Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  U 2015. godini 127 konkursa za medijske projekte i 34 prodata medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

11. 12. 2015.

Izvor: UNS

U 2015. godini 127 konkursa za medijske projekte i 34 prodata medija

Od početka godine konkursi za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja raspisani su u 105 lokalnih samouprava, dok u njih 61 još uvek nisu. Od 105 lokalnih samouprava, 20 je u dva navrata raspisalo konkurse, dok je Grad Sremska Mitrovica to uradio tri puta. Opština Lajkovac je za sada jedina raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja za 2016. godinu.

 

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vlade Vojvodine raspisali su konkurse dva puta u toku ove godine.

Od 127 ukupno raspisanih konkursa, ne računajući konkurse Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata, u trenutku objavljivanja, njih 44 nije bilo u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) reagovala je u 38 slučajeva kršenja propisa, nailazeći u većini tih slučajeva na pozitivnu reakciju lokalnih samouprava, te je njih 21 uvažilo primedbe i uskladilo konkurse sa propisima.

 U 16 lokalnih samouprava, zbog odbijanja nadležnih da konkurse usklade sa Zakonom i Pravilnikom, Koalicija nije predložila kandidate za članove komisija.

Devet opština je umesto konkursa za sufinansiranje projekata od javnog značaja u oblasti informisanja, raspisalo javne nabavke – Ada, Plandište, Požarevac, Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Kučevo, Krupanj, Osečina i Pančevo. Na reagovanja Koalicije da to nije u skladu sa Zakonom, opštine su se oglušile.

Sa kolegama iz Koalicije pozvali smo lokalne samouprave koje to do sada nisu učinile da raspišu konkurse za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Prema dosadašnjem UNS-ovom istraživanju, većina anketiranih lokalnih samouprava podržava UNS-ovu akciju „Gradovi i opštine prijatelji medija" kojom zagovara izdavajanje minimum 2 odsto budžeta za medijske projekte, ali, kako kažu, nisu bile u mogućnosti da izdvoje toliko novca iz svog budžeta za 2015. godinu.

UNS je u okviru projekta „Gradovi i opštine prijatelji medija“ kontaktirao 110 od 166 opština.

Od 21 lokalne samouprave koje su se odazvale i odgovorile na pitanja UNS-a, Žabalj je jedina opština koja je izdvojila više od 2 odsto iz svog budžeta za finansiranje medija.

Nešto manje od 2 odsto novca iz svog budžeta izdvojile su: Sremska Mitrovica -1,8 odsto, Mali Iđoš - 1,5 odsto, Vranje - 1,5 odsto i Sokobanja - 1,2 odsto.

Šabac, Kovačica i Lajkovac za medije su predvideli oko 1 odsto budžeta.

Manje od 1 odsto za medije opredelile su opštine: Bač - 0,13 odsto, Čačak- 0,5 odsto, Užice - 0,25 odsto, Čoka- 0,22 odsto, Bojnik - 0,3 odsto, Rekovac - 0,5 odsto i Varvarin - 0,5 odsto.

Kada je reč o privatizaciji medija, prema podacima kojima raspolaže UNS, od 73 medija u privatizaciji, 34 su prodata, zaposleni u 21 mediju imaju pravo na prenos kapitala bez naknade, 14 će biti ugašeno, dok je 4 medija promenilo svoju delatnost.

Agencija za privatizaciju je za 50 od 73 medija objavila Javni poziv za prodaju, prodato je 34 medija za koje su potpisani Ugovori između novih vlasnika i Agencije.

Za 23 medija nije oglašena prodaja, od čega 9 traži da bude privatizovano metodom prenosa kapitala bez naknade na zaposlene, 12 će biti ugašeno, dok su dva promenila svoju delatnost.

Tokom privatizacije više od 1000 zaposlenih je dobilo otpremnine, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, suprotno zakonu, odbilo zahteve za otpremnine zaposlenima u 7 medija (RTV Inđija, Radio Valjevo, RTV Caribrod iz Dimitrovgrada, RTV Pruga iz Lajkovca, nedeljnik „Pančevac“, IPC Kula i RTV Kruševac). Advokatica UNS-a Gordana Konstantinović će zastupati zaposlene RTV Inđija, Radio Valjeva, RTV Pruge iz Lajkovca i RTV Caribroda iz Dimitrovgrada pred Upravnim sudom, kako bi ostvarili zakonom zagarantovano pravo na otpremnine.

Savetima i reagovanjima kod nadležnih institucija UNS pruža podršku zaposlenima u medijima u privatizaciji, a sajt UNS-a je, kako nam je rečeno više puta, postao mesto gde zaposleni u ovim medijima sa sigurnošću mogu da saznaju najnovije informacije o procesu privatizacije.

Tekst je nastao u okviru projekta „Gradovi i opštine prijatelji medija“ koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi