Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kompanija „Novosti“ nije više u blokadi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 02. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Kompanija „Novosti“ nije više u blokadi

Kompanija „Novosti“ nije više u blokadi zato što je juče stupio na snagu Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Podsetimo, Privredni sud u Beogradu je u januaru 2018. godine doneo Rešenje o usvajanju UPPR-a Kompanije „Novosti“ kojim se obustavlja stečaj ove medijske kuće, o čemu je UNS pisao.

Prema UNS-ovim saznanjima, ukupni dugovi Kompanije „Novosti“ prema 263 poverioca sa kamatama iznose oko 1,5 milijardi dinara. Najveći dug je prema štampariji „Borba“, koja je u većinskom vlasništvu države, a iznosi oko milijardu dinara.

Najvećim poveriocima dug će biti namiren u 120 mesečnih rata, sa početkom otplate odloženim za dve godine, bez kamate i valutne klauzule.

Rešenjem UPPR-a predviđen je i otpis kamata i mogućnost da najveći poverioci potraživanja pretvore u kapital „Novosti“.

Inače, račun Kompanije „Novosti“ blokiran je 12. jula prošle godine, zbog „duga iz 2009. godine, kada nisu podmirene obaveze prema državi, doprinosi za poreze i zarade u visini 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV“.  

„Sa kamatama to je 284 miliona dinara“, navele su tada „Novosti“. Ovaj dug je petina ukupnog duga, koji Kompanija „Novosti“ ima prema poveriocima.

Inače, štamparija „Borba“ iako godinama najveći poverilac Kompanije „Novosti“ do pokretanja UPPR-a, nije blokirala račun ove kompanije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi