Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Raspodeljena sredstva za projektno finansiranje medija u Zaječaru, Kikindi i Vršcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

09. 02. 2015.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Raspodeljena sredstva za projektno finansiranje medija u Zaječaru, Kikindi i Vršcu

Konkursne komisije u Zaječaru, Kikindi i Vršcu završile su sa radom i novac je u ovim lokalnim samoupravama raspodeljen lokalnim medijima. Konkursna komisija u Zaječaru, raspodelila je 4. februara sredstva za projektno finansiranje medija.

 

Komisija je predložila da se novac za sufinasniranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u ukupnom iznosu predviđenim budžetom od 38.000.000 dinara u Zaječaru dodeli sledećim medijima: A. D. „Timočka televizija i radio“ 18.800.000 dinara, D.O.O. „Za media“ Zaječar 6.000.000 dinara, D.O.O. “F-kanal“ Zaječar 3.500.000 dinara,  D.O.O. „Istok company“ Salaš za TV Istok – 2.500.000 dinara, AD „Timok“ Niš – ogranak Zaječar 1.500.000 dinara, RTV „Belle amie“ Niš, 1.500.000 dinara, D.O.O. “Radio Magnum“ Zaječar 1.300.000 dinara, D.O.O. „Istok company“ Salaš za HIT radio 1.000.000 dinara, agencija „Studio 101“ Zaječar 1.000.000 dinara, agencija „AS Media“ Zaječar za veb portal 700.000 dinara, agencija „IST media“ Bor 200.000 dinara.

 Za prijavu  D.O.O. „MM Boned“ Bor Komisija je jednoglasno procenila da učesnik nije dostavio dokaze da je tehnički i kadrovski osposobljen da će uspešno realizovati predloženi projekat na teritoriji Grada Zaječara.

Komisija je novac za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u ukupnom iznosu od 2.000.000 dinara predviđenih budžetom dodelila: agenciji „NS Media“ iz Novog Sada – 1.300.000 dinara i  D.O.O. „Business centru“ Zaječar 700.000 dinara.

Članovi komisije u ovom gradu bili su predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Petar Jeremić, novinar Radoman Irić iz Vranja, predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i, u skladu sa Zakonom, predstavnik Grada - šef službe za javne nabavke Gradske uprave Grada Zaječčara Saša Matijević.

I konkurs u Kikindi je, kako su UNS-u naveli u opštini, raspodeljen.  

 „Sredstva iz budžeta dobili su: TV “Rubin” za emisiju “TV Prozor” (kolažna emisija) - 370.000,00 dinara mesečno, TV “VK Kikinda” za emisiju “Pregled nedelje” 230.000,00 dinara. “Nove Kikindske novine”, za izveštavanje na srpskom i mađarskom jeziku dobile su 200.000,00 dinara mesečno, a Radio “Ami” Kikinda, za kolažnu radio emisiju 50.000,00 dinara mesečno. Na konkurs se još javio i internet portal “Civilon” koji prema mišljenju komisije nije zadovoljio uslove,“ rekli su u opštini.

Komisiju u Kikindi činili su dopisnik „Večernjih novosti“ (predsednik komisije) Milan Ivetić, književnik i novinar u penziji Dragan Batinić, i novinarka Radio Kikinde Svetlana Ostojić.

Novac za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u Vršcu dobili su: TV BANAT DOO, Vršac - 5.300.000 dinara, DOO RADIO LAV, Vršac - 3.150.000 dinara, DP DRUGI OKTOBAR, Vršac,TV IN OKTOBAR - 1.250.000 dinara, NID VRŠAČKA KULA  DOO, Vršac - 1.000.000 dinara, DOO EVRŠAC GROUP, Vršac - 700.000 dinara, DOO VRŠALICA, Vršac, VRŠAČKE VESTI - 400.000 dinara, AUDIO VIDEO PRODUKCIJA „Vila“, Vršac - 200.000 dinara,.

Komisija u Vršcu konstatovala je da učesnici konkursa START PRES i RUMUNSKO UDRUŽENjE „VIKTORIA“ RADIO VIKTORIA nisu prijavu dostavili na  utvrđenim obavezujućim obrascima,  nisu napravili  budžet projekta i specifikaciju rashoda, te njihove projekte nije bilo moguće pozitivno oceniti.  Istovremeno, komisija je istakla da Radio Vršac nije jasno predvideo realizaciju informativnih emisija, kao ni odeljak o finansijskom riziku - nije predvideo sopstvena sredstva u slučaju rizika. Komisija je, takođe, zaključila da Radio Vršac ne obavlja svoju osnovnu delatnost jer ne emituje program i ne ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja, pa stoga ni ovaj projekat nije pozitivno ocenila.

Komisija za odlučivanje o medijskim projektima u ovoj opštini bila  je sastavljena od članova novinarskih i medijiskih udruženja, kako predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima. Tročlanu komisiju činili su  predstavnik UNS-a Mara Đekić, NUNS-a Nenad Živković i Aleksandar Avramesku kojeg je, u skladu sa Zakonom, izabrala Opština.

 

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

10.02.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:22

kriminal

ZAJECAR?
Clan UNS-a amio se oglasavate ovakvim saopstenjima, budite casni ponistite konkursnuje da novac dobije TV Best, u vlasnistvu Sase Mirkovica, predsednika SG Zajecara?
Clan UNS-a kaze da je ok da list "Timok" i RTV "Belami" dobiju po 1,5 miliona dinara, iako je rec o istoj firmi?
Clan UNS-a glasa da novac dobiju i oni koji nisu upisani u registar javnih glasila?
Da imate imalo casti, prestali bi da "brinete" o statusu novinara.
Umesto sto objavljjete saopstenja, ponistite nelegalni konkurs.

Odgovori
uto

10.02.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:15

Re:

ZAJECAR?
Vise od 18 miliona dinara dobija TV Best, ciji je vlasnik Sasa Mirkovic, predsednik SG Zajecara.
Po 1,5 miliona dinara dobijaju list ''Timok'' i RTB --Belami--, iako je rec o istoj firmi.
Novac dobijaju i firme koje nisu upisane u registar javnih glasila.
I to sve aminuje clan UNS-a.
Bolje da vise ne zastupate novinare, bilo i casnije.
Ili, pokazite da vam je stalo i ponistite konkurs.

Odgovori
pon

09.02.

2015.

vuksan [neregistrovani] u 14:09

Korupcija

Možda mislite da se ovim načinom finansiranja medija u Zaječaru nešto promenilo. E, u zabludi ste. I dalje je na sceni provodna poslovno- tehnička korupcija parama iz džepova građana.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi