Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rasprava u EP: Novinarstvo nije kriminal, osloboditi Džulijana Asanža
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 11. 2019.

Autor: U. Sabljaković Izvor: UNS, IFJ

Rasprava u EP: Novinarstvo nije kriminal, osloboditi Džulijana Asanža

Zakon protiv špijunaže u SAD postoji sto godina, ali nikada do sada nije bio primenjen na novinare, rečeno je na skupu u Evropskom parlamentu na kojem je pružena podrška australijskom novinaru Džulijanu Asanžu.

Na skupu koji je 14. novembra organizovala Ujedinjena evropska levica - Nordijska zelena levica učestvovao je i David Greene, iz organizacije Electronic Frontier Foundation koji je rekao da je taj zakon, kao „konzenzus“ između sudija i novinara, napravljen „u interesu javnosti“.

„Optužiti jednog novinara da ne poštuje zakon protiv špijunaže predstavlja veliku promenu kada je reč o njihovoj  zaštiti u SAD“, istakao je on.

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija Nils Melzer podsetio je da je sa dva lekara posetio Džulijana Asanža u maju ove godine i da je on imao simptome produžene izloženosti psihološkom mučenju i nehumanom postupanju.

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger podsetio je da je stav IFJ da hapšenje Džulijana Asanža predstavlja napad na slobodu medija, kao i na međunarodno pravo.

Rekao je i da će IFJ od Komesarke za ljudska prava Saveta Evrope Dunje Mijatović zatražiti odgovor da li su Asanžovo hapšenje i njegovo eventualno izručenje SAD-u u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Bellanger je istakao da bi Asanž trebalo da bude zaštićen na osnovu člana 10 te konvencije prema kojem svaka osoba ima pravo na slobodu govora.

Zbog toga, naveo je Bellanger, Asanžovo hapšenje predstavlja napad na slobodu medija, međunarodno pravo i pravo na azil zato što je otkrio istinu, objavljivanjem informacija i dokumenata u interesu javnosti.

„Džulijan Asanž nije počinio nikakvo kriminalno delo. Njegov jedini prestup je što je otkrio malverzacije i brutalnost drugih osoba. Što je otkrio brutalnosti koje su počinjene u Iraku i u Avganistanu“, zaključio je Bellanger.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi