Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ruski novinari na saslušanju, pretresene im kuće
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 10. 2019.

Autor: U. Sabljaković, UNS Izvor: RSF

Ruski novinari na saslušanju, pretresene im kuće

Najmanje šest ruskih novinara je u roku od dva dana pozvano na saslušanje i njihove kuće policija je pretresla, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF) koja je osudila taj „akt zastrašivanja na nacionalnom nivou“.

Za manje od 48 sati, između 15. i 16. oktobra, policija je pretresla kuću novinara Jaroslava Varenika, saradnika informativnog sajta „29.ru“, u gradu Arhangelsk u blizini Belog mora i Alekseja Volkova, glavnog urednika sajta „Keytown.me“ u Smolensku, na zapadu Rusije.

Policija je u gradu Vladimiru, 200 kilometara istočno od Moskve, pretresla redakciju lokalne novinske agencije Dovod, kao i stanove šefova te kuće Kirila Ichoutine-a i Ilije Kossyguine-a. U regionu Volge, policija je pretresla kuću novinara Alekseja Seregina, i otišla na staru adresu njegovog kolege Dmitrija Ljubimova.

„Zaplena elektronskih uređaja i bankovnih kartica tih novinara ugrožava ne samo njihove profesionalne aktivnosti, nego i njihov privatni život“, naveli su RSF.  

Ova policijska akcija desila se u trenutku kada je u oko 30 regiona u Rusiji policija pretresla kancelarije Fonda za borbu protiv korupcije opozicionara Alekseja Navalnog, koji je proglašen „ stranim agentom“, dok je njegova organizacija osumnjičena za pranje novca.

RSF navode i da su novinari čije su kuće pretresene u policiji ispitani o njihovim navodnim vezama sa Fondom za borbu protiv korupcije. Oni su, precizira, RSF, rekli da nisu članovi Navalnijeve organizacije i da je jedina njihova veza sa  Fondom za borbu protiv korupcije to što su izveštavali o njegovim aktivnostima.  

„Oštro osuđujemo novi talas pretresa kuća novinara, jer to ugrožava zaštitu njihovih izvora i njihove profesionalne aktivnosti“, izjavio je šef kancelarije RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju, Johan Bihr (Johann Bihr). Dodao je da je reč o „aktu brutalnog zastrašivanja novinara“ i zatražio pokretanje istrage o tim operacijama.

Rusija se nalazi na 149. mestu od 180 zemalja na svetskoj listi slobode medija, podsećaju RSF.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

18.10.

2019.

Јадранка Нићин [neregistrovani] u 17:26

Подршка Русији!

Новинари нису недодирљиви бели медведи, и потпуно је бесмислено говорити о "бруталном застрашивању" поменутих новинара у Русији!
Држава има право да онемогући било коме да подрива земљу у којој дотични живе (очигледно само физички), а налогодавци и "слобода" њиховог духа је у знаку зелених новчаница!!!
Такав систем очувања државе односи се на све грађане , а не само на новинаре.

"Демократе" и представници НУНС-а су од 2000-те ЗАХТЕВАЛИ лустрацију "неподобних" (за кога , и због чега) новинара, а данас звече на сва уста када се било ко од њихових новинара (медијских кућа које су највећим делом у власничким рукама странаца) позове на информативни разговор?!

Као и у свакој струци, тако и овде - има новинара и "новинара".
Или још јасније - пара врти где бургија неће!
А држава (домовина) је САМО једна!

Дакле, ко не прља руке и не хвата се у коло са странцима чији је основни циљ подривање и уништење државе у којој живе, могу мирно да спавају.
Подршка Русији, знају они добро шта раде..

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi