Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dobitnica nagrade „Đoko Vještica“ Jasna Đurović: Nagradom slavim život dečaka (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 10. 2019.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Dobitnica nagrade „Đoko Vještica“ Jasna Đurović: Nagradom slavim život dečaka (VIDEO)

Ovogodišnja dobitnica nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, novinarka televizije Prva Jasna Đurović danas je na uručenju rekla da ovom nagradom „slavi život“ dečaka kojem je zahvaljujući prilozima u emisiji „Eksploziv“ protekle godine prikupljen novac za lečenje od najtežeg oblika karcinoma.

„Od momenta kada sam ga upoznala neprestano je u mojim mislima, kao i sada. Za mene je ovo najvažniji, najveći i emotivno najteži trenutak u životu i karijeri“, rekla je Đurović.

Kazala je da joj je majka obolelog dečaka rekla: „jako  je opasno i bojim se“. „Odgovorila sam joj da gde se pojavim ne može da se ne završi dobro. Nikada nisam imala dilemu zbog rečenice koju sam izgovorila“, rekla je Đurović.

Zahvaljujući se Udruženju novinara Srbije (UNS) na nagradi Đurović je rekla da priznanje „Đoko Vještica“ vraća veru novinarima u profesiju. Obraćanje prisutnima nastavila je komunikacijom telefonom sa porodicom dečaka koji je u završnoj fazi lečenja u Italiji.

Porodica dečaka poručila je da je Đurović zasluženo dobila nagradu, jer su zahvaljujući njoj i televiziji Prva uspeli da u rekordnom roku sakupe novac za lečenje.

Članica žirija, koji je od 12 predloženih izabrao Đurović, novinarka NIN-a Petrica Đaković rekla je da ovo nije njena prva humanitarna akcija.

„Kroz humanitarne priče sakupila je više od dva miliona evra za ljude kojima je pomoć potrebna“, rekla je Đaković.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da je ova nagrada priznanje novinarima koji vode humanitarne akcije i čine dobra dela, kao i simboličan nastavak akcije izgradnje tornja na Avali. „Kada smo toranj obnovili odlučili smo da ustanovimo nagradu za novinarsku humanost i dobra dela i kumovali joj imenom Đoko Vještica“, rekao je Brajović.

Dosadašnji dobitnici nagrade su: Dragoljub Janojlić („Palanačke novine“) 2011, Silvija Slamnig (“Kurir”) i Sadik Hamidović (net radio “Veselje”) 2012, Tamara Grujić (TV Prva) i Branko Stanković (RTS) 2013, Miroljub Dugalić („Politika“) 2014, Stevo Lapčević („Sremske novine“) 2015, Velimir Perović („Blic“) 2016, Ana Stamenković (RTS) i Danijela Davidov Kesar ("Politika") 2017. i Stevo Lapčević („Sremske novine“) 2018. godine.

Nagrada za novinarsku humanost dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi