Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Telekom Srbija pobedio na konkursu za reemitovanje RTS-a u inostranstvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 08. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Telekom Srbija pobedio na konkursu za reemitovanje RTS-a u inostranstvu

Na konkursu za reemitovanje programa Radio-televizije Srbije (RTS) u zemlji i inostranstvu najbolju ponudu dala je kompanija Telekom Srbija, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Koliko je novca kompanija Telekom Srbija ponudila RTS-u za taj posao, UNS u ovoj kompaniji i RTS-u nije dobio odgovor. „Poslovna praksa nalaže da se zbog konkurencije ne komuniciraju detalji poslovnih planova aktera na tržištu“, rečeno je UNS-u u Telekomu.

Međutim, prema saznanjima UNS-a, u pitanju je više od deset puta veći iznos od onog koji je Srpska kablovska mreža (SBB) plaćala nacionalom Javnom servisu, odnosno, između 4 i 5 miliona evra godišnje.  Kako UNS saznaje, SBB nije učestvovao na RTS-ovom konkursu.

Na konkursu koji je raspisao RTS, na izabranog partnera prenosi se distribucija TV programa u Srbiji i inostranstvu kanala RTS Svet, RTS 1, RTS 2, RTS 3, RTS HD i tematskih televizijskih programa, RTS Život, RTS Drama, RTS Muzika, RTS Kolo, RTS Trezor i RTS Poletarac i drugih TV kanala kao i pravo distribucije za KDS, IP TV, DTH, OTT i druge platforme.

RTS-u istekao ugovor sa SBB-om

Do raspisivanja konkursa, RTS je za reemitovanje programa u zemlji i inostranstvu imao ugovor sa SBB-om.

„Ugovorna saradnja sa korporacijom Junajted grup, koja je vlasnik više distributivnih platformi, uključujući i SBB, bila je ugovorno regulisana do 1. marta 2018. godine“, odgovorio je RTS na pitanje UNS-a o saradnji sa SBB-om.

Dva meseca nakon što je istekao ugovor RTS-a i SBB-a, ova kompanija nastavila je da reemituje kanale RTS-a bez pisane saglasnosti preko platforme „EON“ koja omogućava da korisnici prate program uživo i odloženo preko interneta, zbog čega je RTS tužio SBB.

Sud je početkom jula odlučio da nisu ispunjeni uslovi za određivanje privremene mere SBB-u, kojom bi bilo zabranjeno dalje reemitovanje RTS-ovih kanala, kao ni da se SBB obaveže da RTS-u naknadi iznos od 179 miliona dinara, što je Javni servis tražio.

Kako UNS saznaje, RTS će nastaviti spor protiv SBB-a, zbog reemitovanja programa bez saglasnosti nacionalnog Javnog servisa.

N1: Da li RTS rizikuje da postane nevidljiv Srbima u dijaspori?

Nakon isteka ugovora RTS-a i SBB-a, u maju ove godine, na sajtu N1 objavljeno je da RTS od Junajted Grupe, vlasnika SBB-a, traži „višestruko više novca“ za reemitovanje programa u inostranstvu, kao i posebne naknade za opciju premotavanja i za emitovanje na mobilnim telefonima i računarima. U Junajted Grupi su za N1 rekli da se nigde u svetu ne naplaćuju posebne naknade za emitovanje RTS-ovih programa na mobilnim telefonima.

Televizija N1 se tada pitala da li Javni servis, zbog toga što traži više novca za reemitovanje svojih kanala, „rizikuje da postane nevidljiv Srbima u dijaspori“.

Početak neslaganja SBB-a i RTS-a

Prošle godine, kompanija SBB promenila je raspored kanala u svojoj kablovskoj ponudi kada je 15. marta 2017. godine ova kompanija, televiziju N1 stavila na broj 1 na daljinskom upravljaču, na kome je do tada bio RTS 1.

Tada je UNS-u generalni sekretar REM-a Nenad Janković rekao da je „u REM stigao zahtev RTS-a da se preispita odluka SBB-a o novoj numeraciji kanala u digitalnoj ponudi i da će Savet REM-a narednih dana odlučivati o tom zahtevu“.

Iako se u Zakonu o elektronskim medijima navodi da regulator „bliže utvrđuje logičku numeraciju kanala“,  korisnicima kablovske mreže SBB, televizija N1 je i dalje na prvom mestu na daljinskom upravljaču.

Telekom raskinuo ugovor sa kanalom koju je kupila Junajted media

Telekom Srbija odlučio je da ne produži ugovor sa „Srpskom naučnom televizijom” (SNTV) zbog toga što nije „opravdala očekivanja i potrebe ove kompanije u tehničkom i programskom smislu“ i 12. avgusta prekinuće emitovanje ovog kanala kroz kablovski sistem Open IPTV.

Ovo je prvi put nakon pet godina saradnje, da ova komanija ne produži, već raskine ugovor sa ovom televizijom.

Junajted media, u većinskom vlasništvu investicione kompanije KKR, u maju je dobila odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije da kupi SNTV.

Fond KKR je preko Junajted Grup u Srbiji vlasnik kablovskog operatera SBB i televizije N1.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi