Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uručene godišnje nagrade UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 12. 2018.

Izvor: UNS; Foto: Pres centar UNS-a

Uručene godišnje nagrade UNS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je danas, na svoj 137. rođendan, godišnje nagrade najboljim novinarima u ovoj godini.

Glavnom uredniku „Nedeljnika“ Veljku Laliću uručena je nagrada za borbenost u novinarstvu „Aleksandar Tijanić“.

„Danas mogu da primim nagradu punog srca. Mislim da Tijanić ne bi imao ništa protiv. Kada smo krenuli da samostalno izdajemo ‘Nedeljnik’ niko nije verovao u nas. Posle prvog broja, pozvao nas je Tijanić i rekao da je to odlično. Poslednji put kada sam ga video pitao sam ga da piše kolumnu, jer niko nije tako dramatično i trenutno mogao da podigne tiraž kao on. Rekao mi je da ne može da piše kada nije skroz slobodan. Danas bi novinarstvo bilo mnogo drugačije da je tu“, rekao je Lalić koji je novčani deo nagrade dao kolegi Milanu Jovanoviću iz Vrčina kome je izgorela kuća.

Dobitnik nagrade za životno delo, glavni urednik nedeljnika „Vreme“ Dragoljub Žarković rekao je „da ga je žiri doveo u nezgodnu situaciju, da na polovini karijere dobije Nagradu za životno delo“.

„Sad imam zadatak da u narednih 40 godina, opravdam ovu nagradu, što će biti teško. Vremena su teška, politički pritisci rastu, mladi novinari beže od novinarstva kao đavo od krsta zbog lošeg ekonomskog položaja novinara. Posao glavnog urednika je da radi sa ljudima, a manje na tekstovima i temama. Oni bi trebalo da daju smernice. U 40 godina radio sa mnogo novinara i svaki put je drugačije iskustvo. Na primer, bio sam urednik i Ljiljani Smajlović i Đorđu Martiću. Neko je sačuvao profesionalni obraz, a neko ne. Koliko su svi oni učili od mene, toliko sam i ja učio od njih“, rekao je Žarković.

Drugi dobitnik ovogodišnje UNS-ove Nagrade za životno delo, novinar u penziji i dugogodišnji urednik šahovske rubrike u „Politici Ekspres“ Branislav Rakić rekao je da „živimo u vremenu kada je sve politika i politizovano, sve što nema veze sa politikom nikoga ne interesuje“.

„Zbog toga je bilo gotovo smešno kada je u medijima objavljeno da je Nagradu za životno delo dobio neko ko je izveštavao o šahu. Imao sam veliku sreću da sam radio u kući ’Politika’, koja je bila kuća šaha“, rekao je Rakić.

Novinaru beogradskog dopisništva Al Džazire Balkans Marku Subotiću uručena je nagrada “Laza Kostić“ za izveštaj.

„Ovo je nagrada Al Džaziri Balkans, koju su kablovski operateri nepravedno gurnuli u zapećak ili izbacili iz ponude. Novinarstvom sam počeo da se bavim pre 18 godina na B92. Tada nije bilo lako baviti se novinarstvom, ali nije ni bilo kao sada, kada se kolegama koje su na terenu preti, kada su ponižavani. Ostalo je dosta novinara koji znaju da služe javnosti i oni su najjača odbrana novinarstva“, rekao je Subotić.

Dopisniku Radio-televizije Srbije iz Kruševca i Rasinskog okruga Dragoslavu Gogiću, uručena je nagrada „Laza Kostić“, za reportažu „Život na Ibru“.

„Za dobru reportažu potreban je veliki rad i trud. Posvećujem ovu nagradu kruševačkom dopisništvu“, rekao je Gogić.

Nagrada „Laza Kostić“ za satiru uručena je uredniku rubrike TRN („Tako Reći Nezvanično“) u „Večernjim novostima“ Bojanu Ljubenoviću.

„Uvek kada se priča  o nagradama ja sam sumnjičav. Ili nešto nije u redu sa mnom ili nešto nije u redu sa nagradom“, satirično je rekao Ljubenović i pročitao nekoliko svojih aforizama.

Fotoreporter „Politike“ Anđelko Vasiljević zahvalio je žiriju na nagradi "Laza Kostić" za fotografiju i rekao je da mu je velika čast da dobije priznanje od svog Udruženja.

Nagrada „Bogdan Tirnanić“ za komentar uručena je kolumnistkinji „Blica“ Olja Bećković.

“Ovo liči na film, koji dugo nismo gledali. UNS dodeljuje nagrade članovima NUNS-a. To ipak dokazuje da smo svi na istoj strani. Bojim se da svetlo koje ste bacili na moje pisanje i ovu kolumnu može da dovede do toga da je više nema. Da podsetim da je naš kolega Ivan Ivanović na Tviteru objavio da mu je večaras poslednja emisija. Bilo je više od 150 komentara, ali ga niko nije pitao zbog čega. Svima nam je jasno“, rekla je Bećković.

„Zlatna povelja“ za  dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije uručena je Petru Jeremiću, jednom od najboljih aktivista UNS-a od 2001. godine.

„Bez njega nema niti jedne akcije Udruženja – bilo kao inicijatora ili učesnika. Nema dana u proteklih 17 godina da Petar nije živeo i radio za svoje Udruženje. Tako je rastao ne samo njegov, nego i ugled UNS-a u medijskoj zajednici i javnosti“, naveo je žiri.

„Velika mi je čast da vidim da UNS nastavlja putem za koji sam se uvek uvek zalagao - da zna da prepozna najhrabrije i najbolje među nama i da im dodeli nagrade“, rekao je Jeremić.

Specijalna nagrada za publicistiku „Žika M. Jovanović“ uručena je dugogodišnjem novinaru Radio Beograda i osnivaču sajta „Audio i foto arhiv“ Dragoslav Simić, za delo „Glasom pisana istorija“.

 

Dragoslav Simić rekao je da je knjiga „stvarana mikrofonom“.

„Trudio sam se da 20. vek skinem mikrofonom i da otmem od zaborava ono najbolje u našem radio stvaralaštvu, najznačajnije glasove, misli, fakta. U knjizi 'Glasom pisana istorija' sačinio sam izbor iz bogate zaostavštine višedecenijskog serijala radiofonskih emisija 'Govori da bih te video’“, rekao je Simić.

Novinarki Radio-televizije Srbije Slađani Zarić uručena je nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović“.

„Sticajem životnih okolnosti dobijala sam međunarodne, ali je ovo prva domaća nagrada. Naročito mi je bitno što je dobijam od kolega. Ovo je podsticaj za mene, ali i za sve kolege, televizije i produkcije da neguju dokumentarni film. Njega manje ima u medijima, ali je ovo dokaz da je itekako primetan i uticajan“, rekla je Zarić.

Komentari (9)

ostavi komentar
sre

26.12.

2018.

kosta rajevic anonymous [neregistrovani] u 20:50

Re: Zamena teza

Postovana kolegenice Kovac,
Stojim iza svake reci u komentaru koji sam napisao nakon dodele godisnjih nagrada UNS-a. Zalosno je sto se povodom toga Vi osecate prozvanim, umesto da odogovore oni koji bi trebalo i na ciju je adresu kritika upucena. Tacno je da je ziri odradio svoj posao, ali samo za tekstove, priloge, emisije... koje su im servirane! Gde je tu pracenje rada novinara u toku godine, ko o tome brine....Niko! Rukovodstvo DNV kao ogranak UNS prakticno ne postoji. Sve se svodi na placanje clanarine i overu lagitimacije....Okupqljamo se prakticno svake cetvrte godine kada treba dati zeleno svetlo za rukovodstvo UNS ili DNV. Da li je to sustina naseg postojanja i , opet se, pitam cemu sve to vodi. Kazete da su nagrade vec dobili kolege Dozet, Buda, Gojgic... Pa, zar Darko nije clan rukovodstva UNS i DNV, Gojgiceva radi ya RTV tek odnedavno, ali zivi i stvara u BG.... itd. NIJE OVDE REC SAMO O TERITORIJALNOM PRINCIPU VEC NEPOSTOVANJU KOLEGA KOJI SU 40 I VISE GODINA RADA NEPREKIDNO U CLANSTVU UNS-a.

Odgovori
sre

26.12.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:24

Re:

Ma bravo novinarcino. Long live to Trump!
Treba ponistiti i sve Pulicerove nagrade koje je dobio New York Times jer kaze Trump da stalno izmisljaju.

Odgovori
uto

25.12.

2018.

УНС [neregistrovani] u 10:55

Re:

Поштовани господине Рајевићу,

Жири Удружења новинара Србије (УНС) о добитницима одлучује искључиво из круга кандидата предложених на конкурсу. Кандидати се бирају на основу мишљења независног жирија о томе ко је од предложених најбољи у протеклој години, а не по територијалном принципу. Ипак, подсећамо да су претходних година награде за најбоље у одређеној години добијале и колегинице и колеге из Војводине, као што су, на пример, Хајналка Буда за животно дело, Дарко Дозет за фотографију, Љубица Гојгић је добила највренију награду "Александар Тијанић" и тако даље.

Срдачан поздрав,
Кристина Ковач
Удружење новинара Србије (УНС)

Odgovori
sub

22.12.

2018.

Milica Stojković [neregistrovani] u 20:32

List "Vreme"

Da li je današnji list "Vreme" produžetak lista"Vreme" koje je izlazilo 30-ih godina prošlog veka do bombardovanja i ulaska nemaca u Beograd i hapšenja novinara tog lista?

Odgovori
sub

22.12.

2018.

razočaran UNS-om [neregistrovani] u 12:16

ZAŠTO GAZITE PO IMENU A.TIJANIĆ

Ako jedan Veljko Lalić prima nagradu za hrabrost "Aleksandar Tijanić" onda stvarno možemo reći da je sve otišlp... Pa taj čovek nas je prevariop sa navodnim intervjuem sa Donaldomm Trampom.Lagao čovek, falsifikovao... Da li je žiri po sistemu,kako ovde neko napisa", "ja tebi,ti meni" - imao to u vidu kada mu je dodeljivao ovo najviše priznanje.Pa time gazite po imenu i delu Aleksandra Saše Tijanića.Treba ,bre, da vas bude sramota...

Odgovori
sub

22.12.

2018.

Mali Buda anonymous [neregistrovani] u 00:10

NIŠTA MI NIJE JASNO

Više od polovine nagrađenih, do juče a verujem da se u međuvremenu ništa nije promenilo, okretali su glavu i gnušali se na "režimsko" Udruženje novinara Srbije (UNS).Veliko je licemerje, neodgovrnost i neprofesionalnost da se oni na kraju ove godine kite najvišim novinarskim priznanjima.Nije mi ništa jasno šta se sa ovakvim "ekskurzijama" želi postići? Kako je to i čije preumljenje?

Odgovori
pet

21.12.

2018.

Sedmosilaš [neregistrovani] u 19:44

Za diku i ponos

Koliko pametnih, obrazovanih i hrabrih ljudi u slobodarskoj profesiji novinara, a mi sve više tonemo u medijski mrak. Pa, neko će valjda umeti da ga otera!

Odgovori
pet

21.12.

2018.

Kosta Rajevic [neregistrovani] u 19:12

ZABORAVLJENI NOVINARI IZ VOJVODINE

I ove godine, kao i prethodne , medju nagradjenim novinarima nema ni jednog,ama bas ni jednog, iz Vojvodine!Pitam zar niko od kole a iz RTV, Dnevnika, Poljoprivrednika, brojnih lokalnih TV stanica i listova ne zasluzuje neku od dodeljnih nagrada.! Nije to, uveren sam, slucajnost! Ocito, clanove Drustva novinara Vojvodine, koje formalno pripada UNS-a, treba jos vise poniziti i staviti im do znanja da su u odnosu na kolege iz, uglavnom beogradskih redakcija, manje vredni i znacajni. Spadam medju nastarije clanove UNS ( 0d 1978.), koji je svih 40 godina rada proveo u nekoliko novosadskih redakcija, ali ovakvu blamazu od sospstvene esnafske organixacije, nisam dozivei. Sta to radi rukovodstvo UNS, pobogu! Kome sve ovo treba i cemu vodi.

Odgovori
pet

21.12.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:19

OLJA,NE PALI VATRU...

Samo jedno pianje za Olju Bećković koja komentariše da je I.Ivanoviću poslednja emisija rečima "svima je jasno". Gospodjo, šta je to jasno"? Ako nećete da kažete do kraja,onda treba da izostane Vaš komenar. Bez ikakvog povoda i razloga hoćete da podižete tenzije.Ivanović i nije novinar.Uzgred, Vaše je prošlost,daleka, pluskvamperfekat.A ,inače, kad pogledam većinu dobitnika,uključujući i Vas,jasno je kao dan:"ja tebi,ti meni","ja tebi vojvodo,ti meni serdare".Ovo se ne odnosi na Simića,Gogića,Ljubenovića,Zarić...UNS kao što sam u više mahova na ovom portalu napisao postaje ispostavaa NUNS-a, a koliko sutra i NDNV.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi