Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Predsednik skupštine ili urednik informativno-propagandnog TV programa?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

14. 03. 2017.

Izvor: kolubarske.rs

Predsednik skupštine ili urednik informativno-propagandnog TV programa?

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić raspisao je, suprotno zakonima, javni poziv za prikupljanje ponuda za praćenje aktivnosti Skupštine grada u 2017. godini putem audio-vizuelnih medijskih usluga za koje će iz budžeta biti plaćeno pet miliona dinara.

Javni poziv je "oblikovan u četiri partije" gde se, pored "praćenja aktivnosti Skupštine grada" kako je naslovljen javni poziv, traži i "praćenje rada mesnih zajednica, rada odbornika na matičnim terenima, rada javnih preduzeća i službi čiji je osnivač Grad". 

Vlast se dosetila da izigra zakon i da sa pet miliona dinara iz budžeta finansira usluge informisanja što je suprotno zakonima.

U javnom pozivu navodi se da će sa tri miliona dinara biti finansirano "praćenje i video izveštavanje rada Skupštine grada i njenih tela kao deo posebnog programskog TV segmenta, kao i prenos rada skupštinskih zasedanja, dve emisije nedeljno po 30 minuta".

Sa milion dinara biće finansirano "praćenje i video izveštavanje o radu mesnih zajednica, kao i rada odbornika na matičnim terenima. Nedeljna emisija u trajanju od najmanje 20 minuta".

Sa pola miliona dinara biće finansirano "praćenje i video izveštavanje, odnosno priprema i realizacija servisnih informacija o radu javnih preduzeća i javnih službi čiji je osnivač Grad. Nedeljna emisija 15 minuta".

Sa pola miliona dinara biće plaćeno "audio-radijsko izveštavanje o radu Skupštine grada i audio-radijski prenos skupštinskih zasedanja u informativnom programu".

Ovaj javni poziv za prikupljanje ponuda, koji je raspisao predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, je u svemu u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju, kojim je regulisano da se medijski sadržaji isključivo projektno sufinansiraju.

S obzirom na to da su predmet javnog poziva medijski sadržaji, konkurs je morao biti raspisan po Zakonu o javnom informisanju i po Pravilniku Ministarstva kulture i informisanja.

Zakonom i Pravilnikom je predviđeno da konkurs raspisuje "organ nadležan za oblast javnog informisanja", što predsednik Skupštine grada sigurno nije. Predviđeno je da mediji konkurišu sa projektima, a ne da predsednik Skupštine grada sačinjava projekte, (kao što je u pozivu određena tema, sadržaj i minutaža emisije). Projekte ocenjuje stručna komisija "i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju".

Takođe Zakonom i Pravilnikom je propisano da se projekti iz oblasti javnog informisanja sufinansiraju iz budžeta u iznosu najviše 80 posto vrednosti projekta, da se dokumentacija podnosi na odgovarajućim obrazcima i da se nakon završetka projekta, narativnim i finansijskim izveštajem opravdaju utrošena sredstava. Ništa od ovoga se ne nalazi u javnom pozivu koji je raspisao predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, a trebalo bi.

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić raspisujući ovaj javni poziv pozvao se na odredbe Statuta Valjeva i Pravilnika Skupštine grada koji se odnose na "javnost rada Skupštine" i u kojima stoji da su sednice Skupštine grada javne i da se "predsednik Skupštine stara o ostvarivanju javnosti rada Skupštine".

A o tome šta je javnost rada Skupštine govori član 11 Zakona o državnoj upravi u kome piše "rad državne uprave je javan. Organi državne uprave dužni su da javnosti omoguće uvid u svoj rad prema Zakonu kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja". U navedenom Zakonu nigde ne stoji da rad organa državne uprave treba da se direktno prenosi u TV i radio programu, niti pak da se o tome prave specijalne emisije, kako to predsednik Skupštine shvata .

Politička propaganda

Za sufinansiranje medijskih projekata u 2017. godini iz budžeta biće izdvojeno pet miliona dinara, što je duplo manje nego prošle godine. Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega su sredstva za medije prepolovljena, iz Gradske uprave je odgovoreno da je iznos isti kao i prošle godine, s tim da će sa pet miliona dinara biti sufinansirani projekti iz oblasti javnog informisanja, a sa drugih pet miliona dinara prenosi sednica Skupštine grada.

Sada, posle raspisivanja javnog poziva jasna je namera gradske vlasti da kršenjem Zakona i Pravilnika iz oblasti javnog informisanja obezbedi sebi, pored prenosa sednica Skupštine grada, i promociju kroz specijalizovane TV emisije i to ne samo o aktivnostima Skupštine, nego i o radu odbornika, mesnih zajednica, javnih preduzeća i službi.

Mediji ne prodaju medijske usluge već isključivo reklamni prostor i vreme, tako da ovakve emisije spadaju u klasičnu političku propagandu, koja se u ovom slučaju nedozvoljeno finansira novcem svih građana.

Diskriminacija medija

Ovakvim javnim pozivom, koji je raspisao predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, gradska vlast pokazuje svoj diskriminatorski odnos prema medijima, stavlja ih u neravnopravan položaj, eliminiše konkurenciju i na taj način guši slobodu javnog informisanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi