Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Svrljig za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

13. 02. 2015.

Konkurs opštine Svrljig za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, broj 83/2014), Odluke o budžetu opštine Svrljig za 2015. godinu („Sl. list grada Niša“, broj 107/2014)i Odluke o o raspisivanju Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Svrljig u 2015. godini, Opštinskauprava opštine Svrljig raspisuje

JAVNI POZIV

ZA UČEŠĆE NA KONKURSU ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA ZA OSTVARIVANjE JAVNOG INTERESA U  OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA

NA TERITORIJI OPŠTINE SVRLjIG U  2015. GODINI 

Predmet konkursa i namena sredstava za ostvarivanje javnog interesa

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz budžeta opštine Svrljig, radi ostvarivanja javnog interesa u javnom informisanju, a naročito:

-istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana opštine Svrljig,

-  informisanja osoba sa invaliditetom  i drugih manjinskih grupa,

- podrške prozvodnji medijskih sadržaja u cilju zaštite i razvoja ljudskih prava i demokratije, slobodnog razvoja ličnosti i zaštite dece i mladih, razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva, razvoja obrazovanja, nauke, sporta, životne sredine i zdravlja ljudi.

Visina sredstava predviđenih za sufinansiranje projekata iz oblasti informisanja u 2015. godini iznosi 6.500.000.00 dinara, opredeljenih Odlukom o budžetu opštine Svrljig („Sl. list opštine Svrljig“, broj 107/2014) .

Pravo učešća na konkursu

Pravo učešća na konkursu ima:

1)      izdavač medija koji je upisan u registar medija,

2)      pravno lice, odnosno preduzetnik koje se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Pravo učešća nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pod medijem se u smislu Zakona podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio – program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa zakonom.

Na konkursu se može učestvovati samo sa jednim projektom.

Projekat, u smislu Zakona, podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska i vremenska) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa.

Izdavač više medija, može konkurisati s jednim projektom za svaki medij.

Maksimalni iznos koji se može dodeliti po jednom projektu je 80% vrednosti projekta.

Konkurs se raspisuje za sufinansiranje projekata čija realizacija ne može biti duža od tri godine .

Kriterijumi za učešće na konkursu 

Osnovni  kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

-  mera  u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni  interes u oblasti javnog informisanja;

-  mera  pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Na osnovu navedenih kriterijuma  posebno se ocenjuje:

 - u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa;

 - u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja  (na osnovu načina na koji je objašnjena veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije i prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima);

- u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

- posebno se ocenjuje da li su učesniku konkursa izrečene mere  od strane državnih organa,  regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda kao i dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti;

Utvrđuju se i sledeći  bliži – posebni kriterijumi za ocenjivanje projekta:

-pokrivenost područja emitovanja-distribucije

-tradicija poslovanja kandidata i tehnička i kadrovska opremljenost na teritoriji opštine Svrljig

-aktuelnost teme

Prijava na konkurs

Prijava na konkurs i predlog projekta se podnose na propisanim obrascima kojisu  sastavni deo konkursa. Javni poziv se objavljuje na zvaničnoj veb stranici Opštine Svrljig www.svrljig.rs, sa koje se može  preuzeti prijava, kao i ostali obrasci.

Uz prijavu   i predlog projekta podnosilac je  dužan  da obavezno priloži:

  1. dokaz o registraciji – fotokopiju izvoda iz APR-a
  2. rešenje o poreskom identifikacionom broju – fotokopiju PIB-a
  3. dokaz o posedovanju frekvencije za elektronske medije
  4. podatke o tehničkim, kadrovskim i prostornim kapacitetima
  5. kratak opis saradnje sa opštinom Svrljigkao i  izveštaj o realizovanim ugovorima o informisanju na teritoriji  opštineSvrljig u 2014. godini

Prijave se podnose do 27.02.2015.g. do 12.00 časova.

Prijave na konkurs se podnose u štampanom obliku i na CD-u, predajom na pisarnici Opštinske uprave Svrljig ili poštom, na adresu: Opština Svrljig,Radetova 31,18360 Svrljig,u  zatvorenoj koverti, sa naznakom „Prijava na javni konkurs za  sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Svrljig  u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2015. godini“ i naznakom „Ne otvarati “.

Učesnik konkursa koji je podneo projekat sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, obaveštava se da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku.

Projekat učesnika konkursa koji u naknadno određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju, ne razmatra se.

Učesniku konkursa koji nije podneo nijedan propisani dokument naveden u javnom pozivu za učešće na konkursu, osim obrasca za prijavu, ne dostavlja se obaveštenje i njegov projekat  se ne razmatra.

 Projekat koji je dostavljen  nakon propisanog roka za podnošenje, ne razmatra se.

Odluka o izboru projekata

U skladu sa odredbama člana 25. Zakona, Odluka o izboru projekata u oblasti javnog informisanja koji se sufinansiraju iz budžeta opštine Svrljig donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, na osnovu obrazloženog predloga stručne konkursne komisije, najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Odluka o izboru projekata biće objavljena na zvaničnoj internet prezentaciji opštine www.svrljig.rs  i dostavlja se svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

U skladu sa odredbama člana 25. Zakona, Odluka se donosi u obliku rešenja sa obrazloženjem. Rešenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor. Nakon donošenja rešenja, opština Svrljig zaključuje ugovor o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja.

Pored rešenja, na zvaničnoj veb prezentaciji biće objavljene i informacije za sve učesnike konkursa koji su dobili manji iznos sredstava od traženog da bez odlaganja dostave novu specifikaciju troškova, u skladu sa dodeljenim sredstvima, odnosno obaveštenje o tome da odustaju od sredstava koja su im dodeljena.

Poziv novinarskim i medijskim udruženjima kao i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u komisiji

U skladu sa članom 21. Pravilnika o sufinansiranju projekata za  ostvarivanje javnog interesa  u oblasti javnog informisanja, obaveštavaju se novinarska i medijska udruženja, kao i medijski stručnjaci zainteresovani za rad u komisiji  da dostave  predlog za članove komisija.   Rok za dostavljanje predloga za članove komisije, isti je kao i rok za podnošenje prijava na konkurs.

Proveru dokumentacije podnete na konkurs i poštovanje rokova i druge stručne poslove propisane Pravilnikom vršiće stručna služba.

Ovaj Konkurs objaviti na veb prezentaciji opštine www.svrljig.rs i dnevnom listu „Narodne novine“.

NAČELNIK

 Opštinske uprave  Svrljig            

 Dejana Mitić, dipl. pravnik

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

05.06.

2015.

zizi anonymous [neregistrovani] u 14:14

zasto krijete komentare.

Sram vas bilo. Toliko negativnih komentara na nezakonitu podelu sredstava za informisanje u Svrljigu a vi ne zelite da se to objavi. Koga upravo Vi stitite. Sotirovsku, Dijanu, Jelenu, ;ukija i ostale perace...

Odgovori
pet

05.06.

2015.

Rambo Svrljig pleters [neregistrovani] u 13:49

KAKO SELJACI KAŽU

Raspodela sredstava je izvršena nezakonito. Kriterijumi konkursa nisu ispoštovani. Preko medijskih i novinarskih udruženja vladajuća seljačka stranka na lokalu je sačinila redosled isplate medija pod kontrolom seljaka. U te svrhe korišćena je predsednik komisije Sotirovski i njen lični snimatelj privatne "klike" iz RTS-a, inače član komisije, jer je ćerka Sotirovske prošlogodišnji pobednik najlepše pastirice na svrljiškoj belmužijadi, bez obtira što je bilo i lepših pastirica. Inače, konkurs je morao da se poništi, iz razloga što novinarska i medijska udruženja koja su predlagala članove komisije za dodelu sredstava nisu registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa kao i to da su na konkursu učestvovali i mediji čiji su vlasnici i suvlasnici zaposleni u Opštinskoj upravi opštine Svrljig (pijar) i Centru za kulturu, turizam i sport ćiji je osnivač opština Svrljig, i to sve sa znanjem Načelnika opštinske uprave opštine Svrljig. Inače, načelnik OU Dijana Mitić je morala da obrazloži i dodelu blizu milion dinara TV Kopernikus i interes opštine Svrljig realizacije projekta preko ove televizije kao i interes plaćanja dva miliona lokalnoj televiziji Laser za 5 minuta dnevno na info bloku ove televizije. U svakom slučaju postoji sumnja pranja novca preko medija kojima su dodeljena sredstva logikom - dinar tebi dva dinara meni, što je praksa i u drugim oblastima u opštini Svrljig u kojoj je na vlasti seljačka stranka sa SNS.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi