Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 10. 2019.

Izvor: UNS

Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“

Novinarka televizije Prva Jasna Đurović ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije (UNS). Jasna Đurović je u emisiji „Eksploziv“ kroz humanitarne priče sakupila više od dva miliona evra za ljude kojima je pomoć potrebna. Već skoro deceniju skreće pažnju na ljude i probleme, zaboravljene i društveno zanemarene, navodi se u predlogu za nagradu.

Zahvaljujući prilozima Đurović protekle godine prikupljen je novac za lečenje trogodišnjeg dečaka iz Aranđelovca koji je bolovao od najtežeg oblika karcinoma u pretposlednjoj fazi bolesti.

„Prve noći emitovanja priloga u emisiji 'Eksploziv' u kojoj je objavljen SMS broj za lečenje dečaka u inostranstvu, jer je njegovim roditeljima ostalo mesec dana da prikupe 300.000 evra, stiglo je 20.000 poruka“, stoji u predlogu.

Dečaku je u tom trenutku tumornom masom zahvaćeno 70 odsto kičmene moždine sa metastazama u celom telu, a za oko dve nedelje novac za lečenje je prikupljen.

U predlogu se navodi da se porodica obolelog dečaka trenutno nalazi u Italiji gde mu je u februaru ove godine transplatovana koštana srž, prima imuno terapiju, a najnoviji nalazi pokazuju da tumora nema ni u tragovima.

U jednoj od velikih humanitarnih akcija koje je Đurović sprovela je i prikupljanje pomoći za dvogodišnju devojčicu, kojoj je 2012. godine dijagnostikovana limfoblastna leukemija i koja je po proceni lekara imala još mesec dana života. U martu ove godine, pet godina od transplatacije, devojčica je dobila zvaničnu potvrdu da je izlečena.

U konkurenciji za nagradu ove godine bilo je 12 predloga, a o dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Jelena Spasić (predsednica), Stevo Lapčević (prošlogodišnji dobitnik), Petrica Đaković, Miljan Baćović (darodavac nagrade) i Miloš Bato Milatović.

Nagrada će biti uručena u subotu, 26. oktobra u 12 sati u Pres centru UNS-a. Sastoji se od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje od 2017. godine obezbeđuje preduzeće Transportšped.

Nagrada „Đoko Vještica“ ustanovljena je 2011. godine na inicijativu novinara Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana „Kumbara“ Jovice Pavlovića, koji je novčani deo obezbeđivao prvih šest godina. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Dosadašnji dobitnici su: Dragoljub Janojlić („Palanačke novine“) 2011, Silvija Slamnig (“Kurir”) i Sadik Hamidović (net radio “Veselje”) 2012, Tamara Grujić (TV Prva) i Branko Stanković (RTS) 2013, Miroljub Dugalić („Politika“) 2014, Stevo Lapčević („Sremske novine“) 2015, Velimir Perović („Blic“) 2016, Ana Stamenković (RTS) i Danijela Davidov Kesar ("Politika") 2017. i Stevo Lapčević („Sremske novine“) 2018. godine.

Nagrada za novinarsku humanost dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

25.10.

2019.

Slavujko [neregistrovani] u 09:40

KAPA DOLE ...

NAJSRDACNIJE CESTITKE MLADOJ KOLEGINICI JASNI DJUROVIC ! ZIRIJU PRIZNANJE ZA "PREPOZNAVANJE" VELIKE VREDNOSTI JASNINOG NESEBICNOG ANGAZOVANJA U POMOCI NEMOCNIMA!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi