Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Javna preduzeća neće biti pošteđena od dostavljanja informacija od javnog značaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 09. 2019.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Javna preduzeća neće biti pošteđena od dostavljanja informacija od javnog značaja

Javna preduzeća koja su u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja bila izuzeta od dostavljanja informacija od javnog značaja zbog „smanjivanja njihove sposobnosti na otvorenom tržištu“ biće u obavezi da ih učine dostupnim javnosti, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Javna preduzeća biće u obavezi da dostave informacije od javnog značaja, osim u slučajevima kada bi se tim informacijama ugrozio njihov položaj na tržištu, saznaje UNS.

Eventualnu zloupotrebu prava na uskraćivanje informacije od strane javnih preduzeća, po žalbi, proveravaće Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i donositi pojedinačna rešenja.

Podsetimo, u obrazloženju Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o slobodnom pristupu informacijama pisalo je da javna preduzeća nisu dužna da javnosti učine dostupnim informacije nastale u njihovim radu ili u vezi s radom, jer ne mogu da pod jednakim uslovima učestvuju u tržišnoj utakmici sa konkurentima.

Inače, nekadašnji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić o Nacrtu ovog zakona rekao je da interesovanje javnosti i novinara za informacije tražene od javnih preduzeća nisu mogle da ugroze njihovo poslovanje, već su se ticale moguće korupcije ili finansiranja političkih stranaka.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi