Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Prekrši kodeks par hiljada puta i dobij milione
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 05. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Istraživanje UNS-a pokazuje da novac na konkursima i dalje ide medijima koji krše etiku

Prekrši kodeks par hiljada puta i dobij milione

Na konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja izdavačima listova „Alo“, „Kurir“, „Srpski telegraf“ i „Informer“, u prvih pet meseci 2020. dodeljeno je ukupno 25.904.620 dinara, iako je u tekstovima ovih medija u drugoj polovini prošle godine, prema monitoringu Saveta za štampu, zabeleženo 3.900 prekršaja Kodeksa novinara Srbije.

Više od polovine tog novca, čak 15.600.000 dinara na beogradskom konkursu, što je portal Pištaljka prvi objavio, dobili su izdavači „Kurira“, „Informera“ i njihove firme-ćerke.

Osim njih, 3,9 miliona dinara su na lokalnim konkursima dobile i firme za projekat koji će biti realizovan na portalu Srbija danas (srbijadanas.com), koji je, prema monitoringu Saveta za štampu ranijih godina bio drastičan u kršenju novinarskog kodeksa.

Analizom Saveta za štampu od jula do kraja prošle godine u tekstovima listova „Alo“, „Kurir“ „Srpski telegraf“ i „Informer“ zabeleženo je ukupno 3.903 prekršaja Kodeksa novinara Srbiji.

Iako je Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano da komisije prilikom dodele novca moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks, kao i prethodnih godina nastavlja se praksa da upravo ti mediji dobijaju milione na konkursima.

Tako su izdavači listova „Alo“, „Kurir“, „Srpski telegraf“ i „Informer“, prema analizi Udruženja novinara Srbije (UNS), i prošle godine dobili oko 22,5 miliona dinara.

Ove godine primećeno je i da su predstavnici organizacija koje čine Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja (UNS, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres) značajno manje bili zastupljeni u konkursnim komisijama.

Najveći broj predstavnika ove godine, o čemu je UNS ranije pisao, u komisijama bilo je na predlog Udruženja elektronskih medija – KomNet, zatim Profesionalnog udruženja novinara Srbije – PROUNS i Nove mreže Srbije – NMS.

Trostruko za „Kurir“

Adria Media Grupa, izdavač „Kurira“ i firma-ćerka Adria media magazini za prvih pet meseci ove godine su na konkursima dobile ukupno 9.804.620 dinara, što je u odnosu na prošlu godinu utrostručen iznos.  

U prvoj polovini prošle godine firma Adria Media Grupa dobila je 3.075.750 dinara na sedam medijskih konkursa, o čemu je UNS pisao.

Ove firme na ovogodišnjim konkursima dobile su novac u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Subotici, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Novom Pazaru, Lazarevcu, Kraljevu i Vršcu.

U rešenjima o raspodeli sredstava, u koje je UNS imao uvid, jedino se u Lazarevcu i Pančevu navodi da je novac dobijen za sadržaj na portalu Espreso, čiji je izdavač Adria Media Grupa, dok u ostalim ne piše preko kojeg medija će projekti biti realizovani.

Inače, Saveta za štampu je u tekstovima u listu „Kurir“ u drugoj polovini prošle godine zabeležio 1.106 prekršaja novinarskog kodeksa, dok je na portalu Espreso 2017. godine 1.548 prekršaja.  

Za „Alo“ i na lokalu

Izdavač lista „Alo“, rekorder u kršenju novinarskog kodeksa, Alo media sistem, ove godine dobio je 8.600.000 dinara u Beogradu, Užicu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Loznici, Bajinoj Bašti, Subotici, Inđiji, Valjevu i Žagubici.

Savet za štampu je u drugoj polovini prošle godine u listu „Alo“ zabeležio 1.266 tekstova u kojima je prekršen Kodeksa novinara Srbiji, što je u odnosu na osam dnevnih listova koje je obuhvatila analiza, list sa ubedljivo najviše prekršaja.

Inače, u prvoj polovini prošle godine izdavač „Aloa“ dobio je 5,5 miliona dinara jedino na beogradskom konkursu.

„Informeru“ manje

Izdavač „Informera“ Insajder tim i firma-ćerka Info it media ove godine su na četiri medijska konkursa – u Beogradu, Odžacima, Kikindi i Pančevu dobili ukupno 6.700.000 dinara. Najveći deo novca, 5,9 miliona dinara, dodeljeno im je na beogradskom konkursu.

Ove firme su u prvoj polovini prošle godine na 11 medijskih konkursa dobile oko 80 hiljada evra.

Inače, prema monitoringu Saveta za štampu list „Informer“ je od jula do decembra 2019. godine imao 667 prekršaja novinarskog kodeksa.

„Srpskom telegrafu“ samo hiljade

Izdavaču „Srpskog telegrafa“ - Medijska mreža u prvoj polovini ove godine, u odnosu na druge posmatrane tabloide, na konkursima je dodeljeno najmanje novca, 800.000 dinara. Ova firma dobila je novac u Kikindi, Odžacima i Pančevu.

Inače, u prvoj polovini prošle godine, beogradska firma Emit 24 za sadržaj koji će biti objavljen na portalu lista „Srpski telegraf“ – republika.rs u 12 lokalnih samouprava dobila je 4,4 miliona dinara.

U tekstovima „Srpskog telegrafa“ u drugoj polovini prošle godine zabeleženo je 864 prekršaja Kodeksa novinara Srbije.

Milioni opet provladinom portalu

Vlasnik firme „New media team“ iz Beograda Strahinja Vujadinović i beogradska firma „AB media“ vlasnice Ane Abramović na ovogodišnjim konkursima dobili su ukupno 3,9 miliona dinara.

U rešenjima o raspodelama novca projektima, u kojima je bilo navedeno na kom mediju će sadržaj biti objavljen, ove firme prijavljivale su provladin portal srbijadanas.com, kao i ranijih godina.

Portal srbijadanas.com je preko ovih firmi dobijao novac na konkursima prošle i 2018. godine, o čemu je UNS pisao, uprkos tome što je 2017. godine Savet za štampu u njihovim tekstovima zabeležio 938 prekršaja novinarskog kodeksa.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

25.05.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 14:17

Словна грешка

Грешка у наслову: пише ДОБИЈ а треба ДОБИЈЕ. А ни израз ,,ПАР хиљада пута" стилски није баш добар.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi