Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Poziv novinarima da podrže Asanža!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 12. 2019.

Izvor: UNS

Poziv novinarima da podrže Asanža!

Grupa novinara i novinarskih organizacija iz različitih zemalja počela je sa prikupljanjem potpisa za podršku i odbranu osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža, koji se nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji i kojem preti izručenje Sjedinjenim Državama, gonjenju prema Zakonu o špijunaži i 175 godina kazne zatvora.

Pismo podrške potpisao je i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović, kao i 450 novinara iz najmanje 55 država.

U pismu se navodi da postupak koji se vodi protiv Asanža predstavlja opasan presedan za novinare, medijske organizacije i slobodu štampu u celom svetu i izražava se zabrinutost zbog njegovog pritvaranja i optužbe za špijunažu.

Ukoliko američka vlada procesuira Asanža zbog objavljivanja tajnih dokumenata, stoji u pismu, to može postati praksa kojom vlade mogu da gone novinare. Dodaje se i da optužbe za špijunažu osoba koje objavljuju materijale na osnovu prijava uzbunjivača treba da zabrinu svakog novinara i izdavača.

Novinari koji su pokrenuli podršku Asanžu pozivaju kolege da im se pridruže i potpišu tu izjavu. Ovde možete svojim potpisom pružiti podršku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi