Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  ZORA za slobodu medija Džulijanu Asanžu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 05. 2011.

ZORA za slobodu medija Džulijanu Asanžu

Nagrada "Zora" za slobodu medija koju Udruženje novinara Srbije dodeljuje povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, ove godine pripala je osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.


U obrazloženju odluke UNS-a stoji da su njegove kolege iz Vikiliksa i on sam dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da znaju. UNS smatra da je Asanž zadužio i javnost u Srbiji koja je iz depeša Vikiliksa i o svojoj novijoj istoriji saznala mnogo toga što je vlast krila. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Džulijan Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) obaveštavaju kolege da se sutra, 3. maja, obeležava Svetski dan slobode medija. UNS i SNS tradicionalno, već desetu godinu, ovaj dan obeležavaju akcijom "5 minuta gromoglasne tišine".

Akcija će biti održana u Pionirskom parku u periodu od 11.55 do 12 sati, kod spomenika Čitaocu novina (Ugao Andrićevog venca i ulice Kneza Miloša, preko puta ambasade Turske). Tom prilikom biće pročitan Proglas UNS-a i SNS-a. Nakon toga uredniku kulture francuskog Figaro magazina biće uručena ovogodišnja Povelja UNS-a koja mu je dodeljena za Dan novinara Srbije (27. mart).

Osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu statua "Zora" za slobodu medija biće naknadno uručena. Do sada ovo priznanje dobili su redakcija nedeljnika "Napred" iz Valjeva (2005.), Slavko Ćuruvija (posthumno, 2008.) i Slavica Jovanović, novinarka Radio Pančevo (2010.).

Svetski dan slobode medija
ustanovljen je 3. maja 1991. godine, kada je na konferenciji UN u namibijskom gradu Vindhoku usvojena Deklaracija o slobodi medija koja je cenzuru proglasila grubim kršenjem ljudkih prava.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi