Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Festival „Interfer“: Uhrin dobitnica Gran pria, potpredsedniku i generalnom sekretaru UNS-a nagrada za najbolju TV reportažu i specijalno priznanje (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 10. 2019.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Festival „Interfer“: Uhrin dobitnica Gran pria, potpredsedniku i generalnom sekretaru UNS-a nagrada za najbolju TV reportažu i specijalno priznanje (VIDEO)

Na 24. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer Zlatna Nika“ dobitnica Gran pria je novinarka Radio-televizije Srbije Jovana Uhrin. Potpredsednik UNS-a Budimir Ničić dobio je prvu nagradu za najbolju TV reportažu, a generalni sekretar UNS-a Nino Brajović priznanje za afirmaciju reportaže i novinarske struke.

U obrazloženju žirija navodi se da je reportaža Uhrin „potvrdila svu snagu kreativnosti i lepotu ovog novinarskog žanra“. Govoreći o nagradi koju je dobila Uhrin je rekla da je "'San urgentne noći' davno sanjani san“ i posvetila je nagradu ljudima koji čekaju presađivanje organa.

Posebno festivalsko priznanje za, kako je naveo žiri, zasluge u afirmaciji reportaže i celokupne novinarske struke, dobio je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Govoreću o ovom priznanju Brajović je rekao da na zaštiti interesa novinara i novinarske profesije radi svakodnevno, zato što to voli, pa je zato priznanje suvišno.

„Pomagati novinarima koji se bore protiv zla i nepravde i unapređivati esnaf je veliko zadovoljstvo i zato priznanje smatram suvišnim, jer svaki dan doživljavam tu nagradu“, rekao je Brajović.

Prvo mesto za televizijsku reportažu "Pošumljavanje teladi, uzgoj ptica i Srba" dobio je novinar Glasa Amerike Budimir Ničić.

„Ova reportaža, prema mišljenju žirija, britka je kritika zatiranja jezika gde se žigoše nemar i pretvara u glupost“, rekla je Tamara Popov, direktorka „Interfera“, uručujući nagradu Ničiću.

Drugo mesto u istoj kategoriji dobili su novinarka RTS-a Višnja Višnjić Milić za reportažu "Da nam živi, živi rad" i novinarka TV Vranja Lolica Popović za reportažu „One man show". Treće mesto za reportažu "Najlepša srpska zavarivačica" pripalo je novinarki Telegrafa Ivani Nedić.

Diplome festivala „Interfer“ u kategoriji TV reportaže dobili su: novinar TV Bujanovac Ameti Mikirem za reportažu "Razglednica mog sela" i novinarka RTS-a Biljana Radulović za reportažu "Najteža bitka naših ratnika“.

„Interfer“ je dodelio Specijalnu nagradu za najbolju selekciju TV reportaže novinarkama Sputnjika: Maši Radović za "Decu ti neću oprostiti", Senki Miloš za "Živ sam da im ovakav smetam" i Tatjani Trikić za "Kako je Tramp pohodio Veles".

Prvo mesto za novinsku reportažu pripalo je novinaru „Večernjih novosti“ Borisu Subašiću za reportažu "Ljudi traže granice da bi ih prevazišli", a drugo reportaži "Prvi Hrvat u mom selu" novinarki iz Rijeke Fridi Šarar.

Treće mesto u istoj kategoriji osvojila je reportaža "Jedan na jedan sa celim selom" urednika lista „Polimlje“ Muharema Mutabdžije, kao i "Jednom rukom hrani četvoro usta" novinara Blica Vladimira Lojanice.

Diplome u kategoriji novinske reportaže uručene su novinarki Tanjuga Suzani Peljto za "Čuva svoj rod i naš grb", novinaru „Pečata“ Branku M. Žujoviću za "Klinci koji pikaju fudbal u dvorištu džamije", novinarki „Jedinstva“ Radi Komazec za "Ovde su krivi i živi i mrtvi", kao i novinaru Zoranu Striki za reportažu "Jugoslavija i dalje živi u garaži".

Prva nagrada za radio reportažu pripala je novinarki Radio Beograda Mileni Božović Manić za "Homo Poetikus Kiš". Drugo mesto u istoj kategoriji zauzeli su novinar Radio Novog Sada Ljubenko Zvizdić za reportažu „Sat“ i novinar Radio Kikinde Branislav Ugrinov za reportažu "Ratnik paorskog srca".

Trećeplasirani u istoj kategoriji bile su novinarka Radio Beograda Marija Krstić za reportažu „Telo kao instrument“ i novinarka Srpskog radija „Mladost“ iz Švajcarske Anđelka Krasojević.

Diplome u kategoriji radio reportaža uručene su novinaru Radio Beograda Aci Baniću za reportažu "Direktna akcija iz tame", novinarki Radio Novog Sada Aleksandri Bučko za "Mini elektrane maksi tema“ i novinarki Radio Vranja Mariji Stanković za reportažu „Most ljubavi.

Prvo mesto za foto reportažu "U srcu Amazonije" dobio je Mario Leone Bralić. Drugoplasirani u istoj kategoriji bili su Nenad Mihajlović za reportažu "Skriveni sprudovi Dunava" i Marko Risović za "Priču o pticama selicama sa slomljenim krilima". Foto reportaža „Bujica narušila večni san“ Gorana Šljivića zauzela je treće mesto.

Diplome za foto reportaže "Pakistan - gde brodovi umiru", "Odbegla Dobrila" i "Sećanje na Egej" uručene su Konstantinu Novakoviću, Aleksandaru Nićiforoviću i Darku Simiću.

Prvo mesto u kategoriji društveno-odgovorna reportaža pripalo je novinarki televizije Prva Jasna Đurović za reportažu „Novi Sad – novi ja“. Reportaže "Ekološka bomba" novinara TV Foruma Vladimira Malešića i „Apokalisa danas-Zaovine“ novinara Monda Predraga Vujića zauzele su drugo mesto u ovoj kategoriji.

Reportaže „Hlebonoša“ novinarke RTS-a Natalije Vidić i „Dejana“ novinarke Anđele Zec zauzele su treće mesto u kategoriji društveno-odgovorna reportaža.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi