Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Privođenje novinarke Lalić na Platformi Saveta Evrope; EFJ se pridružuje UNS-u da oprema novinarima bude vraćena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 04. 2020.

Autor: J.P. Izvor: UNS

Privođenje novinarke Lalić na Platformi Saveta Evrope; EFJ se pridružuje UNS-u da oprema novinarima bude vraćena

Na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara od juče je i slučaj privođenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić kada su joj prilikom pretresa stana zaplenjeni kompjuter i telefoni.

Lalićeva je, stoji na Platformi, prema tekstovima u medijima privedena 2. aprila u novosadskoj policiji zato što je člankom o nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike u vreme pandemije u Kliničkom centru Vojvodine „izazvala paniku i nemir“. Rukovodstvo te ustanove je slučaj prijavilo policiji, stoji na Platformi.

Navodi se i da je novinarka privedena prvog dana primene novog propisa kojim se kažnjava objavljivanje informacija o virusu korona, a koje nije "odobrila" kancelarija premijerke i dodaje da se premijerka Srbije izvinila i obećala da će povući taj propis.

Inače, cilj onlajn Platforme Saveta Evrope je da unapredi zaštitu novinara, tako što objavljuje pretnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima i na taj način omogućava Savetu Evrope da bolje bude upoznat sa ovim slučajevima i da, ukoliko je potrebno, na vreme reaguje.

Osim što slučaj privođenja stoji na Platformi Saveta Evrope, Evropska federacija novinara juče se pridružila Udruženju novinara Srbije (UNS) da novinarki Lalić, ali i ekipi televizije KTV iz Zrenjanina oprema bude vraćena.

Podsetimo, UNS je juče ocenio da je nedopustivo da policija zaplenjuje opremu novinara i zahtevao da policija hitno vrati Lalićevoj kompjuter i telefone, kao i da tužilaštvo u Zrenjaninu vrati kameru i telefone ekipi televizije KTV, koja je bila uhapšene prošle nedelje pod lažnom optužbom da se nije dezinfikovala pri ulasku u gradsku kuću.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

03.04.

2020.

Ranko [neregistrovani] u 16:49

Привођење новинарке Лалић

Još jedan autogol vlade i "šamarčina" slobodi medija. Brnabićka se malo zatrčala, ali i probudila tek kad je dobila signal sa "nadležnog mesta" (čitaj Vučića) i povukla sporni dekret neviđen u novijoj istoriji evropskih medija. Vlada najbolje zna šta radi i kako radi i kako je "spremno" dočekala pandemiju i zato se plaši ne samo slobode novinarskog izveštavanja već i sopstvene senke.

Odgovori
pet

03.04.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 16:49

panika bato

Namerno izazivanje panike treba strogo kažnjavati.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi