Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Si-En-En znao da će NATO gađati RTS ali o tome nije izvestio
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 04. 2019.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Si-En-En znao da će NATO gađati RTS ali o tome nije izvestio

Američki kanal vesti Si-En-En znao je da će zgrada Radio-televizije Srbije (RTS) biti bombardovana u aprilu 1999, rekao je tadašnji izveštač Si-En-Ena Brent Sadler u dokumentarnom filmu „Hronika najavljene smrti“ koji je RTS emitovao u utorak. Si-En-En nije izvestio o saznanju da će NATO gađati RTS, iako je to moglo da spase 16 kolega ubijenih u tom terorističkom napadu.

Sadler kaže da je za odluku američkih vlasti da bombarduju RTS saznao 8. aprila od Toma Džonsona, tadašnjeg izvršnog direktora Si-En-Ena.

„U internom imejlu Džonson mi piše: ‘Verovatno smo ove sedmice spasli srpsku televiziju. Objasnio sam ljudima na najvišim funkcijama da bi u slučaju udara NATO-a poginuli mnogi nedužni ljudi‘“, rekao je Sadler i dodao da je RTS je trebalo da bude gađan dva dana pre te prepiske, 6. aprila, ali da je Si-En-En američkoj vladi skrenuo pažnju da bi u tom slučaju nastradali mnogi civili.

On je naveo da je Džonson završio imejl rečima da još nema jasnu predstavu šta će biti sa RTS-om.

„Dvadesetog aprila dobijam novi interni imejl Si-En-Ena. Ovog puta ga šalje Ison Džordan, tadašnji šef međunarodnog ogranka naše kuće. U imejlu je pisalo: ‘Dobili smo jasnu i nedvosmislenu poruku da se držimo podalje od zgrade televizije. Niko do koga nam je stalo večeras ne bi trebalo da bude tamo’“, kazao je Sadler i dodao da je imejl poslat tri dana pre napada na zgradu RTS-a, što „menja sliku o ozbiljnosti situacije“.

„Si-En-En više nije smeo da izveštava iz zgrade RTS-a, a nedelju dana pre toga od 10. do 17. aprila svake noći smo do ranih jutarnjih časova ekskluzivno izveštavali sa terase te televizije. A onda je 20. aprila stiglo poslednje upozorenje“, rekao je on.

Sadler kaže da su se on i drugi izveštač Si-En-Ena iz Beograda Alesio Vinči 21. aprila sastali sa generalnim direktorom RTS-a Dragoljubom Milanovićem i da su mu rekli da se sprema napad. Ni oni ni rukovodioci Si-En-Ena o planu američke vlade da gađa punu zgradu RTS-a nisu obavestili javnost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi