Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Brus za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

18. 02. 2016.

Konkurs opštine Brus za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17.i 19.Zakona o javnom informisanju i medijima (,,Službeni glasnik RS”, broj 83/14) , člana 4. Odluke o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja (,,Službeni list opštine Brus”, broj 12/2015) i člana 42. Statuta opštine Brus (,,Službeni list opštine Brus”, broj 14/08...10/2014- prečišćen tekst) Predsednik opštine Brus raspisuje

 

                                                             JAVNI POZIV

za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Brus u 2016. godini

 

PREDMET KONKURSA

Predmet konkursa je izbor projekata iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Brus koji će biti sufinansirani sredstvima iz budžeta opštine Brus za 2016. godinu, u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 dinara.

Konkurs za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa raspisuje se za projekte:

1) proizvodnja medijskih sadržaja

Projekti koji se predlažu treba da su namenjeni javnom informisanju građana na teritoriji opštine Brus o zbivanjima na lokalnom nivou, odnosno o radu organa opštine Brus, o radu javnih preduzeća, ustanova i organizacija čiji je osnivač opština Brus, o aktuelnostima u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, sportu, turizmu, poljoprivredi, privredi, preduzetništvu, o ljudskim pravima, verskim pravima, zaštiti životne sredine, zaštiti omladine i dece i umetničkom stvaralaštvu.

PRAVO UČEŠĆA

1) izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija,koji se vodi u Agenciji za privredne registre;

2) pravno lice, odnosno preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji ima dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija;

Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Učesnik konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom.

Projekat u smislu ovog konkursa podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska ili vremenska ) koja doprinosi ostvarivanju javnog interesa u skladu sa Zakonom i Odlukom.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu do najviše 80% vrednosti predloženog projekta, odnosno najviše do iznosa utvrđenog konkursom.

OBJAVLjIVANjE KONKURSA I ROKOVI

Konkurs se objavljuje u dnevnom listu ,,Politika” i na veb-sajtu opštine Brus.

Rok za podnošenje prijave na konkurs je 15 dana od dana objavljivanja.

Odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi Predsednik opštine, a na osnovu predloga komisije.Odluka se donosi  u formi rešenja, najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa i ista će biti objavljena na veb-sajtu opštine Brus i dostavljena svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

PODNOŠENjE PRIJAVA

Prijava se podnosi na Obrascu br.1, koji se preuzima sa veb-sajta opštine Brus.

Podnosilac projekta je dužan da  podnese sledeću dokumentaciju:

1) fotokopija rešenja o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre

2)fotokopija rešenja o registraciji iz Registra medija, odnosno Registra javnih glasila koji vodi Agencija za privredne registre,

3)dozvola za emitovanje radio i/ili TV programa izdata od Republičke radiodifuzne agencije,

3) dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija,

4) dokaz da račun medija , odnosno pravnog lica, odnosno preduzetnika koji je učesnik konkursa nije blokiran,

5) overenu izjavu da učesnik konkursa  nema izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda,

6)prijavu na konkurs, sa detaljnim opisom projekta, na propisanom obrascu,

7)specifikacija troškova i ukupan iznos koji se potražuje od opštine Brus.

Prijava sa dokumentacijom se podnosi u jednom primerku na pisarnici Opštinske uprave opštine Brus sa naznakom-,,NE OTVARAJ-Prijava na konkurs za javno informisanje”, ili putem pošte, preporučenom pošiljkom sa svom potrebnom dokumentacijom na adresu Kralja Petra I 120, 37220 Brus.

Konkurs i Obrazac za prijavu objavljuju se i na veb-sajtu opštine Brus, gde su vidljivi i dostupni sve vreme trajanja Konkursa.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati, kao ni prijave koje su podnete na pogrešnom obrascu.

KRITERIJUMI ZA OCENU PROJEKATA

Prijave na konkurs biće ocenjene prema meri u kojoj su predložene projektne aktivnosti podobne da ostvare javni interes u oblasti javnog informisanja i prema meri u kojoj, na osnovu podnete dokumentacije, učesnik na konkursu pruža veću garanciju privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Kriterijumi za ocenjivanje projekta su:

1) Mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja:

-u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene  realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa;

-u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja ( mogu se utvrditi na osnovu načina na koji je objašnjena veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije, prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima i drugih činilaca koje može da odredi opština koja raspisuje konkurs);

-u kojoj meri odnos predloženih troškova i očekivanih rezultta ukazuje da bi  korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

2) Mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima:

-da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda,

-dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

POZIV ZA UČEŠĆE U RADU KOMISIJE

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja, kao i medijski stručnjaci zainteresovani za rad u komisiji da dostave predlog za članove komisije.Uz predlog za člana komisije dostaviti i kratke biografije. Predloge slati predsedniku opštine Brus do zaključenja konkursa, u zatvorenoj koverti sa naznakom ,,Predlog za člana komisije za konkurs za javno informisanje.Rok za dostavljanje predloga je isti kao rok za podnošenje prijava na konkurs.

Predložena lica  ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.

Pravo na predlaganje člana imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa.

 BROJ :400-100/2016 -II                                                     PREDSEDNIK OPŠTINE BRUS

12.02.2016.godine                                                                   Milutin Jeličić, dipl.acc.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi