Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Brnabić: Bombarovanja RTS-a treba da se stide oni koji nam pričaju o slobodi medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 04. 2019.

Izvor: UNS

Brnabić: Bombarovanja RTS-a treba da se stide oni koji nam pričaju o slobodi medija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da je bombardovanje zgrade RTS-a i ubistvo 16 radnika te medijske kuće pre 20 godina treba da se stide one zemlje koje nam danas pričaju o slobodi medija. „Mnogi od tih koji nas danas obučavaju o slobodi medija nemilosrdno su uputili projektile na jedan medij“, istakla je premijerka na Međunarodnoj konferenciji „ Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“ koju u Beogradu organizuju UNS i RTS.

Ona je rekla da živimo u svetu u kojem zločine definiše politika i u kojem su od pravde često mnogo važniji interesi i novac.
Brnabić je dodala da ne postoji  nijedno opravdanje za taj varvarski čin.

„Bombama su odgovorili na televizijski program“, rekla je ona i dodala da ćemo „podsećati da je zločin zločin, da je ubistvo ubistvo bez obzira ko ga je  i sa kojim motivima počinio i da nikada nećemo prestati da tražimo pravdu“.

Ona se posebno zahvalila  američkom novinaru Džeremiju Skejhilu  koji se porodicama nastradalih radnika RTS-a, u ime američke vlade, izvinio večeras zbog NATO bombardovanja.

„Ako postoji makar neka satisfakcija, dobila sam to zahvaljujući Vama“ , rekla je Brnabić.

Mi ovde u Srbiji uradili smo nešto, nekog smo osudili jer nije evakuisao zaposlene iz RTS-a, osudili smo i strukture, ali je očekivati od drugih da isto to urade nije realno, rekla je ona.

Imamo pravo i obavezu da ne ćutimo i da stvari nazovemo pravim imenom – 1.000 bačenih  bombi jeste zločin, Niš, Varvarin, Grdelica, RTS... jesu zločin, podsetila je Brnabić na stradanja tokom NATO bombardovanja. 

Ovaj skup odražava naš odnos prema pravdi  i nadu da će  jednog dana svet imati mogućnost pravde jedanku za sve.

„Želim RTS-u i UNS-u da zahvalim zbog ovog skupa koji su organizovali,  jer iako nećemo naći pravdu  nastavićemo da je tražimo i nikada to nećemo prestati“,  zaključila je Brnabić.  

Izveštaj sa otvaranje konferencije "Izvinjenje američkog novinara u ime svoje vlade zbog ubistva 16 radnika RTS-a" pročitajte ovde. 

Izveštaj sa prvog panela "Rat uživo: Izveštavanje za vreme NATO bombardovanja" pročitajte ovde

Izveštaj sa drugog panela "Propaganda 1999-2019: Šta smo naučili?" pročitajte ovde.

Izveštaj sa trećeg panela "Gulioza Said: Ispravićemo listu Komiteta za zaštitu novinara na kojoj nisu stradali radnici RTS-a" pročitajte ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi