Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Smajlović: Sa Tanjom Fajon o medijima ubuduće javno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 02. 2020.

Izvor: UNS

Smajlović: Sa Tanjom Fajon o medijima ubuduće javno

Izvršni odbor Udruženja novinara Srbije razmatrao je na današnjoj sednici izveštaj predstavnice UNS-a Ljiljane Smajlović sa sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta na čelu sa Tanjom Fajon, održanog 6. februara u Beogradu.

Izveštaj koji je Ljiljana Smajlović podnela prenosimo u celosti:

Sastanak predstavnika novinarskih udruženja sa delegacijom evropskih parlamentaraca, u kojoj su Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, održan je 6. februara u Hotelu Sainte 10 u Ulici Svetog Save 10, u maloj sali na donjem, tj. podprizemnom  nivou, odmah ispod recepcije. Pored mene, sa evropskim posrednicima razgovarali su Veran Matić u ime ANEM-a, Zoran Sekulić, pretpostavljam kao predstavnik Asocijacije medija, Željko Bodrožić iz NUNS-a i Gordana Janković iz OEBS-a, kao i službenica Evropske delegacije u Beogradu koja se bavi medijima.

Nisam sasvim razumela kriterijum po kom su sagovornike birali, ali parlamentarci su odvojili pola sata za ovaj susret, na koji su zakasnili.

Na osnovu nekih primedbi Tanje Fajon, takoreći na početku razgovora, („uskoro ćete se uveriti šta ćemo na pres konferenciji reći o stanju u medijima“), stekla sam utisak da su i pre ovog susreta imali formirano mišljenje o tome da li se u srpskim medijima nešto promenilo u odnosu na početak njihove posredničke misije u Beogradu.

U svakom slučaju, to je pitanje koje su nam postavili, i evo šta sam ja rekla (napominjem da nisam imala prethodni dogovor u UNS-u o stavu Udruženja):

Upadljivo je da su provladini mediji počeli u daleko većoj meri da u gostovanja pozivaju opozicione političare i opozicione analitičare, da im traže mišljenja i izjave, barem u odnosu na vreme pre početka misije Evropskog parlamenta.

Neki opozicioni lideri, međutim, odbijaju da učestvuju u emisijama RTS-a, Pinka, Prve, 02, RTV i još nekih televizija, sa različitim izgovorima, ali bih činjenicu da ih provladini mediji pozivaju ocenila kao pozitivnu.

Novo je i to što je Televizija N1 povela kampanju u korist poslovnih interesa svog vlasnika. Retko se tako otvoreno koriste redakcije da zaštite poslovne interese gazda i to bih ocenila kao negativnu pojavu na medijskoj sceni.

Vladimir Bilčik me pitao da iznesem neki dokaz da se vodi kampanja u korist poslodavca na Televiziji N1. Objasnila sam da je N1 u sukobu dve kompanije odmah stao na stranu Junajted medija, čijim argumentima je davao veći prostor nego Telekomovim, da bi zatim poveo i propagandnu kampanju u kojoj je koristio svoje novinare i goste koji bi stali na stranu Junajted grupe.

Navela sam primer glavnog urednika NIN-a, čiji je komentar o poslovnom sporu dva operatera korišćen kao soundbite u korist Junajteda i tako emitovan sve dok sam Ćulibrk u gostovanju uživo nije objasnio da je njegovo gledanje na taj poslovni spor nešto nijansiraniji nego što može da stane u soundbite kampanje.

Zoran Sekulić je odmah dobio priliku da mi replicira (u stilu da on ne veruje u dobronamernost provladinih medija, da ne veruje da su njihovi pozivi opoziciji u dobroj veri, ne veruje u iskrenost onih koji pozivaju opoziciju itd).

Mislim da možda ni njegova replika nije bila u dobroj veri, budući da ja nisam komentarisala motive provladinih medija već sam samo konstatovala da se njihov odnos prema opoziciji promenio kad je reč o pozivanju gostiju iz opozicije, da ih sada pozivaju i da je to pozitivno u odnosu na vreme kada ih nisu pozivali.

Nisam, međutim, dobila priliku da odgovorim jer mi je Tanja Fajon strogo i prekorno rekla da parlamentarci nemaju vremena da me još jednom saslušaju.

To mi se učinilo pogrešnim pristupom budući da sam jedina iznosila različito mišljenje u odnosu na ostale sagovornike evroparlamentaraca.

Svejedno, nisam insistirala budući da sam samo zamenjivala na sastanku. Da sam tamo bila u svojstvu predsednice UNS-a, bila bih energičnija i zahtevala bih da stav najvećeg i najreprezentativnijeg udruženja bude barem ravnopravno tretiran i saslušan, tim pre što se razlikuje od ostalih.

To je razlog što predlažem da Udruženje novinara Srbije ubuduće odbije da učestvuje u razgovorima kakvom sam ja prisustvovala.

Mislim da treba tražiti da ti skupovi budu javni. Mi nemamo nikakvog razloga da silazimo na donji nivo hotela i da u malim salama tih hotela ne dobijamo priliku da odgovaramo na replike.

To sigurno ne može biti standard u Evropskom parlamentu. Mi nemamo ništa tajno da kažemo Tanji Fajon i Vladimiru Bilčiku, a sve što imamo da im kažemo moraju da čuju i građani Srbije. Ili da barem dobiju priliku da to čuju. Mislim da bi bilo korisno da sa takvih sastanaka izveštavaju naši mediji.

Izvršni odbor UNS-a, nakon izlaganja Smajlovićeve, odlučio je da predstavnicima Evropskog parlamenta uputi poziv da se sastanci sa predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja ubuduće organizuju javno.

UNS će ponuditi da bude domaćin takvih sastanaka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi