Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uništena spomen ploča Đoki Vještici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 09. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Uništena spomen ploča Đoki Vještici

Spomen ploča poznatom novinaru, humanisti i jednom od osnivača Studija B Đoki Vještici, koja se nalazi na istoimenom platou u centru Beograda, oštećena na delu u kojem je kratka biografija Vještice na srpskom i engleskom jeziku.

Studio B, u kojem je Vještica godinama bio urednik i voditelj čuvene radio emisije „Beogradska razglednica“,  juče je osudio „vandalski čin i obećao da će svom velikom uredniku uskoro podići novo, dostojnije obeležje, sa namerom da se njegovo ime i ljubav prema Beogradu nikada ne zaboravi“.

Spomen ploča Đoki Vještici otkrivena je 2012. godine ispred Palate „Beograd“.

Đoka Vještica rođen je 9. maja 1939. godine u mestu Otrić kod Knina. Novinarsku karijeru započeo je u listu „Borba“. Novinari ovoga lista sa Vješticom su 1970. godine osnovali Radio Studio B.

Bio je poznat po organizovanju mnogobrojnih humanitarnih akcija. Prvi Beogradski maraton, na njegovu inicijativu, održan je 1988. godine.

Udruženje novinara Srbije (UNS) 1976. dodelio mu je nagradu „Svetozar Marković“, a 2005. godine Nagradu za životno delo.

Nagradu za novinarsku humanost “Đoko Vještica” UNS je ustanovio 2011. godine. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost, što je Vještica godinama radio.

Preminuo je 17. novembra 2008. godine.

 

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

06.09.

2019.

Zale [neregistrovani] u 23:28

Licemerje

Đoko Vještica se prevrće u grobu jer će njegov lik i delo da "brani" i "čuva" ovakav studio B kakav je - vučićeva propagandna televizija, uništeni istoimeni radio, ni S od Studija B u kakvom je radio Vještica ( u kojem sam i ja proveo 3 radne godine svog profesionalnog života), "medijska kuća" koja nema apsolutno ništa s novinarstvom !!
A skrnavljenje? Pa skrnavljenje spomen obeležja Vještici je delo tzv. "navijača" a zapravo primitivnoh, bahatih, kriminalnih huligana koje štiti vučić i koji sve rade pod njegovim patronatom i s njegovim blagoslovom. Skrnavljenje je posledica celokupne lidačjke atmosfere u Srbiji koju je ovaj režim napravio i koju podržava.

Odgovori
pet

06.09.

2019.

Živadin Mitrović [neregistrovani] u 21:37

Skandalozno!!!

Bahaytost,neznanje mogu samo rzlog podshumnog vredjanja čoveka koji nije samo voleo Beograd već iznad svega i ljude vu njemu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi