Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Konkurs opštine Svrljig za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

13. 02. 2015.

Konkurs opštine Svrljig za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, broj 83/2014), Odluke o budžetu opštine Svrljig za 2015. godinu („Sl. list grada Niša“, broj 107/2014)i Odluke o o raspisivanju Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Svrljig u 2015. godini, Opštinskauprava opštine Svrljig raspisuje

JAVNI POZIV

ZA UČEŠĆE NA KONKURSU ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA ZA OSTVARIVANjE JAVNOG INTERESA U  OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA

NA TERITORIJI OPŠTINE SVRLjIG U  2015. GODINI 

Predmet konkursa i namena sredstava za ostvarivanje javnog interesa

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz budžeta opštine Svrljig, radi ostvarivanja javnog interesa u javnom informisanju, a naročito:

-istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana opštine Svrljig,

-  informisanja osoba sa invaliditetom  i drugih manjinskih grupa,

- podrške prozvodnji medijskih sadržaja u cilju zaštite i razvoja ljudskih prava i demokratije, slobodnog razvoja ličnosti i zaštite dece i mladih, razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva, razvoja obrazovanja, nauke, sporta, životne sredine i zdravlja ljudi.

Visina sredstava predviđenih za sufinansiranje projekata iz oblasti informisanja u 2015. godini iznosi 6.500.000.00 dinara, opredeljenih Odlukom o budžetu opštine Svrljig („Sl. list opštine Svrljig“, broj 107/2014) .

Pravo učešća na konkursu

Pravo učešća na konkursu ima:

1)      izdavač medija koji je upisan u registar medija,

2)      pravno lice, odnosno preduzetnik koje se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Pravo učešća nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pod medijem se u smislu Zakona podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio – program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa zakonom.

Na konkursu se može učestvovati samo sa jednim projektom.

Projekat, u smislu Zakona, podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska i vremenska) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa.

Izdavač više medija, može konkurisati s jednim projektom za svaki medij.

Maksimalni iznos koji se može dodeliti po jednom projektu je 80% vrednosti projekta.

Konkurs se raspisuje za sufinansiranje projekata čija realizacija ne može biti duža od tri godine .

Kriterijumi za učešće na konkursu 

Osnovni  kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

-  mera  u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni  interes u oblasti javnog informisanja;

-  mera  pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Na osnovu navedenih kriterijuma  posebno se ocenjuje:

 - u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa;

 - u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja  (na osnovu načina na koji je objašnjena veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije i prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima);

- u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

- posebno se ocenjuje da li su učesniku konkursa izrečene mere  od strane državnih organa,  regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda kao i dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti;

Utvrđuju se i sledeći  bliži – posebni kriterijumi za ocenjivanje projekta:

-pokrivenost područja emitovanja-distribucije

-tradicija poslovanja kandidata i tehnička i kadrovska opremljenost na teritoriji opštine Svrljig

-aktuelnost teme

Prijava na konkurs

Prijava na konkurs i predlog projekta se podnose na propisanim obrascima kojisu  sastavni deo konkursa. Javni poziv se objavljuje na zvaničnoj veb stranici Opštine Svrljig www.svrljig.rs, sa koje se može  preuzeti prijava, kao i ostali obrasci.

Uz prijavu   i predlog projekta podnosilac je  dužan  da obavezno priloži:

  1. dokaz o registraciji – fotokopiju izvoda iz APR-a
  2. rešenje o poreskom identifikacionom broju – fotokopiju PIB-a
  3. dokaz o posedovanju frekvencije za elektronske medije
  4. podatke o tehničkim, kadrovskim i prostornim kapacitetima
  5. kratak opis saradnje sa opštinom Svrljigkao i  izveštaj o realizovanim ugovorima o informisanju na teritoriji  opštineSvrljig u 2014. godini

Prijave se podnose do 27.02.2015.g. do 12.00 časova.

Prijave na konkurs se podnose u štampanom obliku i na CD-u, predajom na pisarnici Opštinske uprave Svrljig ili poštom, na adresu: Opština Svrljig,Radetova 31,18360 Svrljig,u  zatvorenoj koverti, sa naznakom „Prijava na javni konkurs za  sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Svrljig  u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2015. godini“ i naznakom „Ne otvarati “.

Učesnik konkursa koji je podneo projekat sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, obaveštava se da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku.

Projekat učesnika konkursa koji u naknadno određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju, ne razmatra se.

Učesniku konkursa koji nije podneo nijedan propisani dokument naveden u javnom pozivu za učešće na konkursu, osim obrasca za prijavu, ne dostavlja se obaveštenje i njegov projekat  se ne razmatra.

 Projekat koji je dostavljen  nakon propisanog roka za podnošenje, ne razmatra se.

Odluka o izboru projekata

U skladu sa odredbama člana 25. Zakona, Odluka o izboru projekata u oblasti javnog informisanja koji se sufinansiraju iz budžeta opštine Svrljig donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, na osnovu obrazloženog predloga stručne konkursne komisije, najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Odluka o izboru projekata biće objavljena na zvaničnoj internet prezentaciji opštine www.svrljig.rs  i dostavlja se svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

U skladu sa odredbama člana 25. Zakona, Odluka se donosi u obliku rešenja sa obrazloženjem. Rešenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor. Nakon donošenja rešenja, opština Svrljig zaključuje ugovor o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja.

Pored rešenja, na zvaničnoj veb prezentaciji biće objavljene i informacije za sve učesnike konkursa koji su dobili manji iznos sredstava od traženog da bez odlaganja dostave novu specifikaciju troškova, u skladu sa dodeljenim sredstvima, odnosno obaveštenje o tome da odustaju od sredstava koja su im dodeljena.

Poziv novinarskim i medijskim udruženjima kao i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u komisiji

U skladu sa članom 21. Pravilnika o sufinansiranju projekata za  ostvarivanje javnog interesa  u oblasti javnog informisanja, obaveštavaju se novinarska i medijska udruženja, kao i medijski stručnjaci zainteresovani za rad u komisiji  da dostave  predlog za članove komisija.   Rok za dostavljanje predloga za članove komisije, isti je kao i rok za podnošenje prijava na konkurs.

Proveru dokumentacije podnete na konkurs i poštovanje rokova i druge stručne poslove propisane Pravilnikom vršiće stručna služba.

Ovaj Konkurs objaviti na veb prezentaciji opštine www.svrljig.rs i dnevnom listu „Narodne novine“.

NAČELNIK

 Opštinske uprave  Svrljig            

 Dejana Mitić, dipl. pravnik

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

05.06.

2015.

zizi anonymous [neregistrovani] u 14:14

zasto krijete komentare.

Sram vas bilo. Toliko negativnih komentara na nezakonitu podelu sredstava za informisanje u Svrljigu a vi ne zelite da se to objavi. Koga upravo Vi stitite. Sotirovsku, Dijanu, Jelenu, ;ukija i ostale perace...

Odgovori
pet

05.06.

2015.

Rambo Svrljig pleters [neregistrovani] u 13:49

KAKO SELJACI KAŽU

Raspodela sredstava je izvršena nezakonito. Kriterijumi konkursa nisu ispoštovani. Preko medijskih i novinarskih udruženja vladajuća seljačka stranka na lokalu je sačinila redosled isplate medija pod kontrolom seljaka. U te svrhe korišćena je predsednik komisije Sotirovski i njen lični snimatelj privatne "klike" iz RTS-a, inače član komisije, jer je ćerka Sotirovske prošlogodišnji pobednik najlepše pastirice na svrljiškoj belmužijadi, bez obtira što je bilo i lepših pastirica. Inače, konkurs je morao da se poništi, iz razloga što novinarska i medijska udruženja koja su predlagala članove komisije za dodelu sredstava nisu registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa kao i to da su na konkursu učestvovali i mediji čiji su vlasnici i suvlasnici zaposleni u Opštinskoj upravi opštine Svrljig (pijar) i Centru za kulturu, turizam i sport ćiji je osnivač opština Svrljig, i to sve sa znanjem Načelnika opštinske uprave opštine Svrljig. Inače, načelnik OU Dijana Mitić je morala da obrazloži i dodelu blizu milion dinara TV Kopernikus i interes opštine Svrljig realizacije projekta preko ove televizije kao i interes plaćanja dva miliona lokalnoj televiziji Laser za 5 minuta dnevno na info bloku ove televizije. U svakom slučaju postoji sumnja pranja novca preko medija kojima su dodeljena sredstva logikom - dinar tebi dva dinara meni, što je praksa i u drugim oblastima u opštini Svrljig u kojoj je na vlasti seljačka stranka sa SNS.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi