Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  IFJ pozvao predsednika Kosova da zaustavi uznemiravanje novinara koji izveštavaju sa Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 10. 2019.

Izvor: UNS

IFJ pozvao predsednika Kosova da zaustavi uznemiravanje novinara koji izveštavaju sa Kosova

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je povodom pritvaranja ekipe Radio Beograda i zadržavanja novinara televizije Pink i agencije Tanjug na administrativnom prelazu Jarinje danas poslala pismo predsedniku Kosova u kojem se kosovske vlasti pozivaju na poštovanje međunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate događaje na Kosovu.

U pismu u koje je UNS imao uvid, IFJ izražava duboku zabrinutost zbog pritvaranja novinara i odvraćanja medija da izveštavaju sa teritorije Kosova, kao i sve većih pretnji i napada na novinare.

„Ovakve mere narušavaju slobodu medija i uskraćuju novinarima njihovo pravo na slobodu kretanja i obavljanja profesionalnih dužnosti bez uznemiravanja ili nepotrebnog ograničenja“, navodi se u pismu IFJ-a koje je potpisao generalni sekretar Antoni Belanger (Anthony Bellanger).

IFJ je u pismu je obavestio kosovske vlasti da je, prema informacijama koje mu je UNS dostavio, u petak, 4. oktobra bez obrazloženja ekipa Radio Beograda bila pritvorena u policijskoj stanici u južnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i da su istoga dana više od dva sata na administrativnom prelazu Jarinje zadržane ekipe televizije Pink i agencije Tanjug.

U pismu se navodi da je četvoročlanu ekipu Radio Beograda policija zaustavila, pretresla službeno vozilo Radio-televizije Srbije, da su muški deo ekipe pretresli kao kriminalce, kao i da su odvedeni na saslušanje u stanicu u Južnoj Mitrovici, gde su im oduzeti mobilni telefoni.

„Posle šest sati ekipa je puštena na slobodu, uz napomenu da treba da se vrati u Severnu Kosovsku Mitrovicu, jer nije bezbedno da ide ka Gračanici gde se prvobitno uputila, iako toga dana nije bilo nikakvih incidenata i opasnosti na putu od Mitrovice ka Prištini i Gračanici”, navodi se u pismu.

IFJ u pismu podseća i da je 11. septembra ekipa RTS-a na putu za Severnu Kosovsku Mitrovicu zadržana 25 sati na administrativnom prelazu Jarinje, iako je blagovremeno podnela dokumentaciju koja je neophodna za ulazak na teritoriju Kosova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi