovih lokalnih samouprava.

Koalicija je od svih gradova i opština čiji konkursi nisu bili u skladu sa Zakonom i Pravilnikom tražila da konkurse isprave i usklade ih sa propisima.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi