Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  EFJ će uvrstiti ubistva 16 radnika RTS-a na platformu Saveta Evrope
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 04. 2019.

Izvor: UNS

EFJ će uvrstiti ubistva 16 radnika RTS-a na platformu Saveta Evrope

Evropska federacija novinara (EFJ) uvrstiće ubistvo 16 radnika Radio-televizije Srbije (RTS) na platformu Saveta Evrope za bezbednost novinara, rekao je Rikardo Gutijerez, generalni sekretar EFJ-a na poslednjem panelu u okviru dvodnevne međunarodne konferencije „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“ u Beogradu.

Programska koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara Gulnoza Said je objasnila raniju metodologiju po kojoj su na listi Komiteta bili samo novinari, ali ne i drugi medijski radnici.

 Učesnici panela bili su saglasni da postoje razne vrste pretnji i izazova koji nisu vezani samo za fizičku bezbednost novinara, a to su loše zarade, nesigurni poslovi i masovna otpuštanja.

Bili su saglasni i da mladi novinari, osim što imaju ograničen pristup radnim mestima, teško dobijaju ugovore o radu zbog čega ne mogu da razviju svoje karijere u medijima što predstavlja pretnju i izazov u medijima danas.

Na panelu pod nazivom „I dalje mete: Aktuelne pretnje i izazovi za novinare“  govorila je novinarka crnogorskih „Vijesti“ Olivera Lakić na koju je izvršen oružani napad prošle godine.

Ona je ponovila da je tada, kao i uvek, napadnuta ispred kuće i s leđa i da jedino što zna o tom napadu da je nedavno uhapšena grupa od devetoro ljudi, navodno pripadnika jedne kriminalne grupe, o kojima nije pisala niti ih poznaje.

 

 

Nemanja Pantić, sin ubijenog novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića rekao je da u slučaju ubistva njegovog oca 18 godina počinioci nisu pronađeni, ali da postoje pomaci kada je 2012. godine, formirana Komisija za istraživanje ubistava novinara.

„Imamo naznake ko bi mogao da bude izvršilac, pa i nalogodavci“, rekao je on i dodao da je postojala  opstrukcija u istrazi  i da je ona usmeravana u pogrešnim pravcima.

„Ko je to radio, svesno opstruisao? Odgovornost je najviših državnih rukovodilaca u tom periodu“, rekao je Pantić.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović istakao je da se UNS pridružuje inicijativi da se 16 radnika RTS-a koji su nastradali tokom NATO bombardovanja nađu na listi Komiteta za zaštitu novinara. 

Rikardo Gutijerez, generalni sekretar Evropske federacije novinara u Briselu ukazao je da Evropa više nije ostrvo slobode štampe. 

Moj prvi odgovor na to je da treba da povećamo solidarnost svih novinara, rekao je.

„Autocenzura raste i to zabrinjava, a zabrinjava i to da su novinari sve više zastrašeni pravosuđem jer vlade donose zakone koje vrše pritiske na novinare, prećeno im je gonjenjem“, rekao je Gutijerez.

„Prijavljujemo sve slučajeve napada Platformi Saveta Evrope. Želimo da pretnje učinimo vidljive“, rekao je on.

Govoreći o nedostatku solidarnosti među novinarima, na panelu je bilo reči i o najnovijem slučaju Džulijana Asanža i odsustvu reagovanja medijskih udruženja zbog njegovog mogućeg izručenja SAD-u.

Gutijerez je obrazložio stav Međunarodne federacije novinara koja ga nije podržala smatrajući da Asanž nije poštovao etnička pravila i da je svojim otkrićima ugrozio živote brojnih novinara i boraca za ljudska prava u Turskoj, što nije shodno novinarskom Kodeksu.

Gulnoza Said iz Komiteta za zaštitu novinara istakla je da Asanž ne treba da bude izručen SAD, što zavisi od ekvadorske vlade, ako mu povuče azil.

„Zalažemo se kod vlasti SAD, da ne traže ekstradiciju i da ga ne gone jer bi onda mogle da se protiv njega mogle da se pokrenu nove optužnice“, rekla je ona.

Izveštaj sa otvaranje konferencije "Izvinjenje američkog novinara u ime svoje vlade zbog ubistva 16 radnika RTS-a" pročitajte ovde. 

Izveštaj sa otvaranja konferencije "Brnabić: Bombarovanja RTS-a treba da se stide oni koji nam pričaju o slobodi medija" pročitajte ovde.

Izveštaj sa prvog panela "Rat uživo: Izveštavanje za vreme NATO bombardovanja" pročitajte ovde

Izveštaj sa drugog panela "Propaganda 1999-2019: Šta smo naučili?" pročitajte ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi