Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Politika“ opet kažnjena zbog nevraćanja Svetlane Vasović Mekina na posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 03. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

„Politika“ opet kažnjena zbog nevraćanja Svetlane Vasović Mekina na posao

Prvi osnovni sud u Beogradu kaznio je Politiku novine i magazini (PNM) sa pola miliona dinara zato što ova medijska kuća nije vratila novinarku „Politike“ Svetlanu Vasović Mekina na posao, iako je Vrhovni sud presudio da je 2010. godine bila nezakonito otpuštena.

Ukoliko PNM ne plati kaznu sud će, kako se navodi u presudi u koju je UNS imao uvid, popisom, procenom i prodajom pokretnih stvari koje se nalaze na adresi PNM-a, naplatiti ovu kaznu.

Podsetimo, Prvi osnovni sud kaznio je i sredinom prošle godine PNM sa sto hiljada, a direktorku „Politike“ Miru Glišić Simić sa 15 hiljada dinara. Kazna je usledila nakon što ova medijska kuća ni godinu dana posle konačne presude Vrhovnog kasacionog suda, nije vratila Svetlanu Vasović Mekina na posao.

Zato što Svetlani Vasović Mekina nije nadoknadila ni troškove parničnog postupka u iznosu od 525.750 dinara, Prvi osnovni sud je prošle godine dao nalog Narodnoj banci Srbije da joj se sa računa PNM-a isplati taj iznos.

Pokrenut predistražni postupak po krivičnoj prijavi UNS-a protiv direktorke „Politike“ Mire Glišić Simić

Udruženje novinara Srbije (UNS) je oktobra 2018. godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu podnelo krivičnu prijavu protiv Mire Glišić Simić jer novinarku Svetlanu Vasović Mekina ni skoro godinu i po dana od presude za nezakonit otkaz nije vratila na posao.

UNS je u prijavi istakao i da je „jasno da direktorka „Politike“, koja je dužna da izvrši sudsku odluku i Svetlanu Vasović Mekina vrati na rad – to neće da učini i da je spremna da svojim novcem, a posebno novcem društva koje zastupa, plaća ovu svoju samovolju“

Po krivičnoj prijavi koju je UNS podneo protiv direktorke PNM-a Mire Glišić Simić pokrenut je predistražni postupak, kojim se prikupljaju predistražni dokazi.

Tužilaštvo je navelo i da je „15. novembra 2018. godine deo krivične prijave koji se odnosi na krivično delo Zloupotreba odgovornog lica iz člana 227 Krivičnog zakonika, u skladu sa odredbama člana 2 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, ustupljen na nadležnost i dalje postupanje Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu“.

Presuda Vrhovnog kasacionog suda: “Politika“ je postupala nezakonito

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud prošle godine presudio je da je novinarka „Politike“ Svetlana Vasović Mekina nezakonito otpuštena 2010. godine, i da, posle osam godina, mora da bude vraćena na posao. Otkaz novinarki je usledio nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Kosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji.

Vrhovni kasacioni sud potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda iz 2014. godine kojom su, kao nezakoniti, poništeni rešenje da je usled organizacionih promena prestala potreba za radom Svetlane Vasović Mekina i rešenje kojim joj je otkazan ugovor o radu.

Presudu Prvog osnovnog suda je Apelacioni sud preinačio 2015. godine i odbio zahtev novinarke da se ova rešenja ponište, nakon čega je ona Vrhovnom kasacionom sudu podnela zahtev za reviziju.

„Politika” je postupala nezakonito jer je u skladu sa Zakonom o radu, pre otkazivanja ugovora o radu, morala da donese Program rešavanja viška zaposlenih, utvrdio je Vrhovni kasacioni sud.

Vrhovni kasacioni i Prvi osnovni sud utvrdili su da je u „Politici“ bilo na raspolaganju više slobodnih radnih mesta za koja je Svetlana Vasović Mekina ispunjavala uslove ali joj, za razliku od drugih zaposlenih, nije bilo ponuđeno nijedno.

Time je rukovodstvo „Politike“, po oceni suda, "povredilo princip zabrane diskriminacije zajamčen Ustavom RS i Zakonom o radu koji zabranjuje da se zaposleni stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na druga lica u istoj ili sličnoj situaciji".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi