Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinarstvo između etike i etikete (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 12. 2019.

Autor: V. Aranđelović Izvor: UNS

Novinarstvo između etike i etikete (VIDEO)

Nepoštovanje novinarskog Kodeksa često je posledica raznih uticaja i interesa, kao i borbe za opstanak.

Mediji u Srbiji su kao i društvo, polarizovani, a novinari, koji bi morali da budu neutralni, zbog nepristrasnosti često ispaštaju. Napadani su ne samo ako nisu na pravoj starni, već i ako se oceni da ne mrze dovoljno. Ukratko, ovo je slika današnjih medija viđena očima učesnika jučerašnje trbine Udruženja novinara Srbije (UNS) “Novinari ili politički protivnici”, održanoj u kraljevačkoj biblioteci “Stefan Prvovenčani”.

Da li je novinarska etika u nestajanju ako postoji potreba za njenom definicijom, pitanje je kojim je novinar, pisac i član UNS-ovog Suda časti Muharem Bazdulj započeo ovu tribinu.

“Novinarstvo je u trci za senzacionalizmom izgubilo trku za etiku. Kodeks nije dovoljan – onima koji ga se pridržavaju ne treba, onima koji ga se ne pridržavaju takođe ne treba. Šta su sankcije za ove druge – isključenje iz udruženja? Zato su novinarima potrebne licence, jer ako zna da može da je izgubi i da nakon toga neće moći da prehranii porodicu onda će se pridržavati kodeksa – istakao je bivši urednik dopisništva RTS-a i bivši član Suda časti UNS-a Kosta Garić.

Da etika nije formula, već standardi oko koji se struka dogovara, podsetila je predsednica UNS-ovog Suda časti i kolumnistinja “Nedeljnika” Ljiljana Smajlović.

 

- Član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima garantuje svima pravo na slobodu izražavanja. Zbog tog člana licence nisu prihvatljive i ne postoje u celoj Evropi. Novinari koji se ne pridržavaju Kodeksa uglavnom nisu članovi udruženja. Razočarani smo situacijom u novinarstvu, čini nam se da ne biva bolje, ali mislim da ova profesija nije tako nemoćna. Novinari ipak imaju moć, ali njom moraju da se služe – kazala je Ljiljana Smajlović.

Laž i internet su dobitna kombinacija za haos u srpskom novinarstvu, mišljenja je Goran Avramović, glavni i odgovorni urednik RTV KIM i član suda časti UNS-a. Analiza uticaja lažnih vesti na situaciju na Kosovu i Metohiji pokazale je da je svakog drugog ili trećeg dana u srpskim medijima na naslovnim stranama bilo najave rata.

- Rat je naša najjeftina reč. Čak 34 odsto naslova su imali tu reč u naslovu. Recimo, od aprila 2016. do marta 2017. Srpski telegraf je na 155 naslovnica najavio rat, dok je Informer to učinio na 100 prvih strana. Dakle, svakog drugog ili trećeg dana imali smo najave ratova, što globalnih, što sa zemljama u regionu, a naposletku i građanskih – kazao je Avramović.

Za novinarstvo nisu zabrinuti samo novinari, već i kulturni radnici.

Direktor kraljevačke biblioteke mr Miša Milosavljević istakao je da se razjedinjenost u društvu odslikava na razjedinjenost u medijima.

- Šta su to nezavisni mediji? Od koga su nezavisni? Polaritet je i te kako prisutan, a potpuno nezavisnih medija gotovo nigde nema. Situacija na lokalu je izuzetno teška, privatizacija je uništila brojne medije, a novinari su prinuđeni da rade više poslova kako bi prehranili porodice – istakao je Milosavljević.
Učesnici tribine dotakli su se koncepta sufinansiranja medija, koje ipak nije dalo željene rezultate. Tom prilikom Ljiljana Smajlović je navela da je pitanje finasiranja ključno i podsetila da je Švedska do skoro dotirala izlaženje drugog lokalnog lista samo kako bi obezbedila pruralizam mišljenja.

  
___________________________________________

Tribine se organizuju u sklopu projekta "Medijske kontroverze pod lupom novinarske etike" koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove Ministarstva.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

19.12.

2019.

Božidar Anđelković [neregistrovani] u 10:13

Licenca nije rešenje

U vreme socijalizma postojali su vrlo strogi kriterijumi za prijem u Udruženje novinara Srbije. Znam to iz ličnog iskustva, primljen sam u aprilu 1984. godine. Bila je to, tada, velika čast, osnova za nastavak uspešne karijere. Iako je profesionalni novinar imao status društveno-političkog radnika sa izvesnim ideološkim predznakom, nikakva licenca, bar formalno, nije postojala. Mene, na primer, niko u tadašnjem UNS nikada nije pitao da li sam član Saveza komunista. U današnje vreme, kada se svi zaklinju u demokratiju, licenca za novinare, pored određenih dobrih strana, bila bi predmet mnogih pritisaka i manipulacija, unosila nervozu i nanela znatno više štete nego koristi.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi