Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ako RTS hoće prenose Junajted medija mora da mu ih ustupi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 03. 2019.

Autor: V. Novković Izvor: UNS

Ako RTS hoće prenose Junajted medija mora da mu ih ustupi

Prvi put u istoriji utakmice nacionalne fudbalske reprezentacije nisu emitovane na Radio-televiziji Srbije, ali ni na drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, pa je značajan deo gledalaca ostao uskraćen za sportski događaj koji se smatra jednim od najvažnijih. Kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo mogli su da prate samo korisnici SBB kablovske televizije i platformi.

Prenos utakmice Srbija-Portugal gledaoci su mogli da prate jedino na SBB-ovim kablovskim televizijama Nova S i Sport Klub koji pripadaju Junajted grupi. Ova kompanija kupila je 2017. godine prava prenosa ovih utakmica, kao i samog evropskog šampionata i utakmica Lige nacija, koje je do sada tradicionalno emitovala Radio-televizija Srbije.

Urednik sportske redakcije RTS-a Zoran Marković izjavio je da je do toga došlo jer je Uefa napravila novi sistem takmičenja i paket utakmica prodala agenciji koja je raspisala tender. „Mi smo ponudili mnogo više novca nego što smo do sada nudili, ali smo dobili obaveštenje da je najbolju ponudu dala Junajted medija“, rekao je Marković za RTS.

Prema podacima RTS-a, utakmicu Srbija-Portugal na Sport Klubu u ponedeljak je pratilo 515.000 ljudi, dok je rejting takvih utakmica koje je RTS prenosio prethodnih godina bio više od dva miliona.

Rat saopštenjima

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević u novembru prošle godine uputio je pismo Regulatornom telu za elektronske medije (REM) u kome je naveo da kanali Sport Kluba ne raspolažu nacionalnom frekvencijom i da zato prema Zakonu o elektronskim medijima ne mogu imati ekskluzivno pravo na prenose sportskih događaja od nacionalnog značaja.

Zatim je pred početak kvalifikacionih utakmica za EP, rukovodstvo RTS-a saopštilo da „samo građani Srbije nisu u mogućnosti da prate mečeve svoje reprezentacije, jer terestrijalna prava nisu ponuđena nijednoj nacionalnoj televiziji, kao što je to regulisano u susednim zemljama“.

Na ovo saopštenje ubrzo je reagovala i Junajted grupa navodeći da su ponudili pravo za emitovanje prenosa utakmica RTS-u, Antena grupi u okviru koje se nalaze TV Prva i O2, kao i televiziji Pink i da posle dugotrajnih pregovora nisu postigli dogovor.

RTS je na to odgovorio da Junajted grupa nikad nije ponudila RTS-u kupovinu prava prenosa. Javni servis, zajedno sa televizijama Prva, O2 i Happy uputila je zahtev REM-u da ispita način na koji je došlo do toga da prvu utakmicu u kvalifikacijama prenosi kablovska televizija koja ne obuhvata celokupno područje Srbije.

U poslednjem saopštenju Junajted grupe navodi se da su prava ponuđena direktoru Draganu Bujoševiću, ali da on nije pokazao interesovanje. Navode da su ponudu odbili i tadašnja direktorka Prve i O2 Manja Grčić, kao i vlasnik Pinka Željko Mitrović.

RTS je potom saopštio da Jadranka Drinić, direktorka Dajrekt medije koja je deo Junajted grupe, nikada nije ponudila Bujoševiću da RTS kupi prava emitovanja utakmica za EP. Ukoliko takva ponuda postoji, navodi RTS, bila bi u arhivama i Dajrekt medije i RTS-a, jer se takve ponude uvek daju u pisanom obliku.

„Jadranka Drinić je jedino rekla generalnom direktoru RTS-a da će učiniti sve što može da upravo RTS kupi prava prenosa utakmica Evropskog prvenstva. To svakako nije ponuda, nego dobra namera, odnosno želja“, navodi RTS.

Zoran Marković je juče u vestima RTS-a ponovio da je Junajted medija bila obavezna da ekskluzivna prava ponudi televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali da nikakvih pregovora sa RTS-om nije bilo.

Šta kaže Zakon?

Prema članu 64 Zakona o elektronskim medijima pružalac medijske usluge koji je pod nadležnošću Republike Srbije ne može ekskluzivno emitovati događaje koji su na Listi najvažnijih događaja za sve građane na način da se značajan deo javnosti u Srbiji liši mogućnosti praćenja tih događaja.

Na ovoj Listi, koju sastavlja i razmatra REM najmanje jednom u tri godine, kao važni nacionalni događaji navedene su polufinalne i finalne utakmice Svetskog i Evropskog prvenstva u fudbalu i kvalifikacione utakmice za ta prvenstva u kojima učestvuje srpska reprezentacija.

Isključivo pravo prenosa najvažnijih događaja, prema Zakonu, može ostvariti samo pružalac usluge televizijskog emitovanja kome je pristup slobodan i čija zona pokrivanja obuhvata celokupno područje Republike Srbije.

Kablovski kanali Nova S i Sport Klub ne ispunjavaju ove uslove jer nemaju nacionalnu frekvenciju, pa pristup sadržajima imaju samo oni koji su pretplatnici SBB-a.

Član 6 Pravilnika REM-a o načinu formiranja Liste navodi da pružalac usluga televizijskog emitovanja pokriva celokupno područje RS ako ima dozvolu za emitovanje na području cele Srbije ili ako je „kvalitetan prijem njegovog televizijskog signala obezbeđen za najmanje 90% stanovništva“, što Nova S i Sport Klub takođe ne ispunjavaju.

Kada je u pitanju slobodan pristup, Sport Klub i Nova S prema Pravilniku REM-a ispunjavaju ovaj uslov jer se ovi programi nalaze u osnovnom paketu SBB-a za koje se ne plaćaju dodatne nadoknade.

Stručnjak za ovu oblast, advokat Stevan Pajović rekao je za UNS da pravo na prenos najvažnijih događaja može steći i pružalac medijske usluge koji ne zadovoljava neki od ovih uslova, ali zato ne može da emituje taj sadržaj, već je neophodno da ga ustupi onome koji ispunjava potrebne uslove.

On kaže za UNS da RTS ima pravo da traži od Junajted grupe da otkupi prava pod tržišnim uslovima, odnosno po ceni po kojoj su ta prava plaćena.

Pajović navodi da je evropska praksa da ukoliko za prenos najvažnijeg događaja nije zainteresovan nijedan pružalac medijske usluge koji ispunjava potrebne uslove tada to pravo može ostvarivati i pružalac usluge televizijskog emitovanja čija zona pokrivanja ne obuhvata celokupno područje Republike Srbije.

REM 2016: Sport Klub nije u nadležnosti Republike Srbije

Po tumačenju REM-a Sport Klub, kao i drugi kanali u vlasništvu Junajted grupe nisu u nadležnosti Republike Srbije jer kompanija koja objavljuje te programe nema sedište u Srbiji, već u Luksemburgu.

Kako se navodi u dokumentu REM-a iz 2016. godine „Reemitovanje stranih TV programa u Srbiji“, pružalac medijske usluge nije u nadležnosti REM-a ako njegovo sedište nije u Srbiji, „bez obzira na to da li uredničke odluke donose u Srbiji ili državi članici EU i bez obzira da li značajan deo radne snage radi u Srbiji ili državi članici EU“.

REM dakle ne može da izrekne meru ukoliko Junajted grupa krši zakon.

* U tekstu dodajemo i poslednji odgovor RTS-a Junajted grupi.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

29.03.

2019.

Dragisa kovacevic [neregistrovani] u 17:08

REM NE SPROVODI ZKON

U vise navrata objasnjavo sam da operatori koji reemituju programe tzv.prekogranicnih kanala krse zakon.Naravno da REM ne moze da izekne kaznu prekogranicnim kanalima(Sport klub) jer oni nisu u nadleznosti REM-a,ali REM izrice kaznu operatoru(SBB) u cijoj mrezi se reemituje kanal koji krsi zakon. Iako prekogranicni kanali godinama prekrajaju izvorni program (ubacivanjem srskih reklama),sto je zakonom zabranjeno,REM ne sankcionise operatora iako ga zakon na to obavezuje. U ovom slucaju kada se govori o prenosu utakmica reprezentacije,operator je duzan da iz mreze iskljuci emitera koji krsi zakon(clan 64,koji utvrdjuje ko ima pravo na prenos ekslkuzivnih dogadjaja),ali to ne čini jer REM dozvoljava SBB-u da krši zakon.

Odgovori
pet

29.03.

2019.

Gagi [neregistrovani] u 12:14

Novi Beograd

Očigledno je da u UEFA od 2016. godine, kada je za predsednika izabran slovenački pravnik i advokat Aleksander Čeferin, »duvaju neki novi vetrovi«. I pošto su ti »novi vetrovi« počeli u kasu UEFA da donose mnogo više novca nego što je to bilo pre dolaska Čeferina, sve njegove ideje UEFA »aminuje«. Tako je UEFA kompaniju CAA11 ovlastila za, citiram: »The worldwide sales of all UEFA men’s National Team Football competitions during the period 2018–2022 are being carried out exclusively by CAA11 on UEFA’s behalf.«. Zatim je kompanija CAA11 raspisala tender za prenose tih utakmica i pošto je kompanija United Media po oceni CAA11 ponudila najviše novca, dobila je ekskluzivno pravo prenosa utakmica naše fudbalske reprezentacije za period 2018-2022, i ne samo naše fudbalske reprezentacije, već i utakmice fudbalskih reprezentacija država Ex-YU, dopalo se to nekome ili ne. Ne treba biti veliki pravni »stručnjak« pa konstatovati, da je u ovom slučaju United Medija ta koja odlučuje, da li će i po kojoj ceni omogućiti i drugim televizijama prenose napred navedenih utakmica. Pozivanje na Zakon o elektronskim medijima, Pravilnik REM-a i da bi televizije sa nacionalnom frekvencijom trebalo da prenose utakmice reprezentacije je samo dokaz da oni koji to govore ne poznaju pravila i propise UEFA.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi