Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  KomNet, PROUNS i Nova mreža Srbije najzastupljeniji u konkursnim komisijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 03. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

KomNet, PROUNS i Nova mreža Srbije najzastupljeniji u konkursnim komisijama

Od 117 raspisanih lokalnih konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u 2020. godini na sajtovima tih lokalnih samouprava objavljeno je 67 rešenja o izboru komisija za ocenu projekata. Prema istraživanju Udruženja novinara Srbije (UNS) najveći broj članova, 38, imenovani su na predlog Udruženja elektronskih medija KomNet (ComNet).

Posle KomNeta, sufinansiranje projekata u tim lokalnim samoupravama za koje je predviđeno ukupno oko 1,3 milijarde dinara ocenjuje i 29 predstavnika Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS). Na trećem mestu ove godine u konkursnim komisijama su predstavnici Nove mreže Srbije (NMS).

Prema nalazima UNS-a predstavnici organizacija koje čine Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja (UNS, Nezavisno udruženje novinara Srbije-NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine-NDNV i Lokal pres) ove godine izabrani su u samo devet lokalnih samouprava. Prošle godine predstavnika Koalicije bilo je u 86 konkursnih komisija.

Osim predstavnika navedenih udruženja i asocijacija u ovogodišnjim komisijama su i članovi koje su predložili Društvo novinara Vojvodine, Društvo novinara Niša, Rab Srbija, Asocijacija elektronskih medija Vojvodine, Klub novinara Pomoravlja, kao i nezavisni medijski stručnjaci.

Odbrana predsednika

Udruženja KomNet i PROUNS, čiji predstavnici su najbrojniji u raspodeli novca poreskih obveznika medijima, u saopštenjima osuđuju napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, između ostalog i „nedopustivo guranje telefona u lice“ predsedniku od strane novinara N1 Miodraga Sovilja i „poziv na ubistvo“ na naslovnici NIN-a. Osudila su i napade na društvenim mrežama na novinarku Studija B Barbaru Životić posle izveštavanja sa protesta 1 od 5 miliona.

Prvak u ocenjivanju projekata – KomNet

Udruženje elektronskih medija KomNet osnovano je 28. aprila 2014, a Statut ovog udruženja donet je 30. novembra 2018. godine, stoji na sajtu Agencije za privredne registre (APR). Predstavnici ovog udruženja 2017. godine stekli su pravo da novac dodeljuju medijskim projektima.

Pravo učešća u komisijama

U Pravilniku za sufinansiranje medijskih projekata stoji da pravo na predlaganje članova konkursnih komisija imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa i koja treba da, uz predlog za članove komisije, podnesu i dokaz o registraciji.

Predsednica ovog udruženja je Emilija Marić, direktorka i glavna i odgovorna urednica Novosadske televizije. Marić UNS-u nije odgovorila koliko članova ima ovo udruženje.

Sajt Radio-televizije Kruševac je decembra 2018. godine objavio da je KomNet postao „najbrojnija medijska asocijacija elektronskih medija koju sada čini više od 50 lokalnih i regionalnih televizijskih stanica iz svih delova države, među kojima je i regionalna Televizija Kruševac“.

Na sajtu ovog udruženja stoji da su članovi KomNeta – Novosadska TV, TV Subotica, RTV Sreće, RTV Santos, RTV Rubin iz Kikinde, TV Banat, TV Kanal 25, TV Bečej, TV Novi Bečej, TV Bačka iz Vrbasa, RTV Stara Pazova, RTV Fruška Gora, RTV Pančevo i RTV Šid.

Članovi KomNeta, stoji u njihovom Statutu, mogu biti radio i TV stanice, veb portali, štampani mediji, štampani mediji koji imaju elektronska izdanja i produkcije. Članstvo je besplatno.

PROUNS: Broj članova poslovna tajna 

PROUNS je osnovan 7. avgusta 2014, a Statut ovog udruženja donet je 23. decembra 2017. godine, stoji na sajtu APR-a. Ovo udruženje 2017. godine steklo je pravo da učestvuje u komisijama za ocenjivanje medijskih projekata. 

Predsednik PROUNS od 2017. godine je direktor Radio-televizije Vranje Zoran Veličković.

Veličković na ranija pitanja UNS-a koliko PROUNS ima članova i plaćenih članarina nije želeo da odgovori zbog, kako je naveo, „ranijeg lošeg iskustva“ i zato što je to „poslovna tajna“.

„Obelodanićemo te podatke, ali ne mogu sada da govorim o tome, dok se ne raščiste neke stvari“, rekao je ranije UNS-u Veličković i dodao da je čuo da „počinje da se zagovara ideja da se Pravilnik za sufinansiranje medijskih sadržaja promeni“.

Kaže da se „priča“ da će se Pravilnikom uvesti i koliko članova udruženja treba da imaju kako bi bila u konkursnim komisijama. „Ne želim da licitiram da kažem hiljadu, a da Pravilnikom bude propisano hiljadu i sto“, rekao je UNS-u Veličković.

Odgovarajući na pitanje kako se postaje član PROUNS-a Veličković kaže da se „prvo popunjava zahtev u kojem podnosioci prilažu radnu biografiju i dokaz da su zaposleni u mediju“.

„Godišnja članarina PROUNS-a je hiljadu dinara“, rekao je on.

Na pitanje UNS-a gde se može naći i popuniti obrazac za prijem Veličković je UNS-u odgovorio da je sajt PROUNS-a „u eksperimentalnoj fazi“, a da će na njemu biti objavljeni obrazac za prijem i kontakt tog udruženja. Do danas sajt nije pokrenut.

U zapisniku sa Skupštine PROUNS-a na kojoj je Veličković izabran za predsednika 2017. godine u koji je UNS imao uvid, navodi se da je na njoj prisustvovalo 108, od ukupno 165 članova.

Prema Statutu PROUNS-a članovi mogu biti redovni i pripravni.

Redovni članovi su „oni kojima je novinarstvo profesija, odnosno pretežno zanimanje,  autori ili voditelji emisija, snimatelji, fotorepoteri, karikaturisti, penzionisani novinari, osobe kojima novinarstvo nije pretežno zanimanje, a bave se novinarskim poslom, novinari, strani državljani i novinari koji rade za inostrane medije i srpske medije…“

Pripravni članovi PROUNS-a su studenti novinarstva i studijskih programa u kojima se u pretežnom delu izučavaju novinarstvo, fotografija i kamera.

Inače, PROUNS je 2017. godine bio poslovno neaktivan, stoji na sajtu APR-a.

Borba za omasovljenje PROUNS-a

U prilogu o PROUNS-u emitovanom u dnevniku Novosadske televizije decembra 2018. godine navodi se da je ovo udruženje u „borbi za omasovljenje članstva“.

„Danas su članovi PROUNS-a iz preko 70 uglavnom elektronskih medija iz čitave Srbije“, navodi se u prilogu u kome se vidi da su zahtev za članstvo predali novinari iz RTV Bujanovca, RTV Pančeva, TV Kovačice, TV Apatina, TV Trstenika, TV Kanala M Paraćin, RTV Šumadije…

Veličković je u prilogu rekao da je u jednom danu stiglo 500 pristupnica za prijem u PROUNS.

Inače, imejl Emilije Marić sa ovim prilogom UNS je dobio od kolega iz Novog Sada u kojem stoji da ga treba emitovati „u svim informativnim emisijama“.

Nova mreža Srbija: Neosnovane primedbe da dodeljujemo novac članovima

Udruženje Nova mreža Srbija (NMS) osnovano je 4. decembra 2014. godine kada je donet Statut, stoji na sajtu APR. Predstavnici ovog udruženje 2017. godine stekli su pravo da učestvuju u raspodeli novca medijima.

U Statutu NMS-a stoji da postoje tri kategorije članstva: redovni, pridruženi i počasni. „Redovni član može biti svako pravno lice koje prihvata ciljeve NMS-a i Statut i podnese prijavu za učlanjenje“, navodi se u Statutu.

Predsednik NMS-a je Miroslav Paunović, vlasnik Radio-televizije Mag iz Obrenovca.

Na pitanje kako komentariše pisanje medija da su predstavnici NMS-a koji su bili u konkursnim komisijama ciljano dodeljivali novac medijima koji su članovi ovog udruženja Paunović je UNS-u rekao da su to neosnovane primedbe.

„Mi smo kao udruženje uspeli da zaštitimo najprofesionalnije televizije, naše članice, da ne budu u podređenom položaju u odnosu na televizije i produkcije koje su otvorene 'juče' i dobijaju ogroman novac iz opštinskih budžeta, uglavnom potpuno nekfalifikovano“, kaže Paunović.

Dodao je i da „ko zna gde bi završilo i ovo malo sredstava koja se opredeljuju iz budžeta“ da nije bilo NMS-a.

Kaže da NMS „okuplja 28 televizija, s tim što predsedništvo i programski odbor čine 13 televizija: RTV Mag, Sremska TV, RTV Santos, JU Eko Subotica, RTV Pančevo, RTV Lotel Loznica, Kanal M Paraćin, TV F Zaječar, TV Va Plus Valjevo, TV 5 Užice, TV Telemark Čačak, RTV Vranje Vranje, TV Regionalna Novi Pazar“.

Na pitanje UNS-a koliki je iznos članarine Paunović je rekao da Statutom nije definisana obavezna članarina, tako da ona zapravo ne postoji.

Jedan od uslova da televizija bude redovan član NMS-a je da program emituje terestrijalno i kablovski, rekao je UNS-u Paunović i dodao da televizije koje emituju program isključivo kablovskim putem za sada ne mogu postati punopravni članovi udruženja, već samo pridruženi.  

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

15.03.

2020.

Rade [neregistrovani] u 18:26

nepostojeća TV

Koliko sam u toku, TV Telemark Čačak je ugašen nakon poznate transakcije. Zadržana je njihova kablovska mreža sa korisnicima iste koju sada eksploatiše tzv. "Supernova"

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi