Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Kabinet gradonačelnika Beograda ignoriše novinare i projektno sufinansiranje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

02. 09. 2015.

Autor: Zoran Ćulafić Izvor: NUNS

Kabinet gradonačelnika Beograda ignoriše novinare i projektno sufinansiranje

Početkom avgusta, Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je, ispred Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, odgovore na nekoliko pitanja o sufinansiranju medijskih projekata od javnog značaja. Do danas nikakav odgovor nije stigao.

 

U Kabinetu gradonačelnika Beograda pitali smo da li Grad Beograd planira da uskoro raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja? Da li će konkurs biti raspisan na nivou Grada Beograda, ili će gradske opštine raspisivati pojedinačne konkurse? Koliki ukupan iznos novca Grad Beograd planira da odvoji za sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja?

Zašto nema odgovora? Možemo samo da nagađamo o razlozima Kabineta gradonačelnika Beograda da ignoriše zahtev novinara i javnosti uskrati odgovore na ta pitanja, kršeći pritom nekoliko zakonskih odredbi. 

Možda je neko od zaposlenih u Kabinetu gradonačelnika Beograda procenio da gradonačelnik sada ima mnogo važnije poslove i da ga ne bi trebalo uznemiravati ovim pitanjima. A sami odgovor ne znaju. U takvoj situaciji najbolje je, pretpostavljaju, da se prave kao da pitanja nisu ni dobili.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je, ponovo, pre nekoliko dana, sve lokalne samouprave koje do sada nisu raspsale konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, da to učine, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. U pismu upućenom predsednicima opština i gradonačelnicima, Koalicija je  podsetila da medijski zakoni predviđaju povlačenje države iz vlasništva nad medijima, ali i obavezu Republike, Pokrajine i lokalnih samouprava da učestvuju u finansiranju informisanja građana. Ta obaveza države realizuje se kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, navela je Koalicija u dopisu.

Novinarska i medijska udruženja podsetila su, još jednom, da su svi, uključujući i lokalne samouprave, dužni da poštuju zakone i da ceo proces koji se odnosi na sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja mora da bude sproveden na transparentan način.

Takav dopis poslat je, ponovo, i gradonačelniku Beograda. I sada, ponovo, očekujemo odgovor.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi