Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Grad Zaječar raspisao Konkurs za medijske projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

19. 01. 2015.

Izvor: Zaječar

Grad Zaječar raspisao Konkurs za medijske projekte

Javni poziv za učešće na konkursima za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Zaječara u 2015. godini.

Na osnovu člana 17. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, br.83/14), člana 59. Statuta Grada Zaječara („Sl. list Grada Zaječara“ br. 1/08, 20/09, 21/11, 56/13 i 22/14), čl. 12. Odluke o Gradskom veću Grada Zaječara („Sl. list Grada Zaječara“ br. 29/13, 31/13 i 51/14), Odluke o budžetu Grada Zaječara za 2015. godinu („Sl. list Grada Zaječara“ br. 50/14) i Odluke o raspisivanju Konkursa za  sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Zaječara III broj:02-507/14 od 29.12.2014.godine, Gradsko veće Grada Zaječara objavljuje:

J A V N I   P O Z I V

za učešće na konkursima za  sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Zaječara u 2015. godini

I

Javni poziv za učešće na konkursu objavljen je na zvaničnoj VEB prezentaciji Grada Zaječara, na internet adresi www.zajecar.info i u dnevnom listu Timok. Tekst Konkursa i obrasci prijava mogu se preuzeti sa zvanične VEB prezentacije Grada Zaječara, na internet adresi www.zajecar.info

Namena i iznos sredstava koja su opredeljena za konkurse

1. sufinansiranje proizvodnje i distribucije programskih sadržaja javnih glasila na teritoriji Grada Zaječara i Republike Srbije, koji su značajni za ostvarivanje javnog interesa, u ukupnom iznosu od 38.000.000,00 dinara, što je 90,48 % ukupno predviđenih sredstava;

2. sufinansiranje projekata organizovanja i učešća novinara i drugih medijskih radika na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima u cilju unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja, u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 dinara, što je 4,76 % ukupno predviđenih sredstava.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu do najviše 80% vrednosti predloženog projekta, odnosno najviše do iznosa utvrđenog konkursom.

Pravo učešća na konkursu

Na konkursu može  učestvovati:

1) izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre;
2) pravno lice, odnosno preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i ima dokaz da će sufinansirani sadržaj biti realizovan putem medija;
3) pravno lice, odnosno preduzetnik, sa projektima organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i sa projektima unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja.
4) Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.
5) Pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme i u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj.  
Učesnik konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom na jednom konkursu.
Ako je učesnik konkursa  izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa jednim projektom za svaki medij.

Osnovni kriterijumi za ocenjivanje projekata propisani su članom 18. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Sl. glasnik RS“, br. 126/2014).

Posebni kriterijumi za ocenjivanje projekata za: 1. Konkurs za sufinansiranje proizvodnje i distribucije programskih sadržaja javnih glasila i 2. Konkurs za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja sastavni su deo konursne dokumentacije.

Rokovi

Rok za podnošenje prijava i projekata je 15. januar 2015. godine.
Nepotpuni i projekati koji su dostavljen  nakon propisanog roka ne razmatraju se.
Rok za donošenje rešenja o raspodeli sredstava sa obrazloženjem je 90 dana od dana zaključenja konkursa.

II

Javni poziv novinarskim i medijskim udruženjima i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u komisiji

Na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, br.83/14), član 24. stav 3. – 5. i Pravilnika o sufinansiranju projekata za  ostvarivanje javnog interesa  u oblasti javnog informisanja („Sl. glasnik RS“, br. 126/2014), član 9. stav 1. tačka 7. i član 21. Gradsko veće Grada Zaječara upućuje javni poziv novinarskim i medijskim udruženjima i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u komisiji da dostave svoje predloge za članove komisije za realizaciju konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa iz oblasti javnog informisanja.
Komisija se imenuje za svaki konkurs posebno.

Za člana  komisije imenuje se  lice koje je nezavisni stručnjak za medije, ili je medijski radnik i ne sme biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.

Pravo na predlaganje članova imaju novinarska i medijska udruženja  koja su registrovana najmanje tri godine  pre datuma raspisivanja konkursa.

Rok za podnošenje predloga kandidata je 15. januar 2015. godine od objavljivanja javnog poziva za učešće na konkursu u dnevnom listu Timok.

Predloge dostaviti u pismenoj formi na adresu: Gradska uprava Grada Zaječara, Trg oslobođenja 1, 19.000 Zaječar, sa naznakom: za Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, ili predati lično u Informativno uslužnom centru Gradske uprave Grada Zaječara, Trg oslobođenja 1.

III broj:02-507/14


U Zaječaru, dana 29.12.2014. godine.

GRADSKO VEĆE GRADA ZAJEČARA

                                                                                                 PREDSEDNIK                    

                                                                                     Velimir Ognjenović    

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi