Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U RTV-u nema obolelih od kovida-19, jedan zaposleni u samoizolaciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 04. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

U RTV-u nema obolelih od kovida-19, jedan zaposleni u samoizolaciji

U Radio-televiziji Vojvodine (RTV) do danas nije registrovano da su novinari i drugi zaposleni oboleli od kovida-19, odgovoreno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u ovoj medijskoj kući.

U RTV-u navode da su po povratku iz inostranstva dva zaposlena bila u izolaciji 28 dana, a da za jednu zaposlenu izolacija još traje. „Troje zaposlenih je bilo u samoizolaciji zbog kontakta sa potencijalno zaraženima u privatnom životu. Ni u jednom slučaju se nisu razvili simptomi zaraze“, rečeno je UNS-u u RTV-u.

Na pitanje UNS-a na koji način i kako se promenio rad zbog pandemije u RTV-u kažu da su u skladu sa Uredbom o radu za vreme vanrednog stanja preduzete mere „usmerene na organizaciju posla sa što manjim brojem izvršilaca u prostorijama poslodavca i, kad god je to moguće i organizacioni uslovi dozvoljavaju, radi se od kuće“.

„Gostovanje u emisijama je svedeno na najmanju meru, a sagovornici se uključuju sredstava elektronske komunikacije. Rad na terenu se obavlja sa smanjenim brojem ekipa, koriste se i materijali dopisničke mreže, agencija, a u pogledu drugih žanrova ranije snimljeni sadržaji i ugovorena prava“, navode za UNS u RTV-u.

Ističu da su promenili i Kolektivni ugovor, u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije, da zaposleni imaju pravo na naknadu zarade u visini od sto odsto osnova ukoliko su privremeno odsutni sa rada zbog oboljenja od kovida-19 ili zbog mere izolacije i samoizolacije naložene u vezi sa tom bolešću.

Pravo na naknadu imaju zaposleni koji su oboleli od kovida-19 zbog neposrednog izlaganja riziku na poslu i radnom zadatku.

Navode da se u RTV-u od saznanja da je u Srbiji registrovan virus korona sprovode organizacione, preventivne i druge mere zaštite zbog sprečavanja i širenja zaraze.

„Sukcesivno se obezbeđuje i distribuira zaštitna oprema i sredstva (zaštitne maske, rukavice, dezinfekciona sredstva, meri se temperatura na ulazima). Periodično se dezinfikuje objekat od strane ovlašćene firme“, kažu za UNS u RTV-u.

Navode i da se svakodnevno, prema potrebama, sopstvenim resursima vrši dezinfekcija studija, režije, vozila, tehničkih i drugih prostorija u kojima boravi više zaposlenih, kao i da je ograničen broj ljudi u istoj prostoriji, poštuje se udaljenost i upotrebljavaju se zaštitna sredstva.

„Zaposlenima se po potrebi daju instrukcije i obaveštenja usmerena na zaštitu života i zdravlja putem imejl poruka i isticanjem odgovarajućih uputstava u poslovnim prostorijama“, rekli su UNS-u u RTV-u.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi