Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da reaguju zbog ometanja novinara da izveštavaju sa Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 10. 2019.

Izvor: UNS

UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da reaguju zbog ometanja novinara da izveštavaju sa Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je poslalo pismo međunarodnim novinarskim organizacijama u kojem traži da reaguju zbog pritvaranje ekipe Radio Beograda u policijskoj stanici u južnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i zadržavanja televizijske ekipe Pink i agencije Tanjug na administrativnom prelazu Jarinje.

„UNS vas poziva da reagujete i podržite naš protest za zaštitu kolega i njihovog prava na slobodu kretanja i izveštavanja“, navodi se u pismu Međunarodnoj i Evropskoj federaciji novinara (IFJ i EFJ), Reporterima bez granica (RSF), Medijskoj organizaciji jugoistočne Evrope (SEEMO) i Evropskom centru za slobodu štampe i medija (ECPMF).

U pismu UNS međunarodne novinarske organizacije obaveštava da je u petak, 4. oktobra četvoročlanu ekipu Radio Beograda kosovska policija zaustavila, pretresla službeno vozilo Radio-televizije Srbije (RTS), a da su da su muški deo ekipe pretresli kao kriminalce sa rukama na automobilu.

„Posle šest sati ekipa je puštena na slobodu, uz napomenu da treba da se vrati u Severnu Kosovsku Mitrovicu, jer nije bezbedno da ide ka Gračanici gde su se prvobitno uputili, iako toga dana nije bilo nikakvih incidenata i opasnosti na putu od Mitrovice ka Prištini i Gračanici“, navodi se u pismu UNS-a.

Dodaje se i da je istog dana tročlana ekipa televizije Pink i petočlana agencije Tanjug koje su krenule na Kosovo da izveštavaju o izborima, bez objašnjenja zadržane dva sata na administrativnom prelazu Jarinje.

U pismu UNS-a podseća se i da je pre tri nedelje ekipa RTS-a na putu za Severnu Kosovsku Mitrovicu zadržana 25 sati na administrativnom prelazu Jarinje, iako su blagovremeno podneli dokumentaciju koja je neophodna za ulazak na teritoriju Kosova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi