Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tomanović: Postoji zakonski osnov da Velika Britanija odbije da izruči Asanža SAD-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 04. 2019.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Tomanović: Postoji zakonski osnov da Velika Britanija odbije da izruči Asanža SAD-u

Poznati beogradski advokat Zdenko Tomanović povodom hapšenja osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža izjavio je za Udruženje novinara Srbije (UNS) da „postoji zakonski osnov da Velika Britanija odbije da izruči Asanža Sjedinjenim Državama, ako proceni da je optužnica protiv njega politički motivisana“.

„A nije ovo atak samo na Džulijana Asanža. Kada zemlja koja se smatra domovinom slobode štampe krivično goni stranog državljanina zbog istinitih informacija, to ugrožava istraživačke novinare širom sveta. Ne smeju se novinari procesuirati zbog prikupljanja informacija, to im je posao“, rekao je UNS-u Tomanović.

On kaže da će zato vlade „koje zaziru od slobodnog novinarstva ovaj napad na Asanža shvatiti kao licencu da vrše pritisak na uzbunjivače i one koji objavljuju informacije koje vlast hoće da sakrije“.

Tomanović, inače advokat UNS-a koji je uspešno odbranio novinarku Jelenu Spasić kada je protiv nje i urednika „Nacionalnog građanskog”  Milorada Bojovića Tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu jer je list objavio strogo poverljiv „Izveštaj o stanju priprema za odbranu u Srbiji u 2010. godini”, ističe da „novinari imaju i pravo i dužnost da objavljuju informacije od javnog značaja“.   

„Neka države same čuvaju svoje informacije, a ne da to traže od novinara“, rekao je UNS-u Tomanović.

Podsetimo, Radna grupa Ujedinjenih nacija 2016. godine zvanično je ocenila da je Džulijan Asanž nezakonito pritvoren i zatražila od Velike Britanije da mu garantuje slobodu kretanja.

UNS je juče protestovao zbog hapšenja Asanža nakon odluke Ekvadora da mu ukine azil, koji je šest godina uživao u ambasadi te zemlje u Londonu i pozvao međunarodne organizacije da od britanskih vlasti traže dozvolu da dobije boravak u bilo kojoj zemlji sveta koja je spremna da mu pruži gostoprimstvo.

Inače, Udruženje je Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelilo nagradu „Zora“ za slobodu medija. Asanž je prvi stranac kojem je UNS dodelilo ovu nagradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi