Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinar već 17 dana u pritvoru u Alžiru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 10. 2019.

Autor: UNS Izvor: Frans pres, IFJ

Novinar već 17 dana u pritvoru u Alžiru

Novinar Sofiane Merakchi, alžirski dopisnik libanske televizije Al-Mayadeen već 17 dana nalazi se u pritvoru u Alžiru, bez mogućnosti da kontaktira porodicu, javila je agencija Frans pres.

Merakchi je uhapšen 22. septembra, nakon što je policija pretresla prostorije redakcije televizije Al-Mayadeen u Alžiru.

Uhapšen je zbog sumnje da je „pozivao na masovno okupljanje“, pošto je na televiziji Al-Mayadeen emitovan njegov snimak velikih demonstracija u glavnom gradu Alžira.

Alžirske vlasti takođe su privremeno zabranile rad ekipi televizije Al Araby, uz objašnjenje da treba da provere akreditaciju tog medija.

Pre zabrane, novinari te televizije radili su reportažu o masovnim demonstracijama u Alžiru, u kojoj se između ostalog mogu videti transparenti sa porukama protiv alžirske vojske.

Novi talas protesta u Alžiru počeo je 20. septembra, pošto je uhapšeno nekoliko lidera alžirske opozicije. Od kada je uhapšen Sofiane Merakchi, alžirske vlasti o tome nisu izdale nikakvo zvanično saopštenje, navodi Frans pres.

Zbog hapšenja Sofiane-a Merakchi-ja protestovala je Međunarodna federacija novinara, a njen generalni sekretar, Anthony Bellanger naveo je da hapšenje i zabrana rada drugim televizijskim ekipama predstavljaju ozbiljnu prepreku slobodi medija, kao i da alžirskim i međunarodnim medijima mora biti omogućeno da izveštavaju o aktuelnim zbivanjima u Alžiru. 

„Oštro osuđujemo svaki čin sprečavanja slobode i tražimo od alžirskih vlasti da omoguće novinarima da slobodno obavljaju svoj posao“, naveo je Anthony Bellanger.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi