Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu: Presonlajn i Alo prekršili novinarski kodeks, „Danasov“ naslov teksta problematičan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 12. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Savet za štampu: Presonlajn i Alo prekršili novinarski kodeks, „Danasov“ naslov teksta problematičan

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu na sinoćnoj sednici doneli su odluku da su portali pressonline.rs i Alo prekršili Kodeks novinara Srbije zbog uvreda i nepoštovanja privatnosti novinara i profesorke, a da „Danas“ nije povredio novinarski kodeks, iako naslov njegovog teksta nije „najkorektnije“ napisan.

Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) žalio se na tekst pod nazivom „Srbija ne veruje RTS-u“, a koji je objavljen na portalu „Danas“. U žalbi se navodi da su u tekstu citirani podaci iz istraživanja fondacije Konrad Adenauer ali da, između ostalog, naslov ne odgovara činjenicama iz teksta.

„Autor bazira naslov na nepoverenju u RTS, iako u tekstu piše da 72,8 odsto ispitanika ne veruje štampanim medijima, a 64,8 odsto javnim medijskim servisima“, navodi Bujošević.

U žalbi se dodaje da se u tekstu „Danasa“ ne navodi broj ispitanika na osnovu kojih se došlo do rezultata, kada je ispitivanje sprovedeno, kao i pitanja koja su postavljena ispitanicima.

Bujošević u žalbi navodi da ovakav tekst predstavlja „najveći problem srpskog novinarstva“ i da se na taj način „izvrgava ruglu“ cilj profesije - „objektivno izveštavanje i informisanje javnosti“.

Odgovarajući na žalbu izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik portala „Danas“ Bojan Cvejić navodi da se tekst u najvećem delu odnosi na poverenje u javni servis, zato što postoji veći javni interes za to pitanje, nego da li publika u Srbiji veruje privatnim medijima.

„Nismo imali nameru da diskreditujemo rad javnog servisa, jer i mi javni servis plaćamo, želimo da on bude bolji i da ispunjava ulogu“, navodi Cvejić i dodaje da tekst nije neprofesionalan, već „jednostavan izveštaj“, „potpuno zanatski obrađen“.

Cvejić je u odgovoru istakao i da je RTS posle objavljivanja „Danasa“ poslao svim medijima reakciju na taj tekst pod nazivom „Srbija ne veruje Danasu“, koju je objavio na svom sajtu. „Danas“ je, navodi Cvejić objavio reakciju RTS-a, iako im ona nije poslata kao zvaničan odgovor.

Komentarišući žalbu RTS-a novinarka „Vremena“, predstavnica NUNS-a u Komisiji za žalbe Saveta za štampu Tamara Skroza rekla je da naslov jeste „pomalo iskonstruisan“, ali ne u toj meri da bi se konstatovalo da ne odgovara sadržaju teksta.

„Naslov nije skandalozan da bismo mogli da smatramo da je prekršen novinarski kodeks. Legitiman je, imajući u vidu relevantnost ovog istraživanja i njegove rezultate“, rekla je Skroza.

Suprotno, kolumnistkinja „Nedeljnika“, predstavnica UNS-a u Komisiji za žalbe Saveta za štampu Ljiljana Smajlović ocenila je da je „Danasov“ naslov „maliciozan“. „Čini mi se da je ovo tipičan primer naslova koji vodi ka pogrešnom zaključku“, rekla je Smajlovićeva.

Bivša sutkinja Vrhovnog kasacionog suda, predstavnica javnosti u Komisiji za žalbe Saveta za štampu Snežana Andrejević rekla je da nije bilo razloga da se u naslovu i tekstu „apostrofira“ RTS. „Tekst, bez obzira na naslov, nije najkorektnije napisan, ali je slučaj benigan“, rekla je Andrejevićeva.

Urednik u FoNetu, predstavnik Asocijacije medija u Komisiji za žalbe Saveta za štampu Zlatko Čobović mišljenja je da „Danas“ ovim tekstom nije prekršio novinarski kodeks, kao i da naslov nije u suprotnosti sa njegovom suštinom.

„RTS se u žalbi poziva na poštovanje kriterijuma koji nisu obavezujući, već poželjni, a u svom postupanju ne primenjuje iste kriterujume“, rekao je Čobović.

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu odlučili su da „Danas“ po žalbi RTS-a nije prekršio novinarski kodeks.

Novinar televizije N1 Adam Santovac podneo je dve žalbe Savetu za štampu na tekstove objavljene na sajtu pressonline.rs zbog uvreda na njegov račun: „da bi se prodao za šaku dolara“, „plaćena moralna nakaza“, „lažov sa poremećenom orjentacijom“…

Uvredama iz tekstova povređeni su mu čast, ugled i dostojanstvo, navodi Santovac i dodaje da ovakva kampanja „može da dovede i do ugrožavanja bezbednosti“. Inače, ovi tekstovi objavljeni su uoči i posle emitovanja dokumentarnog filma „Mega diplomac“, čiji je Santovac autor.

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu jednoglasno su konstatovali da su tekstovima na portalu pressonline.rs prekršene tačke 2 i 5 odeljka I (istinitost izveštavanja), tačka 2 odeljka II (nezavisnost od pritisaka), tačke 1 i 6 odeljka IV (odgovornost novinara), tačka 1 odeljka V (novinarska pažnja) i tačka 1 odeljka VII (poštovanje privatnosti) novinarskog kodeksa.

Profesorka Tijana Mandić podnela je žalbu Savetu za štampu zbog teksta na portalu lista Alo u kojem se optužuje funkcionerka SzS-a Ana Stevanović da je vlasnica sumnjivog doktorata, a da joj je mentorka bila Mandić sa kojom je u bliskoj političkoj vezi.

Mandić navodi se da je niko iz redakcije tog lista nije pozvao da te informacije proveri. Demantovala je da je ikada bila član bilo koje stranke, „zbog čega joj nepoznati ljudi sada prete“, a u žalbi je opovrgla i bliskost sa Stevanovićevom.

Istakla je da je Alo suzio njeno pravo na privatnost, iako nije nosilac javne funkcije, kao i da je „klevetama“ i „insinuacijom“ u tom tekstu doveden u pitanje njen „profesionalni i lični integritet“.

Članovi Komisije za žalbu Saveta za štampu su konstatovali da pojedinac, bez društvene moći, mora biti zaštićen, koji je u ovom slučaju bio i kolateralna šteta.  

Jednoglasno je doneta odluka da je Alo prekršio tačke 1, 2, 4 i 5 odeljka I (istinitost izveštavanja), tačku 1 odeljka V (novinarska pažnja) i tačku 1 odeljka VII (poštovanje privatnosti) novinarskog kodeksa.

 

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi